Secrete pentru mersul pe tocuri
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2020/01/secrete-pentru-mersul-pe-tocuri.jpg)
Picioarele sunt cele care duc „greul' orelor de stat, de mers, de dansat. Dacă nu porți încălțămintea potrivită anatomiei picioarelor tale, mersul va deveni la un moment dat un chin.
Pentru ca aspectul să fie dublat de confort, ar fi bine să ții cont de câteva sfaturi încă de când achiziționezi încălțămintea respectivă. Altfel, ori vei sta jumătate de noapte țintuită pe scaun numai pentru a te putea descălța, ori vei fi nevoită să dansezi în picioarele goale.
Tocurile înalte, dacă sunt purtate incorect, pot duce la sindrom de suprasolicitare și la dureri atroce la nivelul picioarelor. Dar nu numai. De asemenea, mai pot cauza dureri de spate și de genunchi. Iată câteva secrete pentru mersul pe tocuri.
Ține cont și de confort
Pare simplu, nu-i așa? Pantoful trebuie să se potrivească piciorului. Pentru asta asigură-te că există spațiu între cel mai lung deget și vârful pantofului. De asemenea, uită-te și la lățimea picioarelor tale. Cu toată dorința ta de a avea un picior îngust, înghesuit în pantof de dragul esteticului, acest lucru
poate duce la modificări osoase și inestetice dar și la dureroase monturi.
Atunci când îți cumperi pantofi acordă o atenție deosebită modului în care simți pantoful în picior, nu doar felului în care arată. Ar trebui să te simți întotdeauna echilibrată și centrată. Dacă îl simți că te strânge în laterale, că este prea îngust sau mult prea larg, ori că bareta (dacă este cazul) este poziționată într-un loc ciudat, aproape sigur că vei regreta achiziția. Confort nu înseamnă că trebuie să recurgi la încălțămintea ortopedică.
Potrivit podologilor, alege pantofii după trei criterii: să aibă o umplutură suplimentară în talpă, adica să fie o talpă mai groasă, nu străvezie, să aibă o bază a tocului solidă, nu subțire ca un ac (cu cât este mai lată baza, cu atât este mai confortabil pantoful) și o înălțime maximă de trei centimetri. Încearcă să îți cumperi încălțăminte la jumătatea zilei. Nu dimineața când sunt odihnite și subțiate, nu seara când sunt umflate.
Alege pielea naturală
Producătorii de încălțăminte par mai inspirați atunci când creează modele care ulterior sunt realizate din piele sintetică. Nu de puține ori cele mai
frumoase sunt acestea. Totuși, este de preferat să alegi încălțăminte din piele naturală din mai multe motive. O dată pentru că piciorul nu transpiră și este eliminat riscul formării de ciuperci. În plus, un pantof din piele naturală se mulează perfect pe forma piciorului, ceea ce oferă un grad ridicat de confort.
Poartă-i și rodează-i
Din moment ce călcâiele distribuie cea mai mare parte a greutății corpului pe „pernuța' tălpii, atunci probabil că acolo vei simți durerea mai întâi.
Compensează cu niște talonete subțiri cu gel, care împiedică laba piciorului să alunece în față. Și, foarte important: o încălțăminte nouă nu se poartă pentru prima dată la evenimentul pentru care a fost cumpărată. Înainte de a scoate pantofii la petrecere, poartă-i prin casă o zi întreagă. Sau chiar două.
Prima oară când porți tocuri? Nu trebuie să-ți faci debutul la o petrecere de-o noapte. Învață să mergi pe ele, exersează acasă. Felul în care mergi
încălțată în pantofi cu toc nu este similar celui în care mergi cu încălțămintea sport. Mersul într-o postură corectă poate ajuta la minimizarea impactului și a durerii asupra articulațiilor și mușchilor. Stai dreaptă când mergi și de fiecare dată când pășești și contracarează tendința corpului de a se înclina în față. Poți face mai mulți pași în fața oglinzii, studiindu-ți poziția. Nu te uita în jos, către picioare. Încearcă să îți imaginezi o linie dreaptă care începe în locul din care pornești și se sfârșește în cel în care vrei să ajungi. Privește în față și… mergi. Este ca și atunci când înveți să mergi pe bicicletă.
E drept, din nevoia de stabilitate ai tendința să calci apăsat, punând piciorul jos cu toată talpa. Sau mai întâi vârful piciorului și apoi călcâiul. Crede-ne, nu așa trebuie să procedezi ci exact invers. Pune jos mai întâi călcâiul, mai ales dacă ești încălțată cu pantofi cu toc stiletto.
Nu există o regulă în ceea ce privește pașii. Cum sunt ei mai estetici: mici, mărunți sau, dimpotrivă, mari și „sănătoși'. Pașii potriviți sunt cei ai propriului stil. Orice este forțat și prea studiat, este nenatural.
Fii pregătită pentru orice situație
Indiferent dacă ai cumpărat o pereche de pantofi care sunt dezamăgitor de inconfortabili sau că ai deja o pereche preferată dar nu o poți purta mai mult de câteva ore, există soluții care să te ajute să treci cu bine peste o noapte la… înălțime.
1. Poartă în interiorul pantofilor, la călcâie, pernuțe din gel, spumă de latex sau spumă cu memorie. Pot fi achiziționate de la magazinele de încălțăminte sau cele care comercializează proteze sau orteze.
2. Dacă purtându-i vei resimți disconfort după o oră – două de dans, folosește un spray cu mentol care ameliorează temporar durerea sau senzația de arsură. Păstrează la tine și plasturi, pentru orice eventualitate.
3. Pantoful „te roade la spate' și nu ai la tine nici talonete și nici plasturi? Un spray sau un parfum probabil că ai luat totuși în geantă. Folosește-l pe oricare dintre ele. Dă cu spray în interiorul pantofului, în zona care îți creează probleme. Alcoolul conținut de acestea își va face treaba exemplar.
4. Să ai la tine încălțăminte de schimb pentru situația în care lucrurile stau dramatic, este o idee bună. Decât o seară sau chiar o noapte lungă și chinuită, mai bine una din care să păstrezi doar amintiri plăcute.
5. Ai ajuns, în sfârșit, acasă? Îți vine să arunci pantofii care te-au chinuit atâtea ore? Fie-ți milă de ei! Avem o sugestie pentru picioarele tale în suferință: oferă-le o baie cu apă călduță mai spre rece, în care ai pus câteva picături de ulei esențial de mentă. Le va oferi o senzație de răcorire. Apoi, înainte de a te băga în pat pentru un somn pe cinste, masează-le cu un balsam hrănitor, special pentru picioare. Și ia o pauză de la purtarea tocurilor, până te… refaci.
Foto: pixabay