Subiecte Bac 2019 română. Absolvenții susțin, pe 1 iulie, prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat

Subiecte Bac 2019

Subiecte Bac 2019 română. Absolvenții de liceu susțin, pe 1 iulie, prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat, cea la Limba și literatura română.

Accesul elevilor în clase se va face începând cu ora 7.30. Subiectele sunt împărțite de la ora 9.00, iar examenul va dura 3 ore din momentul primirii subiectelor.

Subiecte Bac 2019 română

Subiecte Bac 2019

Subiecte Bac 2019

 

UPDATE: Primele două subiecte au fost comune pentru profilele uman și real și doar al treilea a fost diferit. La primul subiect, elevii au avut de realizat un eseu argumentativ privind pregătirea pentru un discurs şi exerciţii la pe text la prima vedere.

Textul la prima vedere a fost „Amintiri de la Junimea din Iaşi', de George Panu. Subiectul al doilea a fost comun pentru ambele profile: perspectiva narativă dintr-un text de Mihail Sadoveanu, un fragment din „Venea o Moară pe Siret'.

Subiectele la Limba și literatura română la Bacalaureat 2019 diferă în funcție de profil. Astfel, pentru profilul umanist și profilul pedagogic vor fi aceleași subiecte, în timp ce candidații de la profilul real și filiera tehnologică vor primi, de asemenea, aceleași subiecte.

Acestea sunt structurate în trei părți. Fiecare dintre ele valorează câte 30 de puncte, iar 10 puncte sunt acordate din oficiu.

Subiectele la Română BAC 2019 vor fi publicate imediat după încheierea examenului, pe subiecte.edu.ro

Cum trebuiau rezolvate subiectele la Bac

UPDATE 2: Profesorul Silvia Sava a oferit, pentru libertatea.ro, rezolvarea subiectelor de la Bac, proba de Limbă și literatură română:

La SUBIECTUL 1, candidații au avut de abordat un text non literar și câteva cerințe raportate la acest text. Ar fi trebuit să citească textul să să-i înțeleagă foarte bine sensul. Este un fragment dintr-o scriere memorialistică. E un text cu substrat cultural, deci nu era foarte ușor de abordat. Răspunsurile trebuiau formulate în enunțuri și raportate la acest fragment de text.

Subpunctul 1: Sensul din text al secvenței 'scăpai de rușine' este a evita sentimentul de jenă sau o altă structură sinonimă.

Subpunctul 2: Răspunsul era ușor de formulat pentru că din primul paragraf aflăm că oratorul era îmbrăcat în mare gală, așa că ei ar fi trebuit să formuleze răspunsul pornind de aici 'conferențiarul era îmbrăcat de gală' și să aducă drept suport fragmentul din text.

Subpunctul 3: Numele persoanei nu era indicat direct în text dar putea fi dedus, fiind vorba de un adjectiv derivat de la un substantiv propriu. Este vorba de 'Tradiție maiorescieană', așadar răspunsul era Titu Maiorescu. Pentru punctaj maxim aici trebuia pe lângă nume să menționeze între ghilimele și fragmentul din text.

Subpunctul 4: Ar fi trebuit să meargă cu lectura ceva mai jos. Iar răspunsul era că intenționa să indice limita de timp. Îi făcea anumite semne din care oratorul înțelegea că trebuia să-și încheie discursul. Formularea corectă a răspunsului trebuia să fie: 'Iacob Negrutzi se așeza în fața oratorului pentru a-i sugera când trebuie să-și încheie conferința'.

Bareme de notare la proba de Limbă și literatură română, Bac 2019

Barem de notare la subiectele date la profil uman și pedagogic

Subiecte Bac 2019

Barem de notare la subiectele date profil real și filiera tehnologică

Subiecte Bac 2019

Ce reguli trebuie să respecte elevi în timpul examenului de Bacalaureat 2019

Pentru rezolvarea subiectelor, candidații trebuie să folosească doar cerneală sau pastă de culoare albastră. Absolvenții surprinși cu materiale interzise sunt eliminați din examen, indiferent dacă le-au folosit sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Toate sălile de examen au camere de supraveghere video și audio funcţionale.

Ce subiecte s-au dat la Bac, la Limba și literatura română, în anii precedenți

La Bacalaureat 2018, absolvenții de clasa a XII-a au avut la subiectul al treilea genul liric. Cei de la real au avut de ales poezii din opera lui Mihai Eminescu și Tudor Arghezi. Astfel, ei puteau să aleagă poezia Floare Albastră a lui Mihai Eminescu. O altă opțiune era Flori de mucigai de Tudor Arghezi sau Testament.

La profilul uman, autorii care au picat la subiectul al treilea la Limba și literatura română au fost Ion Barbu sau Lucian Blaga. Astfel, opțiunile elevilor au fost următoarele: „Riga Crypto și lapona Enigel' de Ion Barbu sau „Eu nu strivesc corola de minuni a lumii' de Lucian Blaga.

În 2017, la subiectul al treilea de la examenul de Bacalaureat la Limba și Literatura română, absolvenţii de Uman au primit Marin Preda, iar cei de la Real au avut de ales între Ioan Slavici şi Liviu Rebreanu.

La examenul de bacalaureat la Limba si literatura română din 2016, elevii de la uman au avut, la al treilea subiect, caracterizare roman psihologic și text din genul dramatic, în timp ce cei de la real au avut ca subiect „viziunea despre lume și viață într-un roman interbelic'.

La examenul de Bacalaureat la limba și literatura română din 2015, elevii de la real au avut de rezolvat la subiecutul al treilea o caracterizare a unui personaj la alegere din opera lui Ion Creangă, Marin Preda sau George Călinescu.

Calendarul examenului de Bacalaureat 2019 – sesiunea iulie 2018

Probele scrise la Bac 2019 se desfășoră după următorul calendar:

1 iulie – Limba și Literatura Română – proba Ea;

2 iulie – Limba și Literatura Maternă – proba Eb;

3 iulie – Proba obligatorie a profilului – proba Ec;

4 iulie – Proba la alegere a profilului și specializării – proba Ed;

8 iulie 2019 este data afișării rezultatelor la Bacalaureat 2019, până la ora 12:00 și depunerea contestațiilor între ora 12:00 și 16:00;

9-12 iulie 2019 – Rezolvarea Contestațiilor;

13 Iulie 2019 – Afișarea rezultatelor finale.

Pentru a promova la Bacalaureat 2019, un candidat trebuie să susţină toate probele, să fie notat cu minimum nota 5 la fiecare dintre ele, iar media generală la probele scrise să fie cel puțin 6.

Sursa foto libertatea.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
CSID
Descopera.ro
Libertatea
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Educatie