Toamna in tinutul Bistritei

Depresiunea Colibita este o statiune unde poti sa petreci o vacanta activa sau sa te relaxezi, admirand peisajul.

Cand zilele caldute de toamna aduc cu ele mirosul de must, iar zbuciumul vantului invita la dans frunzele din codrii de-acum ruginiti de brume, mi se face un dor nebun de un loc absolut minunat aflat undeva in nordul tarii, departe de agitatia cotidiana.

Este un loc superb aflat la poalele muntilor Calimani, intr-o mica depresiune intramontana, care se numeste Colibita.

Puteti ajunge aici fie dinspre Bistrita, fie din tinutul Dornelor. Daca alegeti prima varianta, este obligatoriu si un popas in batranul oras transilvanean.

Vechi centru comercial strans legat de Moldova, ai carei domnitori l-au avut de mai multe ori in stapanire, orasul are cateva cladiri interesante, amplasate chiar in centrul sau. Biserica gotica, cu o inaltime de 75 de metri, domina si astazi orasul, amintind de gloria si inflorirea economica a secolelor trecute.

Pe peretele dinspre sud al bisericii se gaseste cea mai veche sculptura gotica din Transilvania, care dateaza din 1320 si reprezinta chipul unui cavaler. Langa ea sunt situate ,,sugaletele”, cladiri din secolul al XVI-lea, unite intre ele prin arcade marete.

Casa Argintarului, fosta biserica a minoritilor, si ruinele fostului zid al cetatii cu Turnul Dogarilor sunt cateva dintre cladirile care dau orasului un aspect medieval.

In Bistrita se afla, de asemenea, casa memoriala a poetului si revolutionarului pasoptist Andrei Muresanu, a carui poezie, ,,Desteapta-te, romane”, pe muzica lui Anton Pann, a devenit imnul de stat al Romaniei.

Colibita, o depresiune-statiune
Parasim orasul pe drumul national 17, spre Vatra Dornei, strabatand succesiv comunele aflate pe Valea Bargaului, cunoscute sub numele generic de “Bargaie”.

Admiram casele inlantuite in stil transilvan, cu porti solide si ferestrele ferecate-n jaluzele traditionale de lemn. Carute transporta molcom roadele toamnei spre hambare, in asteptarea nu prea departatei ierni.

Din Bistrita Bargaului, parasim soseaua nationala cotind spre dreapta si traversam un pod peste Bistrita Ardeleana.

De aici pana la barajul lacului de acumulare mai sunt 6 km, pe un drum foarte prost, rupt de viiturile de anul trecut. Peisajul care ne asteapta sus, in capatul din aval al lacului, merita insa orice efort.

La origine o asezare de colibe pentru varatul vitelor, de unde i se trage si numele, Colibita a devenit, odata cu aparitia lacului de acumulare, o statiune in toata puterea cuvantului.

Vara o multime de corturi se vad pe malurile lacului, traversat de tot felul de ambarcatiuni, iar traficul pe soseaua de contur atinge in weekenduri cote alarmante pentru iubitorii de liniste.

Toamna lucrurile reintra in normal si mica depresiune inconjurata de varfuri impadurite se oglindeste in liniste in apele netulburate ale lacului de acumulare.

Zarile se deschid pana departe, spre varfurile Bistriciorul si Zuzurgau, acoperite de pulberea primei zapezi. Pe maluri rasar ici-colo mesteceni galbeni si fagi de un rosu aprins, care parca iau foc in soarele apusului.

Dar trecand peste cadrul natural de vis, Colibita poate oferi acum aproape totul in materie de vacante active: drumetie, alpinism, mountain bike, calarie, zbor cu parapanta, caiac, windsurfing, schi de tura si schi.

Drumetie se poate face in multe locuri, cele mai spectaculoase ture fiind pe culmea Stracior – Bistriciorul-Zurzugau (altitudine maxima – 1990), fie pe Casarul-Magurita – Dealul Ariilor (altitudine maxima -1585 m).

Plecand dimineata de la lac, putem ajunge la orele pranzului sus, pe oricare dintre cele doua culmi, de unde avem o panorama superba cu lacul si intreaga depresiune si de unde putem reveni pana seara fara probleme.

Atentie, totusi, la marcaje! Unele sunt ambigue si se suprapun. Drumurile forestiere de pe culmi, ca si cel de contur, sunt spectaculoase si ideale pentru mountain bike, oferind satisfactii atat celor experimentati, cat si celor cu resurse fizice limitate.

Amatorilor de calarie le recomand traseul de la lac pana la Piatra Fantanele, in Pasul Tihuta, traseu ce strabate o insiruire de poteci splendide, cu intoarcere pe una dintre culmile Bistriciorul sau Casarul.

Lacul cu o lungime de 8 km le ofera amatorilor de sporturi nautice conditii ideale pentru practicarea lor. Daca vreti insa numai odihna, o puteti gasi la una dintre numeroasele pensiuni construite de-a lungul lacului.

La plecare puteti alege varianta de intoarcere spre Moldova; ca sa nu mai ocoliti pe la Bistrita Bargaului, puteti folosi drumul ce porneste de pe la jumatatea lacului si va scoate dupa 7 km in Muresenii Bargaului.

De aici, mergeti pe DN 17 pana la Piatra Fantanele – comuna cu orientare superba spre Muntii Bargaului – pana in Pasul Tihuta, unde puteti face un popas la hotelul-restaurant Dracula.

Dincolo de Pas, la marginea comunei sucevene Poiana Stampei, se afla cea mai intinsa rezervatie de turba naturala din tara, Tinovul Mare. Patrunderea in Tinov se face pe un pod de lemn lung de 900 m, deasupra solului ce musteste de apa.

Locurile sunt splendide si puteti admira o multime de plante specifice zonelor de turba. Aici calatoria noastra pe plaiuri bistritene ia sfarsit, dar voi puteti continua calatoria, de data asta spre Bistrita Moldovei, cu frumusetile si spectacolul ei de culori.

Text si foto: Cristian Duminecioiu.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Vacanta