Schi la Paltinis

Daca esti pasionata de schi, poti imbina frumosul calatoriei cu miscarea in natura si sportul preferat, rezervand cateva zile unei excursii la Paltinis. Pornind din centrul Sibiului, dupa ce traversezi minunata padure de la Dumbrava (unde se afla Muzeul Civilizatiei Populare, Astra), dupa 12 km ajungi la Rasinari – „comuna de taietori de paduri si ciobani autodidacti care aveau biblioteci mari si vorbeau despre Hegel“, cum spunea filozoful Emil Cioran, el insusi fiu al acestei asezari, considerata de multi ca fiind cea mai veche din Ardeal.

Desi noul a dat buzna si aici, s-a mai pastrat ceva si din vremea cand pe ulitele lui haladuiau tinerii Goga sau Cioran. Localitatea, cu o arhitectura in cel mai pur stil ardelenesc, are trei biserici inalte si case cu acoperisul tuguiat, randuite dupa tipicul nemtesc, pe ulitele inguste si pietruite cu piatra de rau. Transformata in muzeu, casa memoriala Emil Cioran ar putea fi un punct de atractie extraordinar, dar, din pacate, ea a fost vanduta de familie in 1938 unei persoane particulare si exista astazi doar cu numele.

Mai gasesti in Rasinari o pensiune ce poarta numele lui Cioran, in proprietatea unui descendent al familiei, care iti poate arata fotografii si documente de familie. Cat despre casa memoriala si muzeul Goga, acestea sunt permanent inchise, cu exceptia unei singure luni de vara, cand pot fi vizitate de public.

Neaparat trebuie sa vezi biserica ortodoxa de pe strada Emil Cioran, supranumita si Voronetul Ardealului, datorita picturii murale deosebite, atat la interior cat si la exterior. Acestea au fost realizate, cand a fost restaurata, de pictori renumiti ai secolului al XVIII-lea, ca Grigore Zugravu si Ioan Popa. De la Rasinari, drumul incepe sa urce, trecand pe langa multe pensiuni si cabane noi, care ofera cazare la cele mai ridicate standarde.

Dupa aproximativ 20 km de drum, ajungi la Paltinis. Statiunea este amplasata intr-o padure de conifere, in Muntii Cindrel, la altitudinea de 1442 m, fiind cea mai inalta din tara. A fost intemeiata de Societatea Carpatina Transilvana in ultimul deceniu al secolului al XIX-lea. Din nucleul initial de vile, in statiune mai exista Casa Turistilor, Casa Medicilor, Sala Monaco si inca o vila, toate declarate monumente istorice. La drept vorbind, probabil ca statiunea arata mult mai bine acum un secol.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Vacanta