Tinerele mame mai pot avea o cariera?

Odata cu aparitia copiilor, asupra femeii apasa o uriasa responsabilitate: cresterea si educarea acestora. In primul rand, pentru ca asa a lasat Dumnezeu, ca mama sa preia aceste sarcini, iar in al doilea rand, pentru ca asa s-a impamantenit traditia in societatea romaneasca: femeia sa se ingrijeasca de casa si de copii. Pe de alta parte, trebuie sa faca fata si raspunderilor de la serviciu, pentru ca, astazi, venitul femeii nu mai este unul complementar, ca in trecut, ci de multe ori sustine o mare parte a cheltuielilor familiei (cheltuieli care, spre deosebire de vremurile de dinainte de ’89, includ rate la credite ipotecare, masini, asigurari de viata etc.).

Serviciul si copiii
Majoritatea femeilor din Romania, care sunt casatorite si au copii, mai si muncesc. Dupa ce devin mame, intrerup serviciul doar atat cat le permite legea (doi ani) sau patronul (care, de fapt, face legea). Apoi isi dau copiii la cresa ori la gradinita, iar cand acestia ajung la scoala le pun cheile de gat. Stau cele opt ore (minim) la serviciu, iar cand ajung acasa, continua munca la al doilea "job": treburile gospodaresti si ingrijirea si educarea copiilor. Numai ele stiu cum rezista presiunii dublei responsabilitati, la locul de munca si in cadrul gospodariei. Cate ore de somn sacrificate, cat timp pentru propria persoana redus la minimum, cate frustrari acumulate, constient sau nu… Incearca sa impace si capra, si varza, si lupul, fara a mai avea mari pretentii in cariera.

Este deja o mare provocare ca dupa cele opt ore petrecute la serviciu sa gaseasca timp si resurse fizice ca sa poata fi si gospodina casei, si pedagog copiilor.

Cariera si copiii
Ce se intampla insa cand in viata unei femei care a obtinut sau doreste sa obtina performanta pe plan profesional, adica vrea o cariera, apare un copil? In opinia prof. Mihaela Miroiu, reputat sociolog, "conditia de femeie tanara cu copil mic este certificatul de intrare pe poarta principala in lumea diferentelor de gen care se convertesc in discriminari. De aici incolo, viata profesionala si personala a unei femei va fi, in genere, alta decat a femeilor fara copii si a barbatilor cu oricati copii". Iar cand sustine acest lucru, prof. Miroiu se bazeaza pe cercetari internationale (la noi, inca nu s-au facut), ce releva faptul ca majoritatea femeilor care au cariere de invidiat sunt femei singure sau casatorite, dar fara copii, iar barbatii, dimpotriva, sunt casatoriti, cu copii si au un sprijin substantial din partea sotiilor. Mihaela Miroiu: "Aceasta stare de fapt este una sexista si patriarhala. Ea conduce – in ceea ce le priveste pe femei – la cariere de tip bonsai si la averi de tip bonsai, comparativ cu barbatii". Iar cand spune "cariere si averi bonsai", Mihaela Miroiu se refera la acea cariera care, in loc sa se dezvolte pana la limitele persoanei, este oprita fortat din evolutie, incat seamana cu o cariera veritabila, dar este dezvoltata miniatural (asemeni bonsaiului, un copac in miniatura).

Cauzele pentru care femeia cu copii mici va avea dificultati in a-si construi o cariera tin de:

  • traditia patriarhala, care consacra faptul ca femeia este in slujba barbatului si ajutor al acestuia;
  • traditia culturala, care formeaza tatii sa fie parinti abstracti si contemplativi, iar mamele – parinti concreti si activi;
  • institutiile si firmele care actioneaza potrivit acestei traditii evita sa angajeze tinere casatorite, descurajeaza ajungerea lor pe pozitii de decizie, nu investesc in evolutia lor profesionala pe termen lung, oricat de talentate si de eficiente ar fi.

Consecinta generala a acestei stari de fapt, sustine prof. Miroiu, este alegerea dramatica intre serviciu sau cariera si copil, alegere pe care barbatii nu trebuie sa o faca.

  • Daca alege cariera, mama devine parinte abstract, cu sentimente de vinovatie cronica (sentiment rar la tati).
  • Daca nu alege cariera, atunci risca sa aiba o ascensiune profesionala mai lenta si doar prin exceptie la fel de spectaculoasa ca si ascensiunea unui barbat.
  • Daca nu alege cariera, atunci femeia risca toate consecintele dependentei economice si de statut fata de barbat, consecinte care se vad mai ales dupa ce copiii pleaca de acasa, atractia fizica scade, umilirea creste, apar necazurile varstei de mijloc – care se soldeaza, de regula, cu schimbarea cu o partenera mai tanara, cu o depresie pe viata, cu o lipsa majora de sens si de resurse materiale.

Care sunt solutiile pentru remedierea situatiei, astfel incat tot mai multe femei sa poata fi si mame si sa-si vada si de cariera? Sociologul Mihaela Miroiu propune:

  • eliminarea mesajelor patriarhale din educatie si mass-media si inlocuirea lor cu mesaje parteneriale in privinta carierei si cresterii copiilor;
  • crearea de catre stat a cat mai multor crese, gradinite, scoli cu regim de internat sau/si cu orar prelungit (in prezent, in Romania exista un deficit de crese si gradinite de stat sau private care sa aiba costuri decente, pentru a nu mai trebui sa apelezi la pile ca sa-ti rezolvi problema);
  • acordarea de facilitati fiscale (scutiri din impozitul pe venit, de exemplu) firmelor care infiinteaza crese sau gradinite de firma (copiii ar fi tinuti aproape si s-ar diminua stresul si vinovatia ca mama este departe).

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4 5 6

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Cariera