Tara Hategului

Undeva in inima Transilvaniei, inconjurata de munti inalti, se afla o “tara” strabatuta de rauri navalnice pornite din lacurile Retezatului.

E o depresiune relativ mica, dar incarcata de vestigii istorice si religioase, cu o identitate distincta in spatiul romanesc: Tara Hategului.

Toate drumurile duc spre Retezat
Inima regiunii e oraselul Hateg, care si-a pastrat in buna masura aerul patriarhal. De aici pornesc cele mai multe trasee spre obiectivele turistice importante din zona.

Muntii Retezat, care domina prin maretia lor intreaga depresiune, sunt principala tinta a celor care isi doresc excursii montane sau doar odihna in aerul tare si racoros al vailor.

Exista doua axe principale care duc spre masiv. Una trece prin comunele Ohaba de sub Piatra, Salas si Nucsoara si se opreste in locul numit Carnic.

De aici, iubitorii de drumetii pot ajunge in circa doua ore la Cabana Pietrele. Acesta e punctul de plecare in traseele care urca pe vaile glaciare dinspre nord (Pietrele, Stanisoara, Valea Rea, Galesul) si toate converg in zona centrala inalta a masivului, dominata de Varfurile Papusa, Peleaga si Retezat.

Intre ele, isi lafaie apele Lacul Bucura, unul dintre cele 100 din masiv si cel mai mare lac glaciar din tara, cu o suprafata de 9 ha.

Cealalta axa e mai mult una rutiera, care porneste din Hateg si urca pe valea Raului Mare, trecand prin comuna Rau de Mori. In apropierea comunei, putem vizita ruinele Cetatii Colt.

Cetatea – construita la 1280 pe un picior stancos, la poalele muntelui – se pare ca nu a fost niciodata scena vreunei batalii. In schimb, e aproape sigur ca i-a servit drept sursa de inspiratie lui Jules Verne pentru celebrul sau roman Castelul din Carpati.

La poalele cetatii se afla Biserica Colt, construita in stil romanic transilvanean pe la 1310. Ca si majoritatea lacaselor de cult ortodoxe din Transilvania, biserica a avut o soarta vitrega – asta, pana acum un deceniu, cand a fost renovata si a devenit manastire.

Din Rau de Mori, putem continua pe drumul carosabil si, depasind o zona de pensiuni si case de vacanta, ajungem dupa 35 km la Cabana Gura Zlata, loc de pornire a catorva trasee in Retezat si Tarcu. Dupa alti 9 km, ajungem la barajul lacului de acumulare de la Gura Apei, loc cu o panorama splendida asupra Muntilor Godeanu si Tarcu.

Viziteaza Parcul National Retezat!

Dupa ce traversam barajul, continuam drumul forestier pe Valea Lapusnicului, trecem pe langa fosta cabana de vanatoare din Lunca Berhina si ne oprim la capatul drumului aflat la cateva sute de metri de Poiana Pelegii, unul dintre principalele locuri de campare din Retezat. De aici puteti ajunge in circa doua ore la Lacul Bucura sau in circa patru ore pana la Piatra Iorgovanului.

 

Lacasuri unice: Prislop si Densus
Masivul Retezat este parc national; din acest motiv, camparea e permisa numai in trei puncte: Cabana Pietrele, Lacul Bucura si Poiana Pelegii. In Parcul National se afla si o rezervatie stiintifica a Academiei Romane, care poate fi vizitata numai cu autorizatie si de un numar limitat de turisti.

Tot din Hateg, se ajunge cel mai usor la Biserica Densus. Construita, cel mai probabil, in secolul al XIII-lea din bolovani de rau, caramizi cu inscriptii romane, pietre funerare, tuburi de canalizare si capiteluri aduse de la Sarmisegetusa Ulpia Traiana, biserica are un aspect straniu, care te uimeste si iti capteaza admiratia. In interior exista fragmente de pictura ce par sa o lege si de un reprezentant al artei medievale din Tara Romaneasca.

George Calinescu scria despre ea: “Bizara, facuta din marmura si coloane de la Sarmisegetusa, ascunsa in umbra, abia luminata de cateva suvite de soare venind pe niste ferestruici, face impresia unei opere divine furate de genii nocturne”.

Un alt lacas monahal, Manastirea Prislop, se afla la 13 km de Hateg, intr-o poiana situata la 640 m altitudine. Ctitorita in a doua jumatate a secolului al XIV-lea de Sf. Nicodim (ctitorul Voditei si Tismanei), manastirea e binecuvantata cu un cadru natural minunat si cu un izvor despre care se spune ca are puteri tamaduitoare.

Si zimbri…
Langa Hateg se afla si pri-ma rezervatie de zimbri de la noi. In prezent, aici sunt patru exemplare din acest superb si puternic animal, care popula odinioara padurile din nordul tarii.

Mai exista multe alte obiective turistice in jurul Hategului precum: ruinele de la Sarmisegetusa, bisericile de la Steisangeorgiu, Santamaria Orlea, Ostrov si hotelul-cas-tel Kendeffy, aflat tot in Santamaria Orlea, unde, pentru o noapte, te poti simti si tu castelan…

Text si foto: Cristian Duminecioiu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Vacanta