Moş Ştefan, ciobanul legendă vie, este angajat cu carte de muncă la 100 de ani

Moş Ştefan, considerat de mulți ciobanul legendă vie, a împlinit în 2017 venerabila vârstă de 100 de ani, etate la care se poate lăuda că este angajat cu carte de muncă.

Mai bine de zece ani au trecut de la momentul în care Ştefan Gros sau Moș Ștefan, cum îi spune lumea, a venit să se angajeze cu acte în regulă la o fermă din Retezat. Omul e vioi și sprinten ca acum 40 de ani și, spun cei car elucrează cu el, nu s-a plâns niciodată de sănătatem având poftă de muncă în continuare.

Ciobanul legendă vie nu avusese carte de muncă până la 90 de ani, fiind cel mai în vârstă angajat din România.

„În 2005 m-a sunat şi mi-a spus că este Ştefan. Nu mi-a venit să cred că mai era în viaţă, îl cunoşteam de pe vremea lui Ceauşescu şi era tot moş. Aflase că mi-am cumpărat oi şi a vrut să intervină pentru fiul lui, care era cioban în Spania, să-l angajez. La scurt timp m-a sunat să mă întrebe dacă îl angajez şi pe el. I-am spus să vină la mine, era vioi, nici nu credeam că un om poate fi la 90 de ani atât de sprinten şi sănătos. L-am angajat, până atunci nu avusese carte de muncă. A avut o întrerupere de trei luni, la 96 de ani, când a stat trei luni în şomaj, pe timp de iarnă. Mai mult nu a rezistat, mi-a zis că vrea să se întoarcă la muncă. Atunci i-am făcut contract pe perioadă nedeterminată, el spunându-mi că îmi garantează că va fi în formă până la o sută de ani', a declarat Emil Părău, patronul fermei, pentru mesagerulhunedorean.ro.

Ştefan Gros s-a născut într-o localitate din judeţul Alba, de sărbătoarea Sfântului Dumitru, în octombrie 1917, în vârful muntelui, la strunga de oi a familiei. De mic s-a ocupat de păstorit şi nici acum, la 100 de ani, nu îşi poate închipui viaţa lui fără mioare.

S-a întors veteran din cel de-Al Doilea Război Mondial, iar longevitatea sa este, practic, moștenire de familie, atât tatăl, cât și bunicul său, trecând de 100 de ani.

Întrebat fiind cum a reuşit să ajungă la o vârstă atât de înaintată şi pe deplin sănătos, Moş Ştefan a răspuns că „oieritul şi viaţa în munţi l-au ţinut sănătos şi în viaţă'. O viaţă care presupune mâncare curată, multă mişcare şi linişte.

Sursa foto: mesagerulhunedorean.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Povesti adevarate