„Să fii mamă e ca un masterat, înveți o mulțime de lucruri noi”. Riccarda Zezza e un antreprenor social din Italia care vrea să schimbe felul în care angajatorii văd maternitatea

Text: Andreea Vasile

Maternitatea e o perioadă în care femeile se retrag o vreme sau definitiv din viața profesională pentru a fi alături de copil. Însă Riccarda Zezza, un om cu o experiență de 15 ani în management de corporație și mamă a doi copii, Marta și Luca, crede că lucrurile sunt pe cale să se schimbe. Datorită proiectului pe care l-a inițiat, MAAM (Maternity as a Master), Riccarda merge în companii din toată lumea și le explică părinților, colegilor și angajaților că maternitatea e o perioadă de învățare profundă și o oportunitate de a crește, nu doar o simplă absență de la muncă și că, odată ce revin la treabă, femeile devenite mame sunt mai puternice, mai energice și mai înțelepte.

Ce înseamnă pentru tine să fii mamă?

Am devenit mamă la 36 de ani și m-am simțit așa bine în rolul acesta că a fost un șoc chiar și pentru mine. Nimeni nu mi-a spus până la 36 de ani că te poți simți așa bine ca mamă. În plus, în sfârșit, aveam în viața mea pe cineva pe care puteam iubi oricât de mult voiam, iar acesta e un lux în viața de zi cu zi, să iubești pe cineva oricât de mult vrei. Să fiu mamă a adus stabilitate identității mele și a fost tranziția către a fi adult, simți asta și fizic, și psihic. De asemenea, s-a schimbat relația cu părinții mei pentru că am început să mă simt mai mult ca o mamă și mai puțin ca o fiică. A fost o transformare totală, la care nu mă așteptam. Această schimbare care m-a făcut să mă simt așa bine e motivul pentru care fac ceea ce fac.

Ai spus ceva foarte interesant: că în sfârșit poți iubi pe cineva așa cum vrei. La ce te referi?

Până să am copii, am simțit că trebuie mereu să controlez nivelul de dragoste pe care îl ofer. Existau granițe invizibile care știam că sunt acolo. Tatăl copiilor mei avea deja doi copii când ne-am întâlnit și știam că eu voi veni pe locul al doilea și mi se părea normal să fie așa. De asemenea, părinții mei divorțați își găsiseră alți parteneri și ei deveniseră prioritatea lor. Când am avut copiii, am descoperit cât de puternic poate fi un om când iubește și mi-am dat seama că eu toată viața mea am așteptat să fiu iubită în loc să iubesc când secretul e de fapt ca tu să oferi mai întâi.

Cum ți-ai dat seama că a fi mamă poate fi un avantaj în viața profesională?

S-a întâmplat după ce am avut al doilea copil. În 15 ani de experiență profesională în poziții de management, am avut doar două feedback-uri negative, în două companii diferite, de fiecare dată când eram în concediu de maternitate. Prima oară n-a contat fiindcă urma să mă mut din nou în Italia, deci să plec de la compania la care eram. Dar a doua oară când s-a întâmplat asta, m-am întrebat care e motivul și de ce companiile investesc atât de mulți bani în pregătirea unor oameni, ca să devină mai buni profesional și să crească puternici, pentru ca apoi să-i îndepărteze. Mai ales că eu, ca mamă pentru a doua oară, urma să mă întorc la treabă și mai plină de energie, și mai fericită. Așa că, având cei 15 ani de muncă în corporații, am înțeles că e timpul să nu mai privim maternitatea ca pe un proiect de CSR, ci ca pe un prilej în care părinții învață și-și dezvoltă aptitudini care sunt apoi utile și pentru îndeplinirea obiectivelor companiei. Ca mamă înveți să devii mai competitivă și mai productivă și, de asemenea, îți dezvolți abilități interumane ca puterea de a asculta, de a înțelege și de a tolera. Când ai un copil, îți crește rezistența la frustrare și toate aceste noi calități pot fi apoi folosite și-n viața profesională.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Vedete-Personalitati