START la parteneriate educaționale între creșele din Romania

Instituțiile de învățământ, prin destinația şi rolul lor, asigură cadrul adecvat în care se desfășoară un complex de formare a copiilor, atât sub aspect instructiv, cât şi sub aspect educativ, acestea reprezentând un factor important care contribuie la dezvoltarea personalității umane. Şi totuşi, oricât de bine ar fi ele organizate şi oricât de bogate sunt conținuturile disciplinelor de învățământ, de foarte multe ori nu se poate acoperi nevoia de explorare, investigare si creativitate a copiilor.  Ei sunt dornici să se implice în activități, în care să se simtă importanți, să se manifeste liber, să-şi arate talentele, să-şi satisfacă dorinţele şi curiozităţile.

Cunoscând interesul cadrelor didactice pentru activități practice, cat si pentru proiecte dedicate dezvoltării educației timpurii, s-a considerat oportună şi interesantă abordarea unui parteneriat intre crese, care să includă un schimb de experienta atat formal, cat și nonformal. Această alegere a fost întâmpinată cu entuziasm de către cadrele didactice din Creșa Brașov și  Creșa Bistrița.

Schimbul de bune practici a început la  Creșa Brașov, vizitându-se Creșa nr. 8 și  Creșa nr. 9. În cadrul acestui schimb de experiență au avut loc dezbateri între cadrele didactice de la Creșa Bistrița și cadrele didactice de la Creșa Brașov privind educația timpurie, modul de desfășurare a activităților extracuriculare de calitate, care sa-i implice activ pe copiii antepreșcolari.

crese_2SeparatorVEZI FOTOPOZA (1 / 6)

După vizitele în cele două creșe, s-a organizat primul workshop cu tema ,,Integrarea copiilor cu tulburări în dezvoltare în mediul creșei', susținut de specialiștii de la Asociația Rază de Speranță în Intervenția și Terapia Tulburărilor din Spectrul Autist Brașov. Ziua s-a încheiat cu o întâlnire informală, în care au fost abordate aspecte cu privire la o organizare eficientă a activităților multidisciplinare care se desfășoară în creșe.

Activitățile zilei de sâmbătă au început cu prezentarea parteneriatului Asociației Rază de Speranță cu Creșa Brașov și a Proiectului „7Senses Kids – Prevenție și intervenție timpurie. În cadrul acestei activități, doamna Diana-Cristina Niță, președintele organizației, a făcut o scurtă expunere a proiectului.

A urmat susținerea unui nou workshop cu tema ,,Metafora-un pretext pentru o călătorie interioară'. Acesta a presupus o activitate de grup, dinamică, desfășurată cu ajutorul cardurilor metaforice, cu elemente de reflecție și introspecție personală.

Oaspeții de la Creșa Bistrița au vizitat împreună cu gazdele de la Brașov mai multe obiective de interes turistic din orașul Brașov și împrejurimi.

Acest parteneriat a cuprins împărtășirea experiențelor legate de valorile etice și morale promovate în activitatea cu antepreșcolarii, dobândirea de noi practici de lucru în ceea ce privește formarea comportamentelor socio-morale care stau la baza educației pentru valori și, nu în ultimul rând, experimentarea de către educatoare a unor situații noi, stimulative pentru procesul cognitiv al copiilor.

Cu privire la acest eveniment, doamna Felician Leontina, directorul Creșei Bistrița, a precizat următoarele:

În anul școlar 2022- 2023 ne-am propus să derulăm un proiect de parteneriat, pe o temă de actualitate, respectiv Educația pentru valori,  cu o creșă din țară. Ne- am dorit acest lucru din dorința de a ne perfecționa, deoarece Creșa Bistrița și-a început activitatea didactică de-abia din luna septembrie a acestui an școlar, cu cadre didactice tinere, majoritatea debutante dar dornice să învețe și să preia din experința altor colege. Am ales ca și partener Creșa Brașov deoarece am avut ocazia să colaborăm cu un colectiv devotat și experimentat, condus de doamna director Buta Maria-Georgiana.. Am avut bucuria să vizităm două creșe din acest oraș, Creșa nr. 8 și Creșa nr. 9. În timpul vizitei am observat că acestea sunt bine compartimentate, spațiile sunt generoase și aerisite, bine organizate, echipate cu materiale educative potrivite vârstei și care asigură toate nevoile necesare dezvoltării copiilor, la această vârstă. Le mulțumim partenerilor de la Creșa Brașov pentru frumoasa găzduire și pentru informațiile valoroase pe care ni le-au împărtășit. Le așteptăm, cu drag, la Creșa Bistrița!'.

În completare,d-na Buta Maria-Georgiana, directorul Creșei Brașov, a declarat că:

Acest eveniment a avut loc în cadrul Proiectului de parteneriat ,,Educația pentru valori', încheiat între Creșa Brașov și Creșa Bistrița. Pornind de la faptul că valorile se învață prin activitățile desfășurate cu copiii, încă din perioada antepreșcolarității ne dorim o abordare a educației pentru valori. În acest sens, valorile pot fi înțelese ca standarde stabile, reprezentând fundamentul care stă la baza acceptării sau respingerii normelor. Acest proces de raportare la valori determină formarea atitudinilor, a conduitei personale, a comportamentului și, de aceea, el trebuie să înceapă din copilăria timpurie. Cadrele didactice de la Creșa Brașov vor răspunde invitației Creșei Bistrița pentru a continua schimbul de bune practici.'

Participanții la întâlnire și-au manifestat dorința ca acest parteneriat să continue, intenționându-se împărtășirea acestei experiențe și altor unități de învățământ antepreșcolar din țară, în vederea extinderii colaborării cu cât mai multe creșe din România, apreciindu-se că această colaborare este în primul rând, în beneficiul copiilor.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Educatie