Stare de alertă maximă: ciclonul Ashley și viitura pe Dunăre în România

România se confruntă cu o situație critică: ciclonul Ashley și viitura de pe Dunăre vor lovi simultan, provocând inundații catastrofale. Guvernul a emis stare de alertă maximă.

România se confruntă cu o situație critică: ciclonul Ashley și o viitură puternică pe Dunăre vor lovi simultan țara. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că vârful viiturii este așteptat pe 30 septembrie, iar guvernul se pregătește să emită o stare de alertă maximă în zonele afectate, conform Ziua News.

Pregătiri pentru ciclonul Ashley

Autoritățile se pregătesc pentru impactul ciclonului Ashley, care va lovi România în acest weekend. Ministrul Mediului a discutat cu Administrația Națională de Meteorologie (ANM), Administrația Națională Apele Române (ANAR) și Institutul Național de Hidrologie și Gospodărirea Apelor (INHGA). «Am primit ultimele informații legate de situația hidrometeorologică actuală din țară, în contextul influenței ciclonului Ashley, care va afecta România în următoarele zile», a declarat Fechet.

Prognoze și măsuri de prevenire

Fechet a subliniat că în Oltenia și Muntenia, cantitățile de precipitații vor atinge valori cumulate de 80-100 l/mp, ceea ce poate genera creșteri semnificative ale debitelor râurilor. «Debitul maxim pe Dunăre, la intrarea în țară, estimăm că va avea valori cuprinse între 7700 și 8000 mc/s», a adăugat ministrul.

Impactul asupra Dunării

Ministrul a precizat că viitura pe Dunăre va atinge vârful pe 30 septembrie sau 1 octombrie. «Pe sectorul românesc al Dunării, ca urmare a precipitațiilor însemnate cantitativ, putem înregistra viituri importante în bazinele hidrografice Jiu, Olt și Argeș-Vedea, care vor aduce un aport suplimentar semnificativ în Dunăre. Astfel, debitele pe sectorul românesc al Dunării ar putea atinge inclusiv valori de 9000-9500 mc/s», a explicat Fechet.

Măsuri de intervenție

Administrația Națională «Apele Române» a dispus pregătirea echipelor și materialelor necesare pentru intervenție în bazinele afectate. «Am dispus deja închiderea cu panouri a breșei de pe digul râului Olt, pe malul drept, în amonte de localitatea Islaz», a spus ministrul. De asemenea, lucrările de consolidare cu saci de 1-2 tone la eroziunile digurilor în localitățile Ciocănești și Borcea continuă pentru a preveni eventualele pagube.

Colaborarea cu autoritățile locale

Fechet a făcut apel la cetățeni să fie vigilenți și să respecte recomandările autorităților. «Vineri vom decide, împreună cu autoritățile locale și naționale, dacă este necesară emiterea unei alerte generale în zonele afectate», a precizat ministrul. «Suntem pregătiți pentru a face față acestei situații și vom depune toate eforturile necesare pentru a proteja comunitățile locale de efectele acestui ciclon», a adăugat el.

Conform Ziua News, situația hidrometeorologică va fi actualizată zilnic, iar măsurile vor fi adaptate în funcție de evoluția fenomenelor. Fechet a subliniat că «la acest moment nu există nicio măsură de evacuare a populației în vreo localitate».

Ministerul Sănătății clarifică suspiciunea de holeră

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Stiri