S-a acordat premiul NOBEL PENTRU LITERATURĂ, câștigătorul: o surpriză pentru lumea literară

Abdulrazak Gurnah s-a născut în Zanzibar, pe coasta Africii de Est, în 1948. A venit în Marea Britanie ca student în 1968 iar în prezent predă literatură la Universitatea din Kent.

Primele sale trei romane, Memoria plecării (1987), Pilgrims Way (1988) și Dottie (1990), explorează în detalii magnifice experiența imigranților în Marea Britanie contemporană din diferite perspective. În cel de-al patrulea roman al său, Paradisul (1994), vorbește despre  Africa de Est colonială în timpul primului război mondial și a fost selectat pentru premiul Booker / ficțiune. Admiring Silence (1996) este povestea unui tânăr care pleacă din Zanzibar și emigrează în Anglia unde se căsătorește și devine profesor. După câțiva ani de pauză, Abdulrazak Gurnah publică Pe malul marii (2001), un roman povestit de Saleh Omar, un bătrân solicitant de azil care locuiește într-un oraș din Marea Britanie.

Scrierile lui Abdulrazak Gurnah sunt dominate de problemele identității și deplasării și de modul în care acestea sunt modelate de moștenirile colonialismului și sclaviei.

Personajele fictive ale lui Gurnah își construiesc în mod constant o identitate nouă pentru a se potrivi noilor lor medii de viață. Ei negociază constant între noile lor vieți și existențele lor din trecut. Poveștile lui Gurnah se bazează pe impactul zdrobitor pe care migrația către un nou context geografic și social îl are asupra identităților personajului său. Pentru Gurnah, care, la fel ca personajele sale, a experimentat mutarea din Zanzibarul natal și migrarea în Marea Britanie la vârsta de 17 ani, identitatea este o chestiune de adaptare constantă și ceea ce fac personajele principale din romanele sale este tocmai să tulbure identitățile reale ale oamenilor.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Timp Liber