Timpul petrecut în familie – feluri în care poți încuraja activitățile alături de cei dragi

Copiii și adulții trebuie să petreacă timp însemnat împreună, dacă își doresc să consolideze relația și să încurajeze comunicarea. Pentru ca cei mici să poată avea încredere în părinți și să fie deschiși în legătură cu orice subiect, va trebui să pui pe primul plan activitățile în familie.

Problema principală a familiilor moderne este lipsa timpului dedicat acestora, cel mai des din cauza programului de muncă. Indiferent de domeniul în care activezi și de stresul care se poate acumula la finalul unei săptămâni de lucru, găsește o portiță pentru momentele speciale petrecute alături de copii și partener. Iată câteva idei:

Cultivă pasiunile comune

Se spune că cei mici moștenesc anumite pasiuni sau abilități de la părinții lor, așa că trebuie să profiți din plin de acest lucru. Dacă unul dintre copiii tăi este, la fel ca tine, atras de desen, pictură sau alte activități artistice, desenează-i o caricatură și provoacă-l să facă același lucru pentru tine. Vei reuși astfel să pui bazele unui obicei care se poate extinde spre sesiuni de pictură în doi sau poți chiar să-i predai câteva noțiuni de bază despre desen, mai ales dacă ai absolvit și studii în acest domeniu. 

Copiii pot fi atrași de anumite sporturi pe care le practică și părinții, iar, dacă cel mic arată o pasiune spre sporturile de iarnă, nu încerca să-l ții prea mult în casă și să încerci să-l protejezi într-un mod excesiv. Lasă-l să descopere alături de tine sau de tatăl său beneficiile timpului petrecut în aer liber, indiferent de temperatură. Ofera-i cadou o pereche de schiuri și pleacă la munte în fiecare weekend pe timpul iernii sau provoacă-l la o partidă de tenis în aer liber când vremea se încălzește.

Cunoaște prietenii copilului tău

Când se apropie de vârsta adolescenței, copiii tăi vor începe să-ți povestească mai puține lucruri despre ei și se pot retrage exclusiv spre grupul lor de prieteni, cât mai departe de familie. Însă, dacă încerci să creezi o legături specială cu copilul tău încă de la o vârstă fragedă, ai mai multe șanse ca aceasta să nu se degradeze în timp. Această apropiere implică și cunoașterea prietenilor săi. 

Trebuie să-i încurajezi să petreacă oricât de mult timp vor în casa ta, fără a impune reguli stricte, care îi pot îndepărta. În acest fel, vei putea să observi felul în care copilul tău interacționează cu cei de vârsta lui și să afli mai multe despre cei cu care își petrece o bună parte din timp. Este recomandat să nu intervii între el și prieteni atunci când consideri că grupul nu este potrivit, ci să-l lași să decidă. Aceste grupuri se schimbă în timp și va putea învăța mai multe din propria lui experiență.

Fii flexibilă

Este normal ca, atunci când vrei să petreci mai mult timp cu familia, să organizezi excursii, seri de jocuri, ieșiri în oraș și alte activități. Dar, uneori, poate ajungi să faci prea multe. Trebuie să iei în considerare planurile copiilor tăi, mai ales dacă aceștia au o vârsta la care încep să exploreze lumea după propriile reguli. 

Dacă îți dorești mai mult decât poți primi, riști să fii dezamăgită, așa că fii deschisă la orice schimbare sau refuz din partea membrilor familiei. Comunică-le din timp ideile tale și nu face planuri de pe o zi pe alta. În acest fel, poți ajunge la un acord comun cu ei și poți face schimbări în funcție de dorințele fiecăruia. De asemenea, este important să-i implici mereu pe copii în luarea deciziilor, pentru a le confirma că părerea lor contează și că poți să-i tratezi cu seriozitate și respect.

O familie unită, în care comunicarea stă la baza unei relații transparente va crea caractere puternice, care se vor putea baza mereu pe siguranță și adăpost. Aceste obiceiuri sănătoase trebuie incluse în viața de zi cu zi a familiei, fără a căuta ocazii speciale. La finalul zilei, calitatea relațiilor dintr-o familie se clădește prin obiceiuri mici și însemnate.

Material realizat cu sprijinul hervis.ro

Sursa foto: pexels.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Familie si casa