Succes in cercetare: Tantarii stiu sa (ne) citeasca!

Succes in cercetare: Tantarii stiu sa (ne) citeasca!

Flavia-Bianca Cristian

Am absolvit Colegiul National „Unirea“ din Targu-Mures, apoi am devenita studenta a unei mici universitati din SUA: Roger Williams University. Dupa un an de biologie acolo, am intrerupt cursurile din cauza unor probleme personale si am reinceput Facultatea de Biologie si Geologie, specializarea Biologie, la Universitatea Babes-Bolyai, anul trecut.

Cand am vazut pentru prima data afisul concursului „FameLab“, alaturarea cuvintelor „stiinta“ si „pasiune“ a fost suficienta pentru a-mi atrage atentia. Lucrurile au devenit putin mai complicate insa, atunci cand a venit momentul sa atrag eu insami atentia publicului, vorbind cu pasiune despre stiinta. Oricat de fireasca si de necesara mi se parea asocierea dintre comunicare si stiinta, nu descoperisem inca faptul ca a comunica stiinta e o stiinta in sine.

Am par ticipat mai intai la selectia din Cluj-Napoca, unde m-am calificat la etapa urmatoare. In urma unui stagiu de pregatire de trei zile, am fost selectata sa particip la finala din Bucuresti. Aici am castigat premiul I, devenind reprezentanta Romaniei la „FameLab International“. De ce am ales o cercetare despre tantari? De fiecare data cand mergeam undeva fara prietena mea, Florina, mi se parea ca toti tantarii ma gasesc numai pe mine. Cand eram cu ea insa, puteam sa stau linistita, ea era sinta preferata.

Intr-o nota mai serioasa, eram amandoua realmente curioase care e explicatia acestui fenomen. Asa am inceput sa caut mai multe informatii. Insa, am descoperit importan ta lui doar cand am mers in America Centrala, printr-un program de voluntariat al universitatii din Statele Unite, la care am fost studenta. Alaturi de alte patru studente, am lucrat cu un medic, intr-o mica comunitate din El Salvador. Una dintre marile lor probleme era febra dengue si alte boli transmise de tantari. Atunci mi-am dat seama ca lucruri care mie mi s-ar putea parea banale la prima vedere, pentru altii sunt probleme vitale.

In discursul meu pentru „FameLab“ am ales sa fiu eu insami tantarul, sau, mai bine spus, femela tantar, si am vorbit din perspectiva acesteia. M-am pus in pielea ei si am explicat cum presupun oamenii de stiinta ca se orienteaza acestea pentru a-si alege tinta, atunci cand au de ales intre mai multe mamifere. Cred ca am vrut sa o fac pe doamna tantar sa para mai simpatica, pentru a ii ajuta pe oameni sa inteleaga ca nu exista animale „bune“ sau „rele“, animale „folositoare“ sau „daunatoare“, ca trebuie sa intelegem care este mersul lucrurilor in natura pentru ne putea integra in biosfera.

Adrian Ciltan; foto: Florina Maria Dascal

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Cariera