Tu ştii de pe ce site-uri învaţă copilul tău?

eleva care invata

eleva care invata

de Daniela PaladeTeodorescu

Despre manualele şcolarilor se scrie mult şi bineînţeles critic. Sunt stufoase, sunt anacronice, aşa că o variantă firească e să îşi caute informaţie şi pe site-urile educaţionale.

Dacă ai copii elevi în ciclul primar, le mai cauți tu pe net diverse informații pentru teme. Dacă sunt la gimnaziu, își caută ei. La o simplă căutare pe site-urile educaționale, am găsit de toate – de la comentarii și răspunsuri agramate, la lecții live. Unele site-uri sunt de un real ajutor, în ceea ce priveşte altele, te iei cu mâinile de cap şi te întrebi cum poţi să faci o selecţie corectă, astfel încât copilul tău să ceară ajutor acolo unde trebuie.

Vă invit să facem împreună o trecere în revistă a celor mai bune astfel de site-uri. Sau a celor mai puţin bune, cu exemplele de rigoare. Sunt zeci de site-uri de învăţare pentru şcolari. De la longevivul referate.ro la lecţiile şi meditaţiile live cu profesori de matematică şi limba română. Copiii de gimnaziu le ştiu ceva mai bine, cei din ciclul primar încă mai bâjbîie şi au nevoie de ghidajul părinţilor.

Nu vorbesc despre Wikipedia şi Google, ci despre lecţiile de matematică şi română, asistate de învăţători şi profesori. Dacă la matematică, lucrurile sunt mai uşor de contorizat şi apreciat, pentru că e o ştiinţă exactă, la română e o mare problemă. Şi cu cererile elevilor („Rog repede o compunere despre vară şi copii!') şi cu răspunsurile care vin de la experţi. Nu ştiu cine sunt experţii care avizează răspunsurile, aşa cum suntem asiguraţi din prezentarea site-ului, dar iată ce putem găsi.

Într-o zi caut pe net ceva despre textul 'O vizită la alierul lui Brâncuși', de Cella Delavrancea. Era una dintre serile în care ajungeam târziu acasă, rețeaua de Internet de acasă nu funcționa bine, iar copilul era disperat că nu găsise cartea la bibliotecă și trebuia să facă un rezumat. Dau repede căutare și îmi apare brainly.ro

Cel mai bun, adică acceptabil, răspuns a fost următorul: 'In anul 1922 ,intr-o zi de primavara  Cella Delavrancea face o vizia atelierului lui brancusi.  Brancusi o astepa si i-a spus ca canta frumos la pian .Ea a intrat in casa romaneasca cu peretii varuiti vatra imensa  masa rotunda. Brancusi o examina fara indulgenta . El era vioi avea barba sura parul lasat in voie si mainile agere .

Cella delavrancea ii examina sculpturile .Ele luceau foarte tare. Cella a spus ca sunt vii si Brancusi a spus ca le slefuieste luni intregi pana prind viata si i-a aratat portretul unei domnisoare . Cella se uita la o buca o luminoasa de arama si Brancusi i-a spus ca daca va ghici ce este ii va da ciuperci gatite de el. Ea s-a uitat si in minea ei s-a auzit “Cucurigu Gagu canta cocosul”. Brancusi a spus ca nimeni nu a mai ghicit ce inseamna si a felicitat-o.'

Nu ştiu unii cum sunt, dar eu una m-am întrebat cum ar proceda un elev de clasa a IV-a la un astfel de răspuns. Îl preia ca atare, îl filtrează, îl corectează, sună un părinte, un prieten?! Tu cum ai face? Te invit să analizăm împreună cele mai bune site-uri de învăţare pentru şcolari. Să ştim ce le recomandăm copiilor şi ce le spunem să evite. Dacă nu avem manuale bune, poate îi putem orienta către site-uri mai bune.

Sursa foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Educatie