Toamna in tinutul Bistritei

Zarile se deschid pana departe, spre varfurile Bistriciorul si Zuzurgau, acoperite de pulberea primei zapezi. Pe maluri rasar ici-colo mesteceni galbeni si fagi de un rosu aprins, care parca iau foc in soarele apusului.

Dar trecand peste cadrul natural de vis, Colibita poate oferi acum aproape totul in materie de vacante active: drumetie, alpinism, mountain bike, calarie, zbor cu parapanta, caiac, windsurfing, schi de tura si schi.

Drumetie se poate face in multe locuri, cele mai spectaculoase ture fiind pe culmea Stracior – Bistriciorul-Zurzugau (altitudine maxima – 1990), fie pe Casarul-Magurita – Dealul Ariilor (altitudine maxima -1585 m).

Plecand dimineata de la lac, putem ajunge la orele pranzului sus, pe oricare dintre cele doua culmi, de unde avem o panorama superba cu lacul si intreaga depresiune si de unde putem reveni pana seara fara probleme.

Atentie, totusi, la marcaje! Unele sunt ambigue si se suprapun. Drumurile forestiere de pe culmi, ca si cel de contur, sunt spectaculoase si ideale pentru mountain bike, oferind satisfactii atat celor experimentati, cat si celor cu resurse fizice limitate.

Amatorilor de calarie le recomand traseul de la lac pana la Piatra Fantanele, in Pasul Tihuta, traseu ce strabate o insiruire de poteci splendide, cu intoarcere pe una dintre culmile Bistriciorul sau Casarul.

Lacul cu o lungime de 8 km le ofera amatorilor de sporturi nautice conditii ideale pentru practicarea lor. Daca vreti insa numai odihna, o puteti gasi la una dintre numeroasele pensiuni construite de-a lungul lacului.

La plecare puteti alege varianta de intoarcere spre Moldova; ca sa nu mai ocoliti pe la Bistrita Bargaului, puteti folosi drumul ce porneste de pe la jumatatea lacului si va scoate dupa 7 km in Muresenii Bargaului.

De aici, mergeti pe DN 17 pana la Piatra Fantanele – comuna cu orientare superba spre Muntii Bargaului – pana in Pasul Tihuta, unde puteti face un popas la hotelul-restaurant Dracula.

Dincolo de Pas, la marginea comunei sucevene Poiana Stampei, se afla cea mai intinsa rezervatie de turba naturala din tara, Tinovul Mare. Patrunderea in Tinov se face pe un pod de lemn lung de 900 m, deasupra solului ce musteste de apa.

Locurile sunt splendide si puteti admira o multime de plante specifice zonelor de turba. Aici calatoria noastra pe plaiuri bistritene ia sfarsit, dar voi puteti continua calatoria, de data asta spre Bistrita Moldovei, cu frumusetile si spectacolul ei de culori.

Text si foto: Cristian Duminecioiu.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Vacanta