Schi la Paltinis

Daca esti pasionata de schi, poti imbina frumosul calatoriei cu miscarea in natura si sportul preferat, rezervand cateva zile unei excursii la Paltinis. Pornind din centrul Sibiului, dupa ce traversezi minunata padure de la Dumbrava (unde se afla Muzeul Civilizatiei Populare, Astra), dupa 12 km ajungi la Rasinari – „comuna de taietori de paduri si ciobani autodidacti care aveau biblioteci mari si vorbeau despre Hegel, cum spunea filozoful Emil Cioran, el insusi fiu al acestei asezari, considerata de multi ca fiind cea mai veche din Ardeal.

Desi noul a dat buzna si aici, s-a mai pastrat ceva si din vremea cand pe ulitele lui haladuiau tinerii Goga sau Cioran. Localitatea, cu o arhitectura in cel mai pur stil ardelenesc, are trei biserici inalte si case cu acoperisul tuguiat, randuite dupa tipicul nemtesc, pe ulitele inguste si pietruite cu piatra de rau. Transformata in muzeu, casa memoriala Emil Cioran ar putea fi un punct de atractie extraordinar, dar, din pacate, ea a fost vanduta de familie in 1938 unei persoane particulare si exista astazi doar cu numele.

Mai gasesti in Rasinari o pensiune ce poarta numele lui Cioran, in proprietatea unui descendent al familiei, care iti poate arata fotografii si documente de familie. Cat despre casa memoriala si muzeul Goga, acestea sunt permanent inchise, cu exceptia unei singure luni de vara, cand pot fi vizitate de public.

Neaparat trebuie sa vezi biserica ortodoxa de pe strada Emil Cioran, supranumita si Voronetul Ardealului, datorita picturii murale deosebite, atat la interior cat si la exterior. Acestea au fost realizate, cand a fost restaurata, de pictori renumiti ai secolului al XVIII-lea, ca Grigore Zugravu si Ioan Popa. De la Rasinari, drumul incepe sa urce, trecand pe langa multe pensiuni si cabane noi, care ofera cazare la cele mai ridicate standarde.

Dupa aproximativ 20 km de drum, ajungi la Paltinis. Statiunea este amplasata intr-o padure de conifere, in Muntii Cindrel, la altitudinea de 1442 m, fiind cea mai inalta din tara. A fost intemeiata de Societatea Carpatina Transilvana in ultimul deceniu al secolului al XIX-lea. Din nucleul initial de vile, in statiune mai exista Casa Turistilor, Casa Medicilor, Sala Monaco si inca o vila, toate declarate monumente istorice. La drept vorbind, probabil ca statiunea arata mult mai bine acum un secol.

In prezent are un aer de ingramadeala, printre constructiile vechi itindu-se o multime de vile, dispuse parca la concurenta unele peste altele. Cladirile vechi, declarate sau nu monumente istorice, par a fi in paragina; probabil numai niste investitii serioase le-ar putea schimba.

Dar peisajul din jurul statiunii e minunat, aerul e foarte bun, Paltinisul fiind chiar recomandat pentru tratarea unor afectiuni ca astenia, boli pulmonare, surmenaj, hipertiroidie. Si partiile de schi sunt in general bine intretinute. In plus, aflate la o altitudine relativ mare, au zapada din decembrie pana in aprilie.

Cele doua partii de schi din Paltinis sunt Oncesti 1 – dificultate medie, lungime 1240 m, altitudine plecare 1671m, diferenta de nivel 221m si 2 – dificultate mai mare, lungime 400 m, altitudine plecare 1450 m, diferenta de nivel 250 m. Ca pe orice partie care se respecta, si aici gasesti echipament de inchiriat si monitori de schi. Pot fi inchiriate si snowmobile, sau poti alege o plimbare cu sania trasa de cai.

Statiunea este punctul de pornire in numeroase trasee montane din Muntii Cindrel si Lotru. Insa pentru acestea din urma trebuie sa aveti mare grija in conditii de iarna: marcajele sunt slabe pe platouri, unde e deseori ceata, iar zapada e foarte mare. Nu le recomand decat celor echipati si antrenati corespunzator.

Un important obiectiv turistic din zona este schitul, o biserica de lemn ridicata de mesterii din Rasinari in anii ‘30, unde se afla mormantul binecunoscutului filozof Constantin Noica. De asemenea, casa memoriala C. Noica, unde acesta si-a trait ultimii ani din viata, este un punct de interes.

Text si foto Cristian Duminecioiu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Vacanta