Schi de tura in Bucegi

Obarsia Ialomitei

Cel mai dificil traseu porneste tot de la Pestera si urca pe valea Obarsia Ialomitei. Intr-o prima faza, drumul nu are pante pronuntate, dar prezinta numeroase treceri ale unor zone stancoase care necesita scoaterea schiurilor.

Partea dificila incepe din dreptul cascadei Ialomitei, unde abruptul este acentuat si se urca din greu.

Ajunsi in cea de-a doua caldare, devine mult mai usor pana in dreptul Mecetului Turcesc, de la care urmeaza un ultim urcus pe Varful Omu. Fiind pe schiuri, te poti intoarce foarte usor, mai ales daca urcusul este prea greu sau conditiile meteorologice pun probleme.

Numai cei foarte rezistenti pot face circuite de genul Padina, Saua Strunga, Varful Omu, valea Obarsia Ialomitei, Pestera, care presupun un efort mai mare, sa fii schior foarte bun, cunoasterea perfecta a muntelui si, nu in ultimul rand, a pericolelor specifice sezonului de iarna.

Dar un astfel de traseu intr-o zi frumoasa de iarna poate sa-ti ofere satisfactii unice pe schiuri si, nu in ultimul rand, imagini absolut fabuloase asupra abrupturilor Bucegilor si zonelor inconjuratoare.

Schiurile de tura

Sunt unele speciale, mai usoare decat cele obisnuite, pe talpa carora se aplica o asa-zisa "piele de foca", ce faciliteaza urcarea cu ele in picioare. Legaturile sunt speciale si permit indoirea piciorului la urcare sau blocarea lui la coborare.

Schiurile se folosesc cu clapari speciali de tura care au, de asemenea, blocari. Acest tip de echipament permite urcarea pantelor fara alte mijloace si coborarea lor ca pe niste schiuri obisnuite. Costul unui echipament e de circa 2.000 lei.

Text si foto: Cristian Duminecioiu.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Vacanta