Pastel de toamna in Muntii Apuseni

Pastel de toamna in Muntii Apuseni

Gradina ZmeilorPrimul popas il facem in apropierea orasului Jibou, din Salaj, in comuna Galgaul Almajului, unde se afla rezervatia naturala ,,Gradina Zmeilor“. Numele poate sa para straniu, dar varietatea si ciudatenia peisajului te lasa mut de uimire. Siluete uriase din gresie, parca decupate dintr-un film de Spielberg, par sa stea la sueta la marginea unei faleze inconjurata de o padure de stejar pitic. Culorile si lumina minunata a toamnei umplu locurile de vraja, in timp ce te strecori pe jumatate uimit, pe jumatate extaziat, printre gigantii din gresie.

Coboram din Jibou spre Huedin pe un drum pitoresc, ce strabate dealurile Salajului, acum imbracate in straie multicolore de toamna. Din loc in loc, ceturi joase dau un aer straniu imprejurimilor. Ajuns in comuna Fildu de Jos, merita sa strabati cei cativa kilometri care te despart de Fildu de Sus. Aici poti vedea o biserica din lemn care are a doua cea mai inalta turla din ta­ra. Localnicii, multi dintre ei imbracati in portul traditional al tinutului, te vor indruma spre biserica ascunsa intre dealuri. Monument istoric, datand din 1727, biserica este una dintre perlele arhitecturii populare si are o turla inalta de 40 m.

 

 

manastirea posaga

 

Prin apuseni
Ajunsi la Huedin, dupa ce vizitam biserica reformata, monument din secolul al XIII-lea, renumita pentru tavanul din lemn casetat, pornim pe un drum splendid spre statiunea Fantanele, aflata pe malul lacului cu acelasi nume. Cat vezi cu ochii, dealuri molcome si campuri intinse cresc usor in inaltime, facand loc padurilor de mesteceni galbeni. O multime de vile si case de vacanta prevestesc apropierea de lacul Fantanele.

 

Aflata in muntii Gilau, la o altitudine de 1.050 m, pe malul unui lac de acumulare de munte cu ape limpezi si albastre, Fantanele a devenit si o mini-statiune cu multiple posibilitati de cazare. Din Fantanele, soseaua strabate paduri imense de brad, semn al apropierii de zonele mai inalte ale Apusenilor. Dupa circa 12 kilometri, suntem in satul Poiana Horea, sat tipic crangurilor din Apuseni, rasfirat pe mai multe spinari de munte si cu casele din lemn. D

De fapt, aici totul se invarte in jurul lemnului. Cand spun asta ma gandesc si la nelipsitele gatere ce „chelesc“ treptat muntii Romaniei. Drumul urca sustinut si este destul de anevoios pe o portiune de vreo sase kilometri, dar poate fi parcurs cu atentie de orice tip de masina. Ajuns in partea cea mai inalta, drumul porneste intr-o coborare cu serpentine stranse spre localitatea Horea. In satul Fericet, care apartine comunei, putem vedea troita asezata pe locul unde a fost casa in care s-a nascut Nicolae Ursu (Horea), la 1730. De aici mai sunt cativa kilometri pana la Albac si suntem deja pe Valea Ariesului…
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Huff
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Vacanta