Seismolog: “Cutremurele din Turcia au deplasat scorța Anatoliei cu 10 metri”

Cutremurele din Turcia au schimbat relieful. Un seismolog italian a declarat că scoarța continentală anatoliană s-a deplasat cu aproximativ 10 metri în urma celor două cutremure puternice care au zguduit luni sud-estul Turciei.

Catholic Church Destroyed by Quake – TurkeySeparatorVEZI FOTOPOZA 1 / 4

Vorbind marți cu agenția de presă ANSA din Italia, Alessandro Amato de la Institutul Național de Geofizică și Vulcanologie (INGV), a spus că cutremurele din Turcia au activat o nouă falie la granița dintre Turcia și Siria, care a provocat o deplasare a solului, până la 10 metri.

„A fost o mișcare transcurrentă', a spus seismologul, adăugând că pământul a alunecat orizontal de-a lungul celor două margini ale liniei de falie cu o orientare spre stânga, în direcția Mării Egee.

Separat, Tina Larsen, cercetător senior la National Geological Surveys of Denmark and Greenland (GEUS), a declarat că vibrația de la cutremur s-a simțit în Danemarca și Groenlanda, potrivit radiodifuzorului Groenland KNR.

„Când are loc un cutremur atât de puternic, cutremurele călătoresc în subteran din zona în care a avut loc deplasarea, prin pământul solid și apoi în întreaga scoarță terestră', a spus ea.

Bilanțul morților din cutremurele din Turcia a crescut joi la 14.351, a anunțat Autoritatea de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență din Turcia (AFAD). Numărul răniților a crescut la 63.794, conform ultimelor cifre.

Inspectând eforturile de salvare și ajutor de miercuri, președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a declarat că un total de 6.444 de clădiri au fost distruse în urma cutremurelor care au lovit 10 provincii, afectând 13 milioane de oameni.

Sursa: Daily Sabah

Cele mai puternice cutremure din lume

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Avantaje.ro