Târguri de Crăciun de neratat!

sarbatori

Reţeta ideală pentru o evadare din rutina pregătirilor pentru finalul de an chiar există: o vacanţă de poveste la Târgurile de Crăciun, o sesiune de shopping şi surpriza descoperirii unor locuri speciale, pe care nu le prea găseşti prin broşurile turistice…

Începând din noiembrie „Târgurile de Advent sau Pieţele de Crăciun, o tradiţie a metropolelor occidentale care a prins viaţă şi în România, încep cu câteva săptămâni înaintea Anului Nou şi sunt elementele centrale ale perioadei pe care majoritatea o considerăm cea mai importantă şi mai aşteptată din an.

Costul pachetelor turistice complete de patru zile, pentru Pieţele de Crăciun din Europa variază între 199 şi 299 de euro pe sejur (infinitytravel.ro).

Pieţele sunt orăşelele încărcate de daruri ale Moşului. Aerul lor miroase a copilărie, a bucurie, a iarnă, a brazi încărcaţi de fulgi grei şi a sărbătoare, colindele răsună vesel şi peste tot plutesc arome savuroase de cozonac şi de ciocolată fierbinte.

Tradiţii de Ajun european

shutterstock_121887493Marile Târguri de Advent europene îşi deschid porţile din luna noiembrie, iar spectacolul lor este unic: delicii gastronomice, brânzeturi fine şi prăjituri după care îţi lasă gura apă, vinuri delicioase şi decoraţiuni inedite, apoi sute de feluri de jucării, mulţime de cadouri unicat şi, la tot pasul, căsuţe încărcate cu dulciuri tradiţionale, castane coapte, vin dulce fiert, figurine de turtă dulce ori marţipan şi mere învelite în ciocolată.

În plus, distracţii şi concerte pentru toate gusturile şi buzunarele: carnavaluri şi focuri de artificii, costume spectaculoase, plimbări cu trăsuri, dar şi pavilioane de gheaţă, baruri de punch ori efecte vizuale holografice.

Ai de ales între Viena cu cel mai mare Târg de Advent, Christkindlmarkt cu Satul din piața Maria-Theresia, între Piaţa de Crăciun din Budapesta, o încântare pentru îndrăgostiţii de obiceiuri vechi, de muzică folk şi de vin fiert cu scorţişoară, apoi pieţele din Paris, pline de lumini şi delicii culinare, dar şi fabulosul Târg din Piaza Navona de la Roma sau cele din Old Town Square şi Piaţa Wenceslas din inima Pragăi.

România lui Moş Crăciun

Poţi descoperi şi tradiţiile româneşti pornind de la cele care prind viaţă în străvechiul burg al Sibiului, la cel mai mare Târg de Crăciun din ţară, şi care se număra printre primele zece cele mai frumoase târguri de acest gen din lume. Un mini-orăşel desprins din poveşti, cu mii de luminiţe şi căsuţe din lemn împodobite ca pentru venirea Moşului, cu muzică, teatru, colinde, spectacole şi artificii, dar şi cu un parc de distracţii şi un patinoar în aer liber.

shutterstock_121070011Dar nu uita şi de târgurile de Crăciun din Bucureşti, de cel din Timişoara care se închide mult după Revelion, de târgul de interior de la Cluj, vestit pentru cadourile personalizate şi accesoriile handmade, de Festivalul „Crăciun în Bucovina, de la Suceava, unde te vei delecta cu bunătăţi moldoveneşti, dar şi cu parade cu măşti şi porturi populare, ori de atmosfera de poveste de la „Christikindlesmarkt Kronstadt, Târgul de Crăciun din Piaţa Sfatului din Braşov, care seamană cu faimosul „Orăşel de turtă dulce de la Nürnberg şi unde poţi gusta ceaiurile cu aromă de portocală şi scorţişoară şi figurinele din fructe confiate şi turtă dulce aromată.

Sinaia – istorii cu regi şi domniţe

Sinaia rămâne oraşul regal, cu aerul său de veşnică vacanţă şi de nobleţe delicată, dată de istoria care a trăit aici. Fermecătoare desigur, bijuteria Peleş-ului, dar şi Cazinoul poveştilor cu petreceri şi averi pierdute apoi, superbă, zona Cumpătu, cu Vila Luminiș, purtând încă amintirile Prinţesei Maruca şi ale paşilor lui Enescu, ori sus, în vârful Caraimanului, Crucea strălucind aprinsă în nopţile de Crăciun. (turistinfo.ro si poemboem.com)

Muhu, insula personală

Pe mica insulă estonă Muhu (o surpriză pentru mulţi), la care în miezul iernii se ajunge pe un pod de gheaţă şi unde trăiesc doar 2000 de oameni, vei găsi un farmec fără vârstă: mori de vânt şi cabane cu acoperişuri din paie ori biserica ridicată în 1227, când o armată creştină a traversat gheaţa, punând capăt Cruciadei Estoniene. Pentru pretenţioşi, conacul Pädaste, un loc al luxului şi detaliilor cu mobilă antică. Costuri de cazare de la 160 de lei pe zi (hotelium.com).

Ole, Matarranya!

Matarranya, o zonă caldă şi fermecătoare a Spaniei, aflată la confluenţa Cataloniei cu Aragonul şi Valencia, este locul unde descoperi că viaţa poate fi mai simplă şi mai relaxantă. Aici ritmul vieţii este destul de lent, lăsându-ţi vreme pentru plimbări lungi pe dealuri ori pentru drumuri prin podgorii, iar în seara Ajunului te va urmări lumina vechilor lămpi cu ulei strălucind în toate ferestrele, iar după miezul nopţii străzile care se umplu de oameni. Poţi merge la Torre del Visco, un hotel izo- lat datând din secolul al XV-lea, unde vin adesea membrii familiilor regale din Europa, sau poţi găsi apa- rtamente cu circa 100 lei pe noapte (booking.com).

Aer de Maramureş

shutterstock_74981551Un sejur de Sărbători în inima Maramureşului este unul trăit în miez de tradiţie, cu un parfum inconfundabil.

Mergi să te reculegi la Mânăstirea Bârsana ori la Săpânţa cea lucrată doar din lemn, a cărei turlă de 100 de metri este cea mai înaltă din lume, ieşi la o plimbare călare ori cu sania pe drumurile şerpuite către Pasul Gutâi şi Piatra lui Pintea Viteazul, apoi la o serbare câmpenească cu pastramă şi bulz copt în spuză, vin fiert cu gutui şi mirodenii, apoi uimeşte-te de micimea vieţii la Cimitirul Vesel şi de miracolul roşului de Marmaţia la Muzeul Ţărăncii din Dragomireşti. Preţuri de cazare între 60 şi 190 de lei camera pe noapte (carta.ro).

SEZON DE SHOPPING

Pentru modă, nu rata Milano, unde vei găsi pe Via Montenapoleone sau Via della Spiga magazine ale designerilor celebri, ca Marni sau Prada, şi discount-uri de Sărbători de până la 50 la sută. Achiziţii de artă poţi face la „Elegant Sablon' din Bruxelles sau în Piaţa Portobello din Londra, iar pentru shopping- ul„tradiţional' cu discounturi poţi merge la München în Marienplatz, pe Mariahilferstrasse din Viena, sau, din nou, la Bruxelles, pe Rue Neuve, dar şi la Londra pe Oxford Street la Top Shop şi Selfridges, sau la celebrul Harrods.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Vacanta