Transmiți virusul voit, ascunzi date, nu respecți carantina: pușcărie

Pentru că din legislația română lipseau articole de lege care stipulau pedepsele date pentru nerespectarea măsurilor de carantină sau falsul în declarații privind călătoriile în țările cu număr mare de cazuri cu Coronavirus, Guvernul a luat măsuri: transmiți virusul voit, ascunzi date, nu respecți carantina: pușcărie.

Potrivit proiectului de ordonanță de urgență pentru modificarea Codului Penal, adoptat în noaptea de miercuri spre joi, nerespectarea măsurilor de carantină sau de spitalizare dispuse pentru prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. Dacă prin nerespectarea acestor măsuri impuse s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa cu închisoarea crește, fiind între 2 și 7 ani, la care se adaugă și interzicerea exercitării unor drepturi.

Transmiterea virusului de către o persoană care, de asemenea, știe că suferă de această boală, se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani, iar pedepsele pot ajunge la 12 sau 15 ani, în cazurile soldate cu decese.

Prin recentele modificări aduse Codului Penal au fost mărite pedepsele pentru falsul în declarații și zădărnicirea combaterii bolilor, fiind totodată introdusă o infracțiune nouă: omisiunea de a da date. Aceasta se referă la omisiunea de a divulga cadrelor medicale sau unității în care acestea își desfășoară activitatea, de informații esențiale cu privire la posibilitatea de a fi intrat în contact cu o persoană infectată cu o boală infecto-contagioasă. Inconștiența de a ascunde aceste informații se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Pentru infracțiunea de fals în declarații pentru a ascunde existența unui risc privind infectarea cu o boală infecto-contagioasă, pedeapsa este închisoare de la 1 la 5 ani sau amendă.

Foto: 123rf

Citeste și:

Sociologul Ciprian Iftimoaei: „În lupta cu COVID-19 mi se pare mai potrivită strategia imunizării colective, graduale şi controlate!'

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Educatie