Tendinte actuale in justitia pentru copil si familie

conferintaAceasta conferinta a fost organizata de catre Fundatia Scheherazade in parteneriat cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului, Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, Ministerul Administratiei si Internelor, Consiliul Superior al Magistraturii si Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Proiectul a fost finantat de Ambasada Regatului Tarilor de Jos la Bucuresti.

La aceasta conferinta au participat 150 de profesionisti implicati in realizarea justitiei pentru minori si familie (judecatori, procurori, politisti, avocati, consilieri juridici si asistenti sociali) din Bucuresti si din judetele limitrofe: Giurgiu, Calarasi, Ialomita, Ilfov si Teleorman.

Fundatia Sheherezade, promotorul evenimentului si-a reafirmat consecventa cu privire la promovarea drepturilor copilului, militand pentru aplicarea conceptului european de justitie prietenoasa pentru copii.

A fost subliniata importanta Raportului consolidat prezentat de catre Romania in legatura cu respectarea prevederilor Conventiei cu privire la drepturile copilului, si mai ales importanta recomandarilor Comitetului ONU pentru drepturile copilului. Aceste recomandari trebuie avute in vedere in toate domeniile, astfel incat, printr-un efort comun, Romania sa poata prezenta in anul 2012, cel de-al cincilea Raport periodic cu evidentierea unor progrese reale in domeniu.

De asemenea, a fost subliniata necesitatea infiintarii Tribunalelor pentru Copii si Familie si specializarea magistratilor in cauzele cu minori, precum si introducerea institutiei avocatului copiilor.

Un loc deosebit revine, in cadrul preocuparilor actuale noilor coduri: civil si penal, in perspectiva aplicarii lor. In acest sens, s-a mentionat printre altele, noua orientare a Codului penal catre garantarea drepturilor procesuale ale minorilor conform dispozitiilor art. 6 al Conventiei privind Drepturile Copilului, prin crearea unor proceduri specifice, orientate preponderent pe pedepse neprivative de libertate.

Este necesara adaptarea legislatiei romane privind executarea pedepselor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal (legea 275/2006) la specificul justitiei juvenile europene, in asa fel incat sa cuprinda masuri specifice referitoare la conditiile executarii pedepselor de catre delincventii minori. Potrivit datelor furnizate de Autoritatea nationala a Penitenciarelor la nivelul anului 2008 un numar de 117 minori executau pedepsele in inchisori pentru adulti, o astfel de executare putand genera stari de intimidare, sentimente de culpabilitate si teroare care dauneaza scopului masurii in sine si aduc atingeri serioase integritatii minorilor delincventi.
 

In ceea ce priveste noul Cod Civil, acesta statueaza locul copilului in relatiile de familie, copilul fiind partener al parintilor sai, si totodata subiect activ de drepturi si obligatii corelative.

Cu privire la fenomenul delincventei juvenile, s-a mentionat accentul pe care politia il pune pe dezvoltarea de parteneriate si de programe de prevenire si combatere a delincventei juvenile.

Grija tuturor profesionistilor din domeniul justitiei, in raport cu persoana copilului a fost in mod sugestiv ilustrata de sintagma “copilul este artizanul viitorului“.

In domeniul adoptiei, au fost mentionate eforturile de imbunatatire a cadrului legislativ si de identificare a unor solutii pentru responsabilizarea tuturor profesionistilor implicati in procesul de adoptie.

A fost prezentata tuturor participantilor experienta profesionistilor din: Irlanda, Austria, Olanda si Belgia.

Expertii romani au subliniat aspecte de stricta actualitate cu privire la perspectivele aplicarii noilor coduri in materie civila si penala.

Pe marginea Codului civil au fost punctate informatii cu privire la institutia autoritatii parintesti si la aspectele procedurale referitoare la raporturile dintre parintii divortati si copii lor minori.

In ceea ce priveste noul Cod penal au fost subliniate informatii privind:

  •  protectia minorului prin norme penale,
  •  aspecte legate de varsta legala stabilita pentru a raspunde penal,
  •  eliminarea pedepselor pentru minori,
  •  optiunea legiuitorului pentru aplicarea de masuri educative,
  •  aplicarea legii in timp (regimul juridic sanctionator, interpretarea doctrinara, principiul aplicarii legii celei mai favorabile).

Dna Mariana Nitelea, reprezentanta a Consiliului Europei, a subliniat importanta liniilor directoare ale Consiliului privind justitia adaptata pentru copii. Programul „Construind o Europa cu si pentru copii” a deschis calea unor numeroase oportunitati pentru promovarea si respectarea drepturilor copilului.

De asemenea, am putut beneficia de experienta juristilor CEDO care au prezentat o serie de aspecte practice deosebit de importante pentru toti profesionistii, cu privire la :

  •  Mentinerea relatiilor de familie (Sebastian Mangrau)
  •  Abuzul sexual si alte tipuri de abuz (Adriana Dagalita)
  •  Delincventa juvenila (Razvan Proca)

Totodata, au fost abordate aspecte substantiale legate de problematica traficului de persoane, fiind ilustrata atat dinamica fenomenului cat si mecanismele de interventie.

Un element relevant ramane stabilirea relatiilor de colaborare si a mecanismelor operationale intre partile implicate in procesul de respectare a drepturilor copilului.

Pentru mai multe informatii, vizitati www.justitiaininteresulcopilului.ro
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Stiri