Ultima fiță a oamenilor bogați: plantele care strălucesc în întuneric

Cum ar fi să ieși noaptea în grădină și să nu ai nevoie de un bec care să o lumineze? Pentru că luminița de la capătul… grădinii sunt plantele bioluminiscente. Asta este ultima fiță a oamenilor bogați: plantele care strălucesc în întuneric.

Cercetătorii sunt ocupați și cu lucruri mai puțin serioase. Unul dintre acesea este studiul și separarea ADN-ului ciupercilor bioluminiscente în vederea transferării lui la plante. Până acum, biotehnologii au reușit să creeze o versiune a plantei de tutun. Alegerea acesteia a avut în vedere faptul că are o genetică simplă și crește rapid. Intențiile lor vizează, însă, trandafirii, petuniile și încă alte câteva specii de plante de grădină. Studiile sunt efectuate de o echipă în cadrul căreia colaborează 27 de oameni de știință de la Academia Rusă de Științe, MRC London și Institutul de Știință și Tehnologie din Austria.

Autorii principali, dr. Kaen Sarkisyan și dr. Illa Yampolsky au spus că efortul lor nu are în vedere doar aspectul estetic. Și că lumina biologică poate fi folosită și pentru observarea funcționării interioare a unei plante. Plantele care conțin ADN-ul ciupercilor bioluminiscente strălucesc continuu pe tot parcursul ciclului lor de viață (de la răsaduri până la maturitate) nefiind nevoie să fie alimentate cu noi substanțe chimice. Noua descoperire poate fi folosită în scopuri practice și estetice, în special pentru crearea de flori și plante ornamentale strălucitoare. Sau chiar și de copaci ornamentali care, plantați stradal, să lumineze cu aura verde, vie, pe care o emană. Altfel spus, iluminatul stradal să fie înlocuit cu astfel de copaci.

Preocuparea de a face plantele să strălucească și să lumineze nu este una nouă pentru cercetători. În urmă cu 30 de ani s-a mai încercat acest lucru, dar cu o genă preluată de la licurici. Avantajul metodei care folosește ADN-ul ciupercilor bioluminiscente este acela că produce o lumină de cel puțin zece ori mai puternică, mai strălucitoare și – cel mai important – constantă. Asta deoarece ADN-ul ciupercilor este complet incorporat în codul genetic al plantei, integrându-se metabolic.

Și intențiile oamenilor de știință merg mai departe, nu se opresc aici. Ei speră să poată obține, în viitor, și alte funcții ale plantelor, cum ar fi schimbarea luminozității sau culorii ca răspuns la prezența oamenilor sau în funcție de împrejurări. Mai ales că cererile din partea oamenilor care își permit grădini rupte din rai sunt în continuă creștere….

Foto: Shutterstock

Citeste și:

Cele mai frumoase cinci cascade din lume. Printre ele și una de la noi

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Educatie