Trasee de vara in munti

Muntele Buila sau Vanturarita
Din dreptul schitului, o poteca turistica urca pe spinarea abrupta a muntelui spre Curmatura Builei, o despicatura enorma care separa masivul in doua. Sus, la stana din Curmatura, am inteles intr-o dimineata de vara de ce masivul se numeste si Vanturarita.

Cand vanturile aspre dinspre vest aduc ceata si furtuna asupra muntelui, ti-ai dori sa fii oriunde in alta parte. Timp de trei ore, am asistat la o furtuna salbatica, care parca nu se mai sfarsea. Mirosul de fum si de cas din stana in care m-am adapostit, amestecat cu cel de cremene arsa, mi-au ramas impregnate in creier si le voi asocia intotdeauna cu furtuna.

Dar sunt si zile frumoase sus, pe creasta, si nici pe acestea nu le poti uita usor. Milioane de flori multicolore inunda pajistile alpine, iar abrupturile imense de calcare albe se prabusesc in prapastii adanci de sute de metri, spre nord.

Tunelul care strabate muntele
In afara schiturilor si a crestei spectaculoase, muntele mai are un punct de atractie deosebit. Urcand de la ramificatia spre Pahomie mai departe, pe Valea Cheii, dupa cativa kilometri ajungem la un tunel ce strabate muntele. Dincolo de tunel, in stanga noastra, se casca o palnie imensa de calcar. Un indicator ne arata ca sunt 20 de minute pana la cantonul Cheia. Puteti continua si cu masina, dar portiunea finala a drumului e de cosmar si, practic, de netrecut daca apa este mare.

Chei fabuloase!
Cantonul Cheia este o cabanuta modesta si prost intretinuta – desi locul e absolut magnific! De aici porneste, de-a lungul apei, in aval, o poteca ce se strecoara printre bolovani enormi si grohotisuri imense. De la un punct, se separa din ea doua poteci distincte: una care coboara pe firul apei, ex-trem de dificila si de periculoasa, si o alta care merge pe la baza peretilor inalti de sute de metri ai Cheilor Cheia.

Treptat, aceasta din urma se transforma intr-o brana (poteca foarte ingusta si expusa) aeriana, care lasa in stanga hauri imense. Nu e un drum recomandat celor cu rau de inaltime. La capatul Cheilor, de pe un tanc de piatra, se deschide o priveliste magnifica asupra Olteniei Subcarpatice, de la Cozia pana departe spre vest. Ne putem intoarce pe acelasi drum sau putem cobori prin padure, pana la drum – 2 km in aval de tunel.

Muntele are nenumarate poteci care-l strabat de la un capat la celalalt, oferind privelisti neasteptate. La capatul dinspre vest se afla Manastirea Bistrita, iar undeva sus, langa o cariera ce "mananca” din trupul muntelui, se afla Schitul Arnota, si el cu legenda lui. Asadar, merita sa faci o drumetie pe potecile Builei un munte minunat, cu o bogatie de forme de relief greu de egalat, fapt care a determinat transformarea zonei inalte a masivului in parc national.

Text si foto: Cristian Duminecioiu

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Vacanta