Termenul de Mindfulness vine din universul “oamenilor mari”. Studiile însă, au arătat că exercițiile de mindfulness pot ajuta copiii să nu fie afectați de stres, anxietăți și depresii. Să depășească eficient durerile inerente care apar în oganism. Pot ușura simptomele ADHD și ale autismului. Practica mindfulness se manifestă în mod natural la copii și bebeluși. Ei pot mirosi florile și se pot uita la gărgărițe fără a fi distrași de alte gânduri.
Pe măsură ce îmbătrânim și activitatea creierului crește, devine din ce în ce mai dificil să rămanem ancorați în momentul prezent. Jocul senzorial poate fi orice implică simțul viziunii, mirosului, sunetului, gustului, atingerii și chiar emoțiilor interne și mișcărilor fizice. Exercițiile de predare bazate pe mindfulness oferă copiilor strategii pentru calmarea minții și oportunități pentru atenție și concentrare.
Iată câteva exerciții de mindfulness în care pot introduși cei mici:
“Mindfulness este de fapt despre conștientizare. Este despre cum putem fi conștienți de gândurile noastre, de ceea ce ne înconjoară, de emoțiile pe care le avem și de modul în care ne simțim fizic. Este o abilitate mentală puternică care ne poate ajuta să trecem printr-o situație stresantă sau să eliberăm anxietatea zilnică. Este un concept abstract, dar unul important. Si există multe modalități de a învăța mintea prin joc, în special prin activități senzoriale”, spune Raluca Cimpoiașu, coordonatorul grupei Rainbows de la Acorns Nursery.
Tehnica de relaxare și meditație pentru copii, denumită Mindfulness îi ajută să-și îndrepte atenția în mod intenționat și necritic asupra interiorului lor. Astfel cei mici își pot conștientiza emoțiile, sentimentele și senzațiile.
Florentina Mușat
Foto: Shutterstock, Acorn Nursery