“Şcoala în spital”- învăţământ pentru copiii bolnavi

Sora Myriam si elevii ei

Profesori voluntari pentru copiii internaţi

Un proiect educaţional pornit de o mână de voluntari inimoşi, ajută anual peste 400 de copii grav bolnavi internați pe termen lung la Spitalul Marie Curie din București, să îşi continue cursurile şcolare.

Proiectul educațional „Şcoala în spital' a primit recunoaşterea cursurilor şi o susţinere financiară parţială de la Ministerul Educației astfel că pentru anul şcolar 2016-2017 copiii internaţi pentru tratamente îndelungate îşi vor putea continua studiile în spital.

Beneficiari sunt micuţii din secţiile de oncopediatrie, ortopedie sau cei de la centrul de recuperare, iar cursurile se desfăşoară în Centrul Educational Sfanta Faustina (CESF), un centru unic ridicat de o fundaţie belgiană chiar în curtea spitalului, primul din Bucuresti şi care ar trebui să fie un model pentru societatea civilă.

Doar profesori voluntari

Ideea, povesteşte Gabriela Pascaru Bisi, care se ocupă probono de proiect din clipele de început ale acestuia, avansează cu greu, căci din păcate, Ministerul Educaţiei nu asigura învăţământ în spitale şi nici nu recunoaşte munca voluntarilor inimoşi care vin şi le predau celor mici, acesta recunoaşte doar orele făcute de cadre didactice angajate într-o instituţie de învăţământ.

Iar aceste cadre didactice lipsesc cu desăvârşire pentru că, spun autorităţile, nu sunt fonduri. Aici, la Centru, de la bun început au fost dezvoltate şi promovate proiecte educaţionale pentru copiii şi adolescenţii afectaţi de boli oncologice, ortopedice dar şi pentru copii cu dizabilităţi internaţi în spitalul Marie Curie şi în Centrul Naţional de Recuperare Nicolae Robănescu.

Şi acesta a fost şi motivul care ne-a împins pe mine şi pe soţul meu să ne implicăm probono în urmă cu mai bine de 3 ani. Şcoala în spital este un proiect unic întrucât în momentul în care aceşti copii sunt diagnosticaţi, sunt ”scoşi” din sistemul educaţional, mare parte dintre ei venind din provincie şi cu multiplele internări pe an, devine cvasi imposibil că aceştia să urmeze cursurile şcolii.

Împreună cu Maria Ghenţa, sora Myriam, coordonatoarea şi sufletul Centrului, luptăm împotriva abandonului şcolar, deşi am avut câteva cazuri în care cu tot efortul depus, au fost şcoli nu au vrut să recunoască notele micilor noştri elevi, aceştia riscând chiar promovarea anului şcolar respectiv', explică Gabriela.

Citește continuarea în pagina următoare

Dăruieşte speranţă şi educaţie

Din acest motiv Gabriela, soţul ei, şi sora Myriam au iniţiat în urmă cu 3 ani campania ”Dăruieşte o speranţă”, în care s-au implicat şi o mulţime de Ambasadori ai Bunăvoinţei precum ES Maria Ligor, actorul Dragoş Stemate, pianista Mădălina Paşol, Irina Wagner şi mulţi alţii, oameni ce au fost de acord să îşi ”pună la bătaie” imaginea în scopul de a strânge fonduri pentru Faustina dar mai ales pentru a trage un semnal de alarmă: Din campania noastră face parte şi serbarea ”Crăciun cu Zâne şi Poveşti” ce a ajuns la cea de a III-a ediţie, o serbare dedicată micuţilor noştri şi vreau să mulţumesc aici tuturor celor care de-a lungul acestor ani, au crezut în noi şi ne-au susţinut pentru a putea realiza proiectele noastre.

Ne-am implicat în acest proiect în primul rând pentru că încă de la prima noastră vizită în CESF am perceput onestitatea acestui proiect şi a directoarei dar şi pentru că în România avem un număr foarte mare de copii bolnavi, aş îndrăzni să spun un număr imens, prea mare pentru o societate care se doreşte civilă.

Implicarea mea este una total dezinteresată, interesul meu constând în dorinţa de a vedea că scade numărul micilor elevi de la Faustina, dar am constatat şi în anul şcolar 2015-2016 că din păcate a crescut. Aş dori să văd în jurul meu cât mai mulţi oameni implicaţi social, dezinteresaţi, oameni care alături de noi, pot crea diferenţa şi spun acest lucru pentru că indiferenţa ucide!'.


Aceşti copii nu sunt incluşi în legea educaţiei

Printre tratamente cu citostatice sau şedinţe de kinetoterapie, anual, peste 400 de copii fac aici, efortul să şi înveţe, ajutaţi de o mână de voluntari iar situatia este similară şi la Institutul Oncologic Fundeni unde cei de la Little People' au adus Fun School', adica şcoala distractivă. Aici însă, nu ajunge vreun profesor angajat de Ministerul Educatiei, astfel încât, copiii care înving suferinţele cumplite ce i-au trimis aici, dupa luni sau ani de spitalizare, sunt nevoiţi să se întoarcă într-un sistem care-i obligă să recupereze clasele prierdute.

Pentru oficialităţi, acești copii nu sunt incluși în lege și nu au dreptul la educație. „În acest moment avem doar 4 persoane angajate, iar salariile acestora sunt încă plătite din Belgia de către fundaţia care a construit centrul. Avem învăţători şi profesori voluntari, dar am avea nevoie de noi cadre didactice angajate, întrucât a crescut numărul copiilor bolnavi, dar nu ne permitem să plătim alte salarii.

Cursurile sunt recunoscute, dar pentru anul şcolar 2016-2017, cursurile vor fi susţinute doar pe baza de volunatriat, datorită unei decizii găunoase a Inspectoratului şcolar al Municipiului Bucureşti, care nu înţelege importantă funcţionarii acestui centru la un standard ideal, la care am reuşit să îl aducem', adaugă Gabriela Pascaru.

Adrian Cîlţan, foto: CESF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Educatie