Trăiește de 24 de ani în România, dar nu este cetățean român

Aleksandra Julia trăiește de 24 de ani în România, dar nu este cetățean român, tânără neputând astfel să se căsătorească sau să se angajeze, ori să ducă o viață normală, precum a altora.

Aleksandra Julia are 24 de ani și trăiește în județul Gorj de la vârsta de două luni, împreună cu tatăl său. Cu toate acestea, nu este cetățean român, neavând vreo identitate și fiind, practic, inexistentă pentru statul român, care nu vrea să îi elibereze o carte de identitate.

Din acest motiv, Aleksandra nu a putut să aibă o viață normală: nu a primit vreodată alocație de la statul român, nu și-a putut termina studiile, având doar 11 clase, nu se poate angaja, nu poate să se căsătorească, notează Impact în Gorj.

Tatăl Aleksandrei a lucrat în Germania, acolo unde a avut o relație cu o femeie din Polonia. Rodul iubirii lor, Aleksandra, s-a născut într-un spital din Germania, iar cei doi au venit în România atunci când fetiţa avea două luni.

La scurt timp după, mama sa şi-a manifestat dorinţa să plece din nou la muncă în Germania şi nu s-a mai întors vreodată.Fetiței I-a rămas doar un certificat constatator al naşterii emis de spital în care figurează cu numele Aleksandra Julia Panczyk. În acest document este menționat doar numele mamei, nu și pe cel al tatălui.

În urma demersurilor pe care le-a făcut ani la rând, autorităţile din Germania, acolo unde s-a născut, au trimis în România un certificat de naştere, în care numele mamei este diferit de cel trecut în certificatul constator de la spital, respectiv Kowalcik. S-a ajuns în această situaţie, pentru că mama era căsătorită în momentul naşterii cu un cetăţean polonez de care nu divorţase legal. Din acest motiv, conform legilor în vigoare din România și Polonia se consideră că soțul mamei sale din momentul respectiv era și tatăl ei.

Pentru a ajuta la căpătarea identităţii, tatăl natural al Aleksandrei a făcut în ţară testul ADN din care a reieşit că este tatăl biologic. În baza acestui document eliberat de Institutul de Medicină Legală Mina Minovici a acționat în judecată statul român, pentru a i se recunoaște cetățenia și să i se elibereze actul de identitate, dar acțiunea a fost respinsă de instanța de judecată.

Tânără simte că a ajuns la capătul puterilor, după ce s-a luptat ani de zile cu instituțiile statului pentru a obține actul de identitate.

Ea locuiește de șapte ani în comuna Runcu, din județul Gorj, acolo unde are o relație cu un tânăr. Practic, dacă ar fi să se țină cont de faptul că statul român nu o consideră pe Aleksandra cetățean român aceasta ar sta ilegal pe teritoriul României de 24 de ani.

Aleksandra a declarat, pentru sursa citată, că visul său cel mai mare este obținerea actului de identitate:

„Este tot ce am visat. Primul lucru pe care o să-l fac atunci când voi obține actul de identitate va fi acela de a-mi continua studiile. Am terminat doar 11 clase, pentru că nu am putut să susțin bacalaureatul din cauză că nu aveam buletin. Apoi, o să mă angajez. Eu mai merg să fac curățenie la diferite case din Gorj sau din alte județe, dar nu lucrez cu forme legale. Am găsit de lucru, dar nu m-am putut angaja, pentru că nu am buletin'.

Doinel Popescu, șeful Evidenței Populației Gorj, spune că s-a implicat în acest caz, dar nu o poate ajuta pentru că nu este cetățean român:

„Am făcut multe demersuri, dar punctul de vedere al MAI este că întrucât s-a născut un copil pe teritoriul unui alt stat cu un părinte cetățean polonez și un alt părinte care nu este trecut pe certificatul de naștere, nu este cetățean român. Eu am de la MAI o adresă în acest sens, care, din nefericire, excede competențelor instituției noastre, care se ocupă doar de cetățenii români', a spus acesta pentru igj.ro.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Povesti adevarate