Cutremurele din Turcia au schimbat relieful. Un seismolog italian a declarat că scoarța continentală anatoliană s-a deplasat cu aproximativ 10 metri în urma celor două cutremure puternice care au zguduit luni sud-estul Turciei.
Vorbind marți cu agenția de presă ANSA din Italia, Alessandro Amato de la Institutul Național de Geofizică și Vulcanologie (INGV), a spus că cutremurele din Turcia au activat o nouă falie la granița dintre Turcia și Siria, care a provocat o deplasare a solului, până la 10 metri.
„A fost o mișcare transcurrentă', a spus seismologul, adăugând că pământul a alunecat orizontal de-a lungul celor două margini ale liniei de falie cu o orientare spre stânga, în direcția Mării Egee.
Separat, Tina Larsen, cercetător senior la National Geological Surveys of Denmark and Greenland (GEUS), a declarat că vibrația de la cutremur s-a simțit în Danemarca și Groenlanda, potrivit radiodifuzorului Groenland KNR.
„Când are loc un cutremur atât de puternic, cutremurele călătoresc în subteran din zona în care a avut loc deplasarea, prin pământul solid și apoi în întreaga scoarță terestră', a spus ea.
Bilanțul morților din cutremurele din Turcia a crescut joi la 14.351, a anunțat Autoritatea de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență din Turcia (AFAD). Numărul răniților a crescut la 63.794, conform ultimelor cifre.
Inspectând eforturile de salvare și ajutor de miercuri, președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a declarat că un total de 6.444 de clădiri au fost distruse în urma cutremurelor care au lovit 10 provincii, afectând 13 milioane de oameni.
Sursa: Daily Sabah
Cele mai puternice cutremure din lume