Să ne-amintim de Nea Mărin! Lucruri mai puțin știute despre marele actor

1SeparatorVEZI FOTOPOZA 1 / 20

Pe 7 aprilie 1931, se năștea la Băilești, județul Dolj, poate cel mai iubit oltean al tuturor timpurilor, Amza Pellea. Creatorul personajului Nea Mărin a dispărut prematur, la doar 52 de ani, dar amintirea lui a rămas vie pentru multe generații.

Într-o vreme în care bucuriile erau puține, marele actor reușea să bucure sufletele și să descrețească frunțile românilor copleșiți de griji și de nevoi. Dar dincolo de jocul personajelor interpretate magistral, se găsea o ființă al cărei drum în viață n-a fost nici pe departe ușor.

În articolul de față ne vom opri asupra lucrurilor mai puțin cunoscute din viața marelui actor.

Marele actor timid

Conform www.adevarul.ro, Amza Pellea fusese un copil de o timiditate dusă la extrem, dar de o ambiție demnă de invidiat. Primul rol din viața sa l-a avut în clasa întâi, când a interpretat lupul din povestea Scufița Roșie. Masca pe care trebuia să o poarte pe față îi ascundea nu doar chipul, dar și timiditatea exagerată, acesta fiind motivul pentru care a fost distribuit în acest rol.

Adevărata carieră de actor începe oarecum accidental. Era muncitor la o uzină electrică din Timișoara când vede un afiș care anunța ultima zi de înscrieri la Institutul de Cinematografie. Inițial, merge acolo pentru a se interesa de o colegă care susținuse examen la actorie. Odată ajuns la institut, decide să dea și el o probă. În urma acesteia, este admis pentru examenul final, însă nu la Regie, cum și-ar fi dorit, ci la Actorie.

Primul rol în care a fost distribuit a fost Trigorin, din piesa Pescărușul a lui A. P. Cehov.

Radu Beligan nu-i dădea multe șanse ca actor

La începutul carierei, pentru că posturile de actor erau foarte puține, le accepta și pe acelea unde tot ce avea de făcut era să mute recuzita pe scenă.

Marele actor Ion Besoiu, colegul său de scenă în acea vreme, declara pentru www.adevarul.ro că, în Ciulinii Bărăganului, Amza apărea într-o scenă în care trebuia să țină o lampă. „Firul care-i trecea prin pantaloni avea curent în el, nu mult, dar tot se simţea pe piele cât să te bage în bâţâieli. El însă nu voia să spună nimic, de teamă să nu-l schimbe cu un alt actor, spunea Ion Besoiu.

Deși, la început, Radu Beligan nu-i dădea prea multe șanse ca actor, în timp, Amza Pellea a reușit să jongleze magistral cu rolurile din teatru şi din filme, din dramă în comedie.

Hobby-ul preferat al lui Amza Pellea, viața

Unica lui fiică, Oana Pellea, declara pentru aceeași publicație că unul dintre cele mai mari hobby-uri ale tatălui său a fost poezia. A cochetat și cu vânătoarea, dar, odată, când a împuşcat o căprioară, a plâns în pumni şi şi-a jurat că nu o s-o mai facă niciodată pentru că a văzut-o cum suferea. Şi-a cerut iertare de la cer şi şi-a respectat promisiunea …. Lui tata i-a mai plăcut să pescuiască, să râdă, să plângă, să traiască… Dar hobby-ul lui preferat a fost viaţa!'

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Vedete