Tezaurul României a stat ascuns într-o peșteră până să ajungă la ruși

Tezaurul Romaniei

Tezaurul României este o rană pe care poporul român o va purta în suflet pentru totdeauna. O poveste care ne fascinează și pe care copiii noștri trebuie s-o știe: povestea Tezaurului României care a stat ascuns timp de 3 ani într-o peșteră dintr-o mănăstire.

La sfârșitul lunii mai 1944 escadrilele forțelor armate americane intensifică atacurile asupra României. Sunt vizate rafinăriile din Ploiești șI puncte strategice din București. În vâltoarea atacurilor, avioanele de vânătoare ale armatei române rămân fără benzină fiind nevoite să-și schimbe rutele și să aterizeze la Bacău în loc să ajungă la baza de la Tecuci.

Situația devină critică. Secretarul general al BNR trebuia să ia o hotărâre ultra-secretă și să aprobe mutarea tezaurului național într-o locație pe care autoritățile statului o pregăteau în mare secret încă de la sfârșitul anului 1943.

Manastirea Tismana

Pericolul roșu

Conștientizarea pericolului invaziei sovietice a determinat conducerea BNR să preîntâmpine o eventuală captură a tezaurului țării. În 1944 întreaga cantitate de aur a BNR cântărea 245 de tone. Ca volum asta înseamnă 42 de metri cubi de lăzi pline.

Ideea ascunderii aurului într-o grotă părea cea mai bună și cea mai eficientă. Presat din ce în ce mai mult de invazia rușilor, guvernul de la București hotărâște să ascundă aurul într-o peșteră unde tocmai avusese loc un incediu. Sub pretextul reparațiilor, se putea pregăti terenul pentru depozitarea în condiții propice a aurului. Era vorba despre grota de la Mănăstirea Tismana.

Mânăstirea de aur

Hotărârea e luată. Marele Stat Major trimite gărzile necesare plus un batalion întreg cu ordinul clar: 'ocupați localitatea.' Din vara anului 1944 și până în 1947 în zona Tismanei nu se putea intra dacă nu erai localnic. S-au înființat posturi fixe pe șoseaua principală și pe ulițele adiacente, soldații patrulau toate drumurile, iar pădurile Eroni și Pocruia erau împânzite de grăniceri, jandarmi și militari. Era imposibil să te apropii de localitate și zona mânăstirii. Timp de trei zile și trei nopți camioane negre păzite de soldați au străbătut localitatea. Ele transportau: monezi de aur: 1641 casete, lingouri de aur: 1022 de casete, aur din tezaurul Poloniei: 51 de casete. Toată încărcătura a fost dosită în fundul galeriei centrale a peșterii de la mânăstirea Tismana. Intrarea în galerie a fost blocată cu blocuri mari de piatră.

Tezaurul de la Pietroasa

În interesul țării

Sătenii știau că se întâmplă ceva. Aveau voie să meargă să se închine la icoanele mănăstririi doar cu dispensă specială. Absolut toți oamenii trebuiau să se legitimeze când intrau sau când părăseau zona. Cu toate astea, în sat secretul s-a aflat în momentul în care un camion încărcat cu aur a rupt podul de la Sohodol din Lunca Tismanei. Întreaga încărcătură de lingouri s-a răsturnat sub ochii mirați ai unor ciobani. Spre cinstea lor, locuitorii Tismanei n-au suflat o vorbă nimănui.

Tezaurul României, din peșteră, peste hotare

Imediat după revelionul din 47, guvernatorul Băncii Naționale a luat decizia readucerii tezaurului de la Tismana înapoi în București. Peste o lună urma să se semneze tratatul de pace de la Paris cu puterile aliate, iar tezaurul trebuie pregătit pentru a fi transformat în despăgubire de război. Intrarea în caverna ascunsă unde se afla aurul a fost dinamitată de mineri.

Aducerea aurului la București a durat 11 zile și a fost plină de peripeții, multe din mașinile care transportau încărcătura stricându-se brusc și inexplicabil pe drum.

Autor: Florentina Musat

foto: Libertatea

Citeste și:

Trei bebeluși au sfidat moartea și au vrut neapărat să trăiască

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Povesti adevarate