“Şcoala în spital”- învăţământ pentru copiii bolnavi

Profesori voluntari pentru copiii internaţi

Un proiect educaţional pornit de o mână de voluntari inimoşi, ajută anual peste 400 de copii grav bolnavi internați pe termen lung la Spitalul Marie Curie din București, să îşi continue cursurile şcolare.

Proiectul educațional „Şcoala în spital' a primit recunoaşterea cursurilor şi o susţinere financiară parţială de la Ministerul Educației astfel că pentru anul şcolar 2016-2017 copiii internaţi pentru tratamente îndelungate îşi vor putea continua studiile în spital.

Beneficiari sunt micuţii din secţiile de oncopediatrie, ortopedie sau cei de la centrul de recuperare, iar cursurile se desfăşoară în Centrul Educational Sfanta Faustina (CESF), un centru unic ridicat de o fundaţie belgiană chiar în curtea spitalului, primul din Bucuresti şi care ar trebui să fie un model pentru societatea civilă.

Doar profesori voluntari

Ideea, povesteşte Gabriela Pascaru Bisi, care se ocupă probono de proiect din clipele de început ale acestuia, avansează cu greu, căci din păcate, Ministerul Educaţiei nu asigura învăţământ în spitale şi nici nu recunoaşte munca voluntarilor inimoşi care vin şi le predau celor mici, acesta recunoaşte doar orele făcute de cadre didactice angajate într-o instituţie de învăţământ.

Iar aceste cadre didactice lipsesc cu desăvârşire pentru că, spun autorităţile, nu sunt fonduri. Aici, la Centru, de la bun început au fost dezvoltate şi promovate proiecte educaţionale pentru copiii şi adolescenţii afectaţi de boli oncologice, ortopedice dar şi pentru copii cu dizabilităţi internaţi în spitalul Marie Curie şi în Centrul Naţional de Recuperare Nicolae Robănescu.

Şi acesta a fost şi motivul care ne-a împins pe mine şi pe soţul meu să ne implicăm probono în urmă cu mai bine de 3 ani. Şcoala în spital este un proiect unic întrucât în momentul în care aceşti copii sunt diagnosticaţi, sunt ”scoşi” din sistemul educaţional, mare parte dintre ei venind din provincie şi cu multiplele internări pe an, devine cvasi imposibil că aceştia să urmeze cursurile şcolii.

Împreună cu Maria Ghenţa, sora Myriam, coordonatoarea şi sufletul Centrului, luptăm împotriva abandonului şcolar, deşi am avut câteva cazuri în care cu tot efortul depus, au fost şcoli nu au vrut să recunoască notele micilor noştri elevi, aceştia riscând chiar promovarea anului şcolar respectiv', explică Gabriela.

Citește continuarea în pagina următoare

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Mai multe din Educatie