Transfagarasanul in plina toamna

Transfagarasanul in plina toamna

transfagarasanCabana Cumpana – cel mai cunoscut loc de odihna si popas dintre cele construite pe malul Lacului Vidraru

Pe Arges in sus, spre crestele Fagarasului
Drumul Transfagarasan incepe din fosta cetate de scaun a Tarii Romanesti, Curtea de Arges. In capatul de sus al orasului, invaluita inca in ceturile diminetii, se ridica semeata Manastirea Curtea de Arges. Langa manastire, fantana lui Manole ne aminteste de legenda zidirii sale.

Dupa un popas mai scurt sau mai lung, ne continuam drumul si, dupa ce strabatem cateva comune, ajungem la Capataneni – ultima asezare din vechea albie a Argesului. O poteca de piatra urca de aici spre ruinele cetatii Poienari, construita in timpul domniei lui Vlad Tepes.

Dupa Capataneni incepe adevaratul Transfagarasan, serpentinele drumului, viaductele si tunelele ducan- du-ne deasupra locului numit Posada. Aici se afla unul dintre punctele unde a fost avut loc celebra confruntare armata dintre Basarab I si Carol de Anjou, in 1330.

Daca te-ai indurat sa urci cu piciorul sutele de trepte pana la cetate, de acolo, de sus, ii poti vedea silueta profilata pe abrupturile colorate de fagii ruginii. Un ultim tunel si intram pe barajul de la Vidraru. In zare, peste lacul linistit, se dezvaluie, luminate de soarele bland al diminetii de toamna, varfurile semete ale Fagarasului.

Suntem deja sus, si soarele a invins perdeaua groasa de ceata, colorand padurea in mii de nuante. De la baraj, mai sunt 3 km pana la cabana Valea de Pesti, loc de popas aflat langa lac. Soseaua continua – ocolind golfurile lacului de acumulare ba urcand, ba coborand –, traverseaza paduri nesfarsite si trece pe langa cascade de gheata, care ne amintesc ca suntem in noiembrie.

Dupa aproximativ 40 de km, lacul se sfarsestransfagarasante. Pe stanga, situata minunat pe un promontoriu, deasupra lacului, se afla cabana Cumpana. De aici, intram in lumea feeri-ca a muntelui. Mai mergem cativa kilometri si ajungem la cabana Piscul Negru. Pentru cei care vor sa faca o drumetie, doua poteci urca spre golul alpin. Una duce, dupa trei ore de urcus, prin poieni inca pline cu bran-duse de toamna, pe Varful Piscul Negru. Dificultatea urcusului e rasplatita de privelistea magnifica asupra versantului sudic al Fagarasului.

De la Varful Moldoveanu si pana la Negoiu, o mare de creste acoperite de prima zapada se intind in fata noastra… Daca insa drume-tiile cu piciorul nu va spun mare lucru, intre cabana Piscul Negru si cabana Capra, aflata la 1.500 m altitudine, mai sunt doar 4 km. De obicei, in noiembrie, aici este punctul final, Transfagarasanul inchizandu-se in zona tunelului Balea pe la sfarsitul lunii octombrie, o data cu prima zapada. Daca zapada nu este mare si drumul e deschis, se poate urca, cu atentie, pana la cascada Capra sau chiar pana la tunel, de unde avem o vedere superba asupra intregului bazin al Argesului.

Text si foto: Cristian Dumineciou

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Vacanta