Relatiile de serviciu familiale ori strict colegiale?

Poti avea doar relatii formale la locul de munca sau unii colegi se transforma, automat, in prietenii cu care te vezi dupa orele de program? Mai mult, este posibil ca un coleg de serviciu sa devina iubitul sau sotul tau?

Ne petrecem circa o treime din viata la serviciu, timp in care colegii nostri ne sunt mai mereu in preajma. Fie ca ne plac sau nu, intram zilnic in contact cu ei. Nu e de mirare ca ei devin o a doua familie si suntem tentati sa ne comportam cu ei ca atare. Pana unde se poate merge intr-o astfel de relatie fara sa compromitem eficienta si calitatea muncii noastre la serviciu? Iata cateva posibile scenarii.

1 Nu iti faci deloc prieteni la serviciu

AVANTAJE
Poti separa viata publica de cea privata. Acest lucru e benefic mai ales atunci cand ai o meserie foarte solicitanta, care se desfasoara intr-un mediu stresant. Este, mai ales, cazul serviciilor in care nu exista un salariu fix, ci castigi in functie de cat produci. In acest fel e incurajat un mediu competitional, in care colegii iti sunt potentiali concurenti. Intalnirea cu ei in afara orelor de munca nu ar face decat sa prelungeasca stresul competitiei.

 

DEZAVANTAJE

 • Exista riscul sa creezi o ruptura (daunatoare, evident!) intre cele doua aspecte ale vietii. E ca si cum acasa te-ai comporta intr-un anumit fel, iar la serviciu ai fi o persoana complet diferita. Aceasta pendulare presupune un mare consum de energie si o stare continua de incordare, pentru a face fata cerintelor impuse de mediul de lucru.
 • Daca in fiecare dimineata te trezesti abatuta si stresata de perspectiva unei noi zile la serviciu, daca nu ai nici un prieten printre colegi si abia astepti ora de plecare acasa, un lucru este cert: cauta-ti altceva. E posibil ca totul sa fie in regula in ceea ce-i priveste pe colegii tai, singura cauza fiind ca ii privesti prin prisma serviciului, pe care il detesti.
 • Mai este si situatia in care iti place locul de munca, insa nu ai nici un prieten printre colegi. Pentru asta exista doua explicatii: fie esti ghinionista (ai niste colegi greu de suportat), fie esti de principiul ca nu trebuie sa-ti faci prieteni la serviciu. In ambele cazuri, nu uita ca omul e o fiinta sociala, iar izolarea poate avea efecte negative. Daca tu crezi ca nu ai nimic in comun cu colegii, gandeste-te ca macar slujba va leaga. Incearca sa-i asculti mai mult, fiindca s-ar putea sa descoperi multe puncte comune intre voi.
 • Vei avea parte de o atmosfera tensionata la serviciu. E posibil sa fii privita ca o intrusa si nimeni sa nu vrea sa te ajute la nevoie. De aceea, si rezultatele tale vor avea de suferit.

2 Iti faci prieteni la serviciu

AVANTAJE

 • n Vei avea parte de o atmosfera placuta, ca in orice alt loc in care esti inconjurata de prieteni. Vei castiga atat ajutor in problemele de serviciu, cat si siguranta din punct de vedere afectiv.
 • Ai posibilitatea sa-ti faci noi prieteni. Multi spun ca prietenii adevarati ti-i faci mult mai devreme, in perioada liceului sau a facultatii. {i totusi, datorita faptului ca petreci mai mult timp la servi-ciu decat la scoala, exis-ta sansa sa te legi si afectiv de colegi.
 • Lucrezi ca intr-o familie. Relatiile de la serviciu refac intr-un fel structura si ierarhia unei familii, in care sefii reprezinta parintii, iar restul colegilor – fratii.
 • De aceea, este foarte important sa te intelegi bine cu toata lumea, pentru a primi sustinere din partea tuturor. Un mediu propice la serviciu te poate ajuta sa te dezvolti nu numai profesio-nal, ci si moral si sa deprinzi comportamente noi, care iti vor fi necesare in viata.
 • Faptul de a sti ca ai langa tine prieteni care iti ofera sprijinul la nevoie te ajuta sa muncesti mai bine. Daca lucrezi cu oameni in prezenta carora te simti bine, te simti legata si de firma la care lucrezi. Iti doresti sa faci mai mult pentru ea, lucru care te motiveaza sa-ti indeplinesti atributiile cat mai bine posibil. Acesta e un mecanism psihologic care functioneaza de fiecare data, dar care, din pacate, e prea putin exploatat de conducerile firmelor de la noi – ba, in anumite locuri, se aplica o poli-tica contrara. Ar trebui lasati sa lucreze impreuna oamenii care se inteleg mai bine, nu cei intre care exista conflicte (respectivii vor incerca sa se submineze reciproc).

DEZAVANTAJE

 • Noii prieteni de la serviciu vor sa-ti inlocuiasca vechiul grup de prieteni. Este vorba despre urmatorul caz: tu vrei sa te intelegi bine cu colegii tai, insa numai la locul de munca. Cu toate acestea, ei organizeaza din ce in ce mai des iesiri in oras, acaparandu-ti timpul liber.
 • E absolut normal sa doresti sa ai intalniri cat mai variate, cu prieteni care lucreaza in domenii diferite, cu care te vezi rar si vrei sa impartasesti ultimele noutati. Asta nu inseamna insa ca-i apreciezi mai putin pe amicii de la serviciu, ci ca ai nevoie de diversitate – daca iesi mereu cu aceiasi oameni, la un moment dat intervin plictiseala si monotonia.
 • Poti avea dificultati in evaluarea muncii prietenului sau prietenei tale. Cand esti atasat de cineva, e mult mai greu sa apreciezi obiectiv rezultatele sale. Astfel, trecand cu vederea anumite greseli, poti cadea in capcana subiectivitatii. Ca sa nu mai vorbim de cazurile mai grave, cand se ajunge la acoperirea greselilor prietenului sau la a face treaba in locul lui. La o analiza obiectiva, consecintele se vor rasfrange si asupra ta.
 • Cearta cu un prieten de la serviciu nu te va marca numai afectiv, ci si profesional, pentru ca nu veti lucra la fel de bine ca inainte.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Cariera