Rezolutiile de Anul Nou – cum le formulezi, cum le indeplinesti?
„Rezolutia de Anul Nou” (concept de origine anglo-saxona) este o initiativa ambitioasa initial; adesea insa, devine sursa unui sentiment de frustrare sau de nemultumire profunda fata de sine…
Ce sunt rezolutiile de Anul Nou? Am folosit cuvantul „rezolutie” pentru ca el s-a incetatenit in acest context, desi in limba romana sensul acestui cuvant (decizie a unui grup sau a unei autoritati) nu reflecta decat vag spiritul cuvantului englezesc resolution – acela de hotarare a unui individ de a atinge un obiectiv.
In esenta, rezolutiile sunt niste dorinte ale noastre care, pentru a deveni realitate, implica o schimbare semnificativa a felului in care suntem sau a contextului in care traim la un anumit moment. Printre cele mai des intalnite rezolutii de Anul Nou se numara:
– renuntatul la un obicei daunator (fumat, alcool)
– scaderea in greutate
– imbunatatirea formei fizice/mersul regulat la sala
– schimbarea/pastrarea locului de munca
– plata datoriilor/castigarea mai multor bani.
Este interesant ca aceste teme apar, an de an, in topul rezolutiilor de Anul Nou din multe tari, fie ca e vorba despre Romania, Statele Unite, Coreea de Sud sau Marea Britanie. Din pacate, majoritatea studiilor (si experienta personala a multora dintre noi) arata ca, in fiecare an, un mare numar de oameni renunta la indeplinirea acestor rezolutii. De exemplu, cel putin jumatate dintre occidentalii care incearca sa puna in aplicare astfel de rezolutii la inceput de an renunta cu mult inainte de Pasti. Studiile facute cu incepere din anul 2000 in Europa Occidentala arata ca procentul celor nou inscrisi la inceputul unui an la salile de gimnastica sau de fitness care renunta sa mai mearga dupa primele opt saptamani variaza intre 50 si 70%.
Dat fiind numarul cu mult mai redus de sali disponibile in Romania, precum si preocuparea redusa a romanilor pentru miscare si sport, indraznesc sa cred ca situatia este si mai descurajanta la noi.
Asigura-te ca rezolutiile te reprezinta pe tine si nu sunt doar reflectarea unor lucruri impuse de grupul de prieteni, de societate, de partener etc.
Sa fie oare o cauza pierduta? Raspunsul este: NU!
Cum ne putem insa creste sansele de succes in indeplinirea rezolutiilor de Anul Nou?
In primul rand, printr-o definire corecta si o formulare clara a acestora. Iata in continuare cateva dintre caracteristicile unei rezolutii de succes.
– Sa poata fi enuntata intr-o fraza concisa de tip SMART: specifica, masurabila, atractiva, realista, clar definita in timp (ideal, cu un orizont de realizare cuprins intre trei si sase luni, pentru a evita tendinta de amanare a actiunii).
– Realizarea ei sa depinda in mare masura de tine, nu de altcineva (fie el sef, iubit, sot, copil, parinti, prieteni etc.).
– Sa fie incitanta.
– Sa fie exprimata in scris. Este esential ca rezolutiile sa fie scrise si revazute periodic. Scrierea lor presupune un proces complex de clarificare, de structurare si de formulare precisa a ceea ce iti doresti, transformand astfel o idee vaga initial, intr-un obiectiv clar si bine conturat.
Un alt pas important consta in intelegerea motivelor reale care te determina sa formulezi o rezolutie; ideal este ca aceste motive sa fie autentice si sa iti apartina. De asemenea, rezolutia trebuie sa se refere la ceva atractiv si relevant pentru tine si sa nu fie ceva impus, direct sau indirect, din exterior (de catre familie, colegi, societate etc.).
Stabileste-ti un orizont de timp realist, dar suficient de strans, pentru a elimina tentatia de a amana (pe mai tarziu) lucrurile planificate pentru astazi. Este important ca in cazul rezolutiilor ce presupun crearea unui obicei (vezi mersul la sala de sport) sau eliminarea unei deprinderi (fumatul) acest interval sa fie de cel putin 12 saptamani – intervalul minim de timp pentru ducerea la bun sfarsit a unor astfel de obiective.
Evita, pe cat posibil, rezolutiile care pornesc de la lucruri sau actiuni pe care „ar trebui” sa (nu) le faci. Asigura-te ca aceste dorinte sunt reprezentative pentru tine si nu sunt doar o reflectare a unor lucruri impuse de grupul de prieteni, de societate, de partener etc. Atata vreme cat nu te vei regasi „cu trup si suflet” in ele, le vei percepe ca pe niste obligatii si, constienta sau nu, vei evita sa le realizezi.
Un alt lucru care iti va spori sansele de reusita este asa-numitul cerc de sprijin. El trebuie format din apropiati carora le impartasesti aceste rezolutii, care sa iti ofere sprijin (moral, si nu numai) si care sa nu fie tentati sa te descurajeze (chiar si bine intentionati fiind) in momentele de cumpana.
Evita sa transferi aceleasi rezolutii de la un an la altul, chiar daca ele continua sa fie (ori sa para) de actualitate. Analizeaza cu obiectivitate de ce nu le-ai indeplinit pana acum si hotaraste daca ele sunt intr-adevar relevante acum (intrucat intotdeauna ne facem timp si alocam resurse pentru lucrurile si oamenii cu adevarat importanti pentru noi intr-un un anumit moment).
Daca este o rezolutie care te sperie la prima vedere, imparte-o in mai multe minirezolutii si stabileste-ti un plan precis de actiune. Asa cum se spune, o calatorie de 1.000 de kilometri incepe cu primul pas, iar ca sa mananci un elefant trebuie sa iei prima inghititura.
Indiferent de amploarea rezolutiei, defineste-ti repere de timp pana la care sa iti indeplinesti rezolutia ori sa parcurgi anumite etape. De asemenea, fiecare etapa, o data parcursa, trebuie sa fie un prilej de bucurie, marcat printr-o recompensa care sa-l stimuleze si sa-l incurajeze pe copilul din tine.
Pe masura ce vei parcurge aceste etape, vei vedea ca, din ce in ce mai des, rezolutiile tale de Anul Nou vor deveni realitate, iar prietenele vor dori sa-ti „fure” secretul.
Articol preluat din arhiva Avantaje.