Riscurile muncii la negru

Te tenteaza ideea de a lucra fara contract de munca, pentru un castig mai mare? Cauti o slujba de vara care sa nu-ti dea bataie de cap? Inainte sa iei o decizie, afla care sunt riscurile muncii la negru si ce drepturi pierzi daca lucrezi fara forme legale.

La noi, fenomenul muncii fara forme legale s-a extins pentru ca, multi ani, nu a existat un organism specializat de control al pietei muncii. De-abia in 2000 s-a infiintat Inspectia Muncii, ca singura institutie cu atributii in verificarea relatiilor de munca. Mariana Basuc, inspector general de stat, spune ca autoritatile incearca sa mentina munca la negru intre anumite limite, astfel incat sa nu afecteze radical partea sanatoasa a economiei.

Maria, economista, a lucrat la o intreprindere de stat care a dat faliment. Avand o meserie cautata pe piata muncii, a gasit un post la o firma particulara. “Dupa interviu, am fost foarte incantata: seful meu parea om serios si salariul propus mi-a convenit.
Era mult mai mare decat castigasem la intreprindere.
Dar nu mare mi-a fost surpriza atunci cand mi-au pus contractul de munca sub nas si cand mi-au dat sa lucrez statele de salarii. Atunci am vazut ca, de fapt, eram angajata cu salariul minim pe economie si restul banilor il primeam din dividende.”
Dupa socul initial, a acceptat sa lucreze, practic, la negru, pentru ca, oricum, primea bani suficienti. Dupa ce a implinit zece ani vechime la firma, gandul ca peste alti 15 se va pensiona cu o pensie de nimic a inceput s-o ingrijoreze. “Dar acum mi se pare tarziu. Cine te mai angajeaza la 45 de ani?”

Elena (30 ani) a lucrat de cand se stie la negru (vanzatoare, bona etc.). Fiind prea tanara, nu si-a pus problema pensiei sau a altor beneficii care decurg din asigurarile sociale. “Cand am vrut concediu, la intelegere cu colegii si sefii, imi luam liber. Mai rau a fost cand m-am imbolnavit, desi n-a fost cazul de spitalizari.
Dar am inteles ce prostie am facut, cand am ramas gravida: nu puteam beneficia de concediu prenatal platit si nici de noua lege prin care mamicile primesc cele 5-6.000.000 milioane de lei de la stat.
Daca mi-as fi platit singura contributia la asigurarile sociale, macar la nivelul salariului minim pe economie, nu ma durea capul.” Acum, Elena, mamica unui baietel de cinci luni, traieste din banii sotului, care, si el, munceste la negru. Regreta din tot sufletul ca nu a stiut la ce riscuri se expune.

Cauzele muncii la negru

 • Cererea de locuri de munca e mai mare decat oferta, mai ales dupa disparitia marilor intreprinderi ori restructurarea acestora; se adauga numarul mare de absolventi in cautare de lucru, din cauza scolarizarii care nu tine cont de cererea pietei.
 • Fiscalitatea excesiva (angajatorii sunt obligati sa plateasca impozite ridicate pentru forta de munca).
 • Lipsa unei politici de incurajare constanta a investitorilor straini (statul nu trebuie sa creeze locuri de munca, ci conditiile, cadrul legislativ, ca oamenii de afaceri straini sa investeasca).
 • Existenta economiei subterane
 • Inertia pietei muncii (multi angajatori nu respecta legile).
 • Tendinta majoritatii angajatorilor de a obtine profituri mari pe termen scurt.
 • Conceptia gresita a angajatorilor in dezvoltarea afacerilor (oamenii de afaceri pun accent pe cantitatea si calitatea productiei si mai putin pe capitalul uman).
 • Instabilitatea economico-financiara a unor intreprinderi private din categoria IMM-urilor (intreprinderi mici si mijlocii)
 • Vulnerabilitatea unei largi categorii socio-profesionale (multi romani isi gasesc greu de lucru conform pregatirii si experientei in domeniu).
 • Nivelul scazut al reconversiei profesionale
 • Lipsa veniturilor pentru un trai decent in cazul multor romani (care sunt nevoiti astfel sa lucreze fara forme legale).

Cum se manifesta munca la negru
Forme directe ale muncii fara forme legale

 • Activitate nenormata, fara stat de plata si plata obligatiilor la bugetul de stat, fara pontaj si documente pentru evidentierea normei de timp si a felului muncii
 • Munca partial neevidentiata si nefiscalizata, prin evidenta dubla si asa-numita plata “in mana”
 • Norma de lucru epuizanta (lucratorul munceste cat ii cere patronul, nu opt ore, cat este legal).
 • Munca ocazionala, sezoniera
 • Munca in asa-numitele perioade de proba sau perioade de ucenicie, neevidentiata in documente.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Avantaje.ro