Totul pentru culoarea parului
Care este cea mai moderna culoare a sezonului si, mai ales, care este cea potrivita pentru fiecare? Avem raspunsurile pregatite la toate aceste intrebari, ba chiar si cateva sfaturi de sezon.
Nuante pentru par
Stilistii au hotarat din nou: cuvantul-cheie al acestui sezon este culoarea! Nu numai pentru ochi, buze si unghii, ci si pentru par.
- In aceasta vara, culoarea parului este foarte naturala, cu accente subtile, care dau luminozitate si stralucire tenului.
- Cand vine vorba de tehnicile de vopsire pentru anul 2005, expertii in vopsirea parului spun ca texturile sunt ultrafine, iar colorantii – in multiple tonuri. Cheia noului look este sa creezi o multime de suvite si bucle in tonuri diferite, dar apropiate ca nuanta.
- Tehnica implica o uniformizare a culorilor, printr-un masaj, astfel incat acestea sa interfereze, creand un look natural.
BLONDA
Vopsirea in suvite naturale, care par la prima vedere decolorate de soare, arata minunat, dar nu numai pe podiumurile de prezentare. Sunt la fel de frumoase si pe plaja, si pe strada, pe toata perioada verii. Gandeste-te la un blond in tonuri de crem sau de nuanta mierii, ca in show-urile Chloe sau Matthew Wiliamson.
SATENA
Brunetele si satenele sunt avantajate de accentele de rosu-purpuriu. Totul este ca nuanta parului sa nu ramana perfect uniforma, ci sa se amestece mai multe tonuri, in suvite fine, de mare efect. Seamana cu vopsirea intr-o singura culoare, dar se obtine mai multa stralucire, profunzime si textura cu ajutorul accentelor de culoare.
ROSCATA
Chiar daca se poarta foarte mult rosu, pe masura ce ne apropiem de sezonul estival, culorile devin din ce in ce mai calde, mai deschise. Tonurile des intalnite sunt cele de blond, dar nu platinat, ci doar un auriu discret, combinat cu aramiu, precum si nuante delicate de piersica – toate creeaza un look mai mult decat natural.
Cum sa alegi correct culoarea
Culoare de ten: deschisa, cu tenta de roz
Cauta: nuantele de blond-deschis si mediu.
Evita: tonurile de rosu, aramiu si cele calde.
Culoare de ten: ivoriu, cu tenta de roz
Cauta: nuantele de saten-mediu si inchis.
Evita: tonurile calde.
Culoare de ten: calda, in nuanta de piersica
Cauta: nuantele de saten-deschis, miere si blond-caramel.
Evita: blondul-cenusiu si negrul.
Culoare de ten: neutra, cu tenta maslinie
Cauta: nuantele de saten-inchis si castaniu.
Evita: tonurile de blond-deschis.
Culoare de ten: maslinie, in nuanta mierii
Cauta: nuantele calde, aluna si saten-ciocolatiu.
Evita: tonurile de blond-argintiu.
Culoare de ten: inchisa, in nuanta ciocolatie
Cauta: nuantele de saten-inchis, negru si burgund.
Evita: tonurile de blond si cele aramii.
Pentru ca nuanta parului sa ramana stralucitoare, ai nevoie de produse speciale pentru par vopsit si, bineinteles, de cateva trucuri (deloc de neglijat!) ale expertilor.
1. Inainte de vopsire
Daca parul tau este in stare buna, adica frumos si matasos, atunci cu siguranta ca, si dupa vopsire, va avea o culoare stralucitoare si sanatoasa. Asadar, pregateste-te, pentru ca incepem…
Iti vei mentine parul in cea mai buna forma daca ai grija sa il tunzi la fiecare 6-8 saptamani. Nu trebuie sa il tai de tot, ci doar cat sa indepartezi virfurile despicate, sa il protejezi de degradare si sa dai forma coafurii.
Vopsirea neuniforma este una dintre problemele pe care le poti avea atunci cand parul este deteriorat si poros. Asta, pentru ca anumite suvite absorb mai mult pigment si din acest motiv vei obtine doua tonuri diferite, fara sa poti controla acest lucru.
In cazul parului lung, de exemplu, varfurile au venerabila varsta de 7 sau chiar 8 ani, fiind foarte delicate si sensibile, asa ca trebuie tratate cu atentie. Sfatul nostru este sa le ingrijesti cu produse hranitoare.
Acasa, aplica un tratament concentrat de cel putin doua ori pe saptamana, ca sa ajuti la regenerarea si fortificarea firelor de par si ca sa le protejezi de degradare.
Incearca: masca fortifianta Elscve cu nutriceramide, de la L’Oréal; masca Repair&Protect, de la Pantene Pro-V, cu complex de aminoacizi; suplimentul nutritiv pentru par si unghii Phytophancre, de la Laboratoarele Phytosolba, disponibil in farmacii.
2. Acum esti gata de start…
Vopsirea parului acasa poate fi o solutie destul de avantajoasa, la indemana oricui. Indiferent de culoarea pe care o doresti, trebuie sa stii care sunt cele mai bune produse pentru vopsire.
Safira Oriental Jewels, de la Wella, este o colectie de culori sofisticate, inspirate de stralucirea pietrelor pretioase. Aceasta crema coloranta contine pigmenti superiori de colorare, precum si un revitalizator de culoare si un balsam special, pe baza de uleiuri orientale.
Excellence Crcme, de la LOréal, este o vopsea-crema coloranta care vopseste si in acelasi timp ingrijeste parul. Trusa de vopsire include si un serum nutritiv pentru protectia parului.
Nutrisse Crcme, de la Garnier, este o crema coloranta care da parului o culoare bogata, de lunga durata. Are o formula pe baza de extracte naturale: ulei de avocado si seminte de struguri.
Noblesse, de la Loncolor, este noua vopsea permanenta lansata de Papillon Laboratoires. Are o formula pe baza de ulei de masline si extract de Limnanthes Alba.
Palette Intensive Color Creme, de la Schwarzkopf, are o noua formula, imbogatita cu vitamina C, care garanteaza protectia in timp a culorii parului vopsit.
Stiai ca…? Trebuie neaparat sa iti faci un test de toleranta cu 48 de ore inainte de vopsire.
3. Pastreaza culoarea intensa
La spalarea parului, apa patrunde in firul de par si permite moleculelor de colorant sa dispara, culoarea pierzandu-si rapid stralucirea. In acest caz, nu are rost sa iti risipesti banii si timpul pentru o revopsire dupa numai doua saptamani. Foloseste insa game de ingrijire pentru par vopsit.
O plangere des intalnita este aceea ca parul vopsit devine lipsit de stralucire, aspru si uscat. De cele mai multe ori, „vinovatii” sunt produsele nepotrivite de ingrijire, sau si mai rau, nefolosirea lor. Este bine sa investesti in produse de calitate, care pastreaza culoarea. Acestea asigura o nuanta plina de stralucire, iar parul devine matasos, moale si usor de descurcat.
Ca sa pastrezi prospetimea culorii, incearca…
Pentru spalat
Samponul Elscve Color Vive cu filtru UV, de la L’Oréal; samponul Lifetex Etra Rich Nutrition, de la Wella Professional, disponibil in saloanele de coafura; samponul Sunsilk pentru par vopsit, cu filtru UV.
Pentru ingrijire
Balsamul pentru par vopsit Vivality, de la Wella; laptele protector Care&Radiance Protective Milk, de la Dove; crema nutritiva Intensive Repair Treatment Kerastase Soleil, de la L’Oréal
Pentru coafat
Fixativul Nivea Hair Care pentru par vopsit; Color Show Liss Cream din gama Tecni.art, de la L’Oréal Professionnel; spuma pentru par vopsit Vivality, de la Wella
Indiferent ca mergi la salon sau ratacesti printre rafturile unui supermarket, este foarte important sa stii ce fel de colorant doresti…
- Colorarea temporara este de fapt o nuantare a parului si rezista numai la 3-5 spalari.
- Colorarea semipermanenta sau demipermanenta rezista la un numar de 6-8 spalari, respectiv, 12-24, fiind ideala pentru intensificarea culorii naturale sau pentru reimprospatarea nuantei parului intre doua vopsiri.
- Colorarea permanenta presupune vopsirea cu produse ce contin ingrediente de decolorare a parului, precum si amoniac si peroxid. Se pot obtine culori foarte diverse – negru, roscat sau blond -, fiind posibila schimbarea culorii chiar si cu trei tonuri. Este nevoie ca radacinile sa fie revopsite dupa 6-8 saptamani.
- Vopsirea in suvite creeaza accente sau contraste de culori si se face prin colorarea unor suvite separate si impachetarea acestora in staniol, ca sa nu se amestece cu restul parului.