Se schimbă legea educației! Numărul de elevi dintr-o clasă va fi mai mic

Se schimbă legea educației

Se schimbă legea educației! O serie de noi modificări au fost adoptate în ședința de luni a Senatului, iar printre schimbări se numără și scăderea numărului maxim de elevi care pot învăța într-o clasă.

Propunerea legislativă inițiată de UDMR și care presupune modificarea și completarea anumitor acte normative ce țin de zona educației a fost adoptată cu 79 de voturi “pentru” şi 36 de “abţineri”, potrivit digi24.ro, care citează Agerpres.

Se schimbă legea educației! Numărul de elevi dintr-o clasă va fi mai mic

Modificările aduse legii educației impun scăderea numărului maxim de elevi care pot învăța într-o clasă. Potrivit noilor modificări, în clasele de gimnaziu, liceale și profesionale numărul elevilor va scădea de la 30 la 26, în educația antepreșcolară vor fi 8 copii și nu 9 câți erau până acum, grupele de preșcolari vor fi compuse din 17 copii în loc de 20, iar în învățământul primar, într-o singură clasă vor putea învăța doar 22 de elevi și nu 25, așa cum se întâmplă în prezent.

Ce schimbări aduce noua lege a educației?

Pe lângă scăderea numărului de elevi dintr-o clasă, noua lege a educației presupune ca în fiecare unitate de învățământ să existe un psiholog care să aibă în grijă până la 500 de elevi.

Mai mult decât atât, antepreşcolarii, preşcolarii şi elevii din unităţile acreditate de învăţământ preuniversitar de stat vor primi o masă caldă pe zi, prevedere ce face parte din programul “Masa caldă la şcoală”. Suma alocată fiecărui elev urmează să fie stabilită de Guvern, însă aceasta nu poate fi mai mică de 7 lei. 

Dacă până acum elevii aveau o reducere de 75% în ceea ce privește accesul la muzee, teatre, operă sau filme, noile modificări impun ca aceștia să beneficieze de gratuitate.

Prin intermediul propunerii legislative care vizează legea educației s-a stabilit ca mandatele rectorilor să nu mai fie limitate la două, ci „la două mandate complete', iar transportul elevilor din învăţământul obligatoriu, profesional şi liceal acreditat/autorizat să fie gratuit. Consiliile județene și consiliile locale vor asigura transportul elevilor către școală.

Legea educației, în forma modificată, a fost trimisă spre promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Foto: shutterstock.com

Citește și:

Motivul pentru care elevii vor începe școala pe 14 septembrie 2020, și nu pe 1 septembrie. Explicațiile ministrului Educației

Modele de teste PISA. Cum arată testele care au indicat faptul că 44% dintre elevii români sunt analfabeți funcțional

În ce perioade au vacanțe elevii din anul școlar 2019 – 2020?

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
Retete
Baby
ELLE
VIVA!
Shtiu.ro
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Mai multe din Educatie