Tendinte actuale in justitia pentru copil si familie

Tendinte actuale in justitia pentru copil si familie

conferintaAceasta conferinta a fost organizata de catre Fundatia Scheherazade in parteneriat cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului, Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, Ministerul Administratiei si Internelor, Consiliul Superior al Magistraturii si Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Proiectul a fost finantat de Ambasada Regatului Tarilor de Jos la Bucuresti.

La aceasta conferinta au participat 150 de profesionisti implicati in realizarea justitiei pentru minori si familie (judecatori, procurori, politisti, avocati, consilieri juridici si asistenti sociali) din Bucuresti si din judetele limitrofe: Giurgiu, Calarasi, Ialomita, Ilfov si Teleorman.

Fundatia Sheherezade, promotorul evenimentului si-a reafirmat consecventa cu privire la promovarea drepturilor copilului, militand pentru aplicarea conceptului european de justitie prietenoasa pentru copii.

A fost subliniata importanta Raportului consolidat prezentat de catre Romania in legatura cu respectarea prevederilor Conventiei cu privire la drepturile copilului, si mai ales importanta recomandarilor Comitetului ONU pentru drepturile copilului. Aceste recomandari trebuie avute in vedere in toate domeniile, astfel incat, printr-un efort comun, Romania sa poata prezenta in anul 2012, cel de-al cincilea Raport periodic cu evidentierea unor progrese reale in domeniu.

De asemenea, a fost subliniata necesitatea infiintarii Tribunalelor pentru Copii si Familie si specializarea magistratilor in cauzele cu minori, precum si introducerea institutiei avocatului copiilor.

Un loc deosebit revine, in cadrul preocuparilor actuale noilor coduri: civil si penal, in perspectiva aplicarii lor. In acest sens, s-a mentionat printre altele, noua orientare a Codului penal catre garantarea drepturilor procesuale ale minorilor conform dispozitiilor art. 6 al Conventiei privind Drepturile Copilului, prin crearea unor proceduri specifice, orientate preponderent pe pedepse neprivative de libertate.

Este necesara adaptarea legislatiei romane privind executarea pedepselor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal (legea 275/2006) la specificul justitiei juvenile europene, in asa fel incat sa cuprinda masuri specifice referitoare la conditiile executarii pedepselor de catre delincventii minori. Potrivit datelor furnizate de Autoritatea nationala a Penitenciarelor la nivelul anului 2008 un numar de 117 minori executau pedepsele in inchisori pentru adulti, o astfel de executare putand genera stari de intimidare, sentimente de culpabilitate si teroare care dauneaza scopului masurii in sine si aduc atingeri serioase integritatii minorilor delincventi.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Huff
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Stiri