Riviera Olimpului – o delectare în orice anotimp

CONȚINUT VIDEO AVANTAJE
Provincia Pieria din inima Greciei este cunoscută turiștilor drept Riviera Olimpului. Marele avantaj al acestei zone este alăturarea mare-munte, cu peisaje de poveste.

În plină iarnă, temperaturile sunt blânde, iar în timp ce calci pe iarba de un verde crud a livezilor de măslini, vezi muntele plin de zăpadă la doar câțiva kilometri.

Pieria se afla in partea de nord a Greciei, la 60 de km sud-vest de Salonic și are circa 70 km de plaje la Marea Egee. Toate se învârt în jurul legendarului Munte Olimp, cu ale cărui mituri am crescut în copilărie.

Relaxare pentru toate preferințele

În Pieria gasești posibilități de relaxare și distracție pentru toate preferințele. Sunt peste 10 stațiuni pe litoral, care vara sunt pline de turiști. Acestia sunt atrași de multitudinea de distracții pentru familiile cu copii, dar și de prețurile prietenoase.

Pentru cei mai puțin amatori de plajă și bălăceală, există varianta drumețiilor montane. Acestea includ trasee montane cu dificultăți diferite, sau vizitarea localităților de munte tradiționale, cu popasuri de reculegere la mănăstiri.

Mai sunt și posibilitățile de practicare a diverselor sporturi de iarnă și nu în ultimul rând deliciile gastronomice ale tavernelor cu mâncare delicioasă și vin bun.

Salonic – Litochoro – Platamonas

În drum spre muntele Olimp, poți ajunge cu avionul până la Salonic. De aici, închiriezi o mașină ori merrgi cu autobuzul până la Litochoro, orășelul-stațiune de la poalele Olimpului, care vara se transformă într-o stațiune aglomerată.

Litochoro e cea mai importanta localitate de munte din zona Pieria, fiindcă de aici se pleaca în ascensiune spre piscurile din Olimp și spre cada lui Zeus. Stațiunea este extrem de pitorească, în stil tradițional, cu multe biserici, taverne și magazine cu suveniruri. Ceaiul din plante de pe muntele Olimp este o adevărată încântare.

De vizitat mănăstirea Sf. Dionissos, refugiul de pe vârful Mytikas, cada lui Zeus. Traseele sunt ușoare spre medii, cu condiția să ai un ghid autorizat.

Satul suspendat din munți: Paleo Panteleimonas

După traseele din Olimp, vizitează stațiunea Platamonas, castelul medieval cu același nume, apoi neapărat satul suspendat pe pantele munților, la 700 m înălțime, cu deschidere spre Marea Egee: Paleo Panteleimonas. Este un sat vechi, construit din piatră, cu străduțe înguste și case tradiționale, taverne și magazine cu tot felul de bunătăți.

Satul a fost refăcut aproape în întregime și a intrat în patrimoniul UNESCO. Indiferent de anotimp, e o plăcere să te plimbi la pas pe străzile de piatră sau să stai la o tavernă în piața bisericii.

Autor: Daniela Palade Teodorescu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Video