Reintoarcerea la serviciu ghid practic

Vrei sa reincepi serviciul dupa o perioada mai lunga de intrerupere? E o provocare pentru orice femeie care vrea sa-si reia activitatea profesionala. O incercare pentru care trebuie sa te pregatesti serios ca sa-i faci fata.

Oricare ar fi motivul pentru care o perioada ai iesit de pe piata muncii (fie ai nascut si ti-ai ingrijit timp de doi ani sau mai mult copilul, fie ai fost bolnava sau plecata din tara, fie ai avut o afacere care n-a mers etc.), este usor sa spui ca vrei sa te intorci la serviciu, insa acest lucru este mai greu de pus in practica.

Ce este recomandabil sa scrii intr-un CV, care sunt modalitatile prin care iti poti permite sa te recalifici, ce faci in cazul in care nu ai bani de cursuri – iata cateva intrebari la care am incercat sa gasim solutii.

Nu stii de unde sa incepi sa cauti?

  • O data stabilita directia pe care vrei sa mergi, porneste la "vanatoarea de job-uri". Ai la dispozitie Internetul (incearca si site-ul Serviciului de Mediere Electronica a Muncii, sustinut de ministerul de resort – www.semm.ro), anunturile din ziare (fii atenta la anunturile de angajare de la mica publicitate), institutiile statului (centre de mediere a fortei de munca din judete, agentii judetene de ocupare a fortei de munca). Pentru mai multe informatii si recomandari privind dezvoltarea ta personala, incearca si www.ejobs.ro, www.bestjobs.ro, www.hr-romania.ro, www.coachinginstitute.ro.
  • Nu neglija familia, prietenii, cunostintele. In Occident, despre peste 70% dintre posturi se afla vorbind cu cineva. Asadar, apropiatii tai sa stie ca iti cauti serviciu si sa cunoasca ce poti sa faci. Gandeste-te care dintre relatiile tale ti-ar putea fi utile. Sau gandeste-te unde ti-ar placea sa lucrezi si trimite o scrisoare de intentie. Inainte insa, documenteaza-te despre compania in cauza. Demersul ti-ar putea fi incununat de succes daca abilitatile tale s-ar potrivi cu ce se cere acolo.
  • Daca ai experienta si vrei un salariu pe masura, poti apela si la agentiile de headhunting.

Vrei sa muncesti, dar nu stii ce ai dori sa faci
Ca sa afli ce post ti-ar placea si ce ai putea sa profesezi, apeleaza la un consilier de cariera. Fie pe bani, fie gratuit, pe Internet (daca vei cauta, vei gasi o serie de site-uri, cum este si www.1educat.ro, care ofera consiliere gratuita). Spune-i acestui specialist ce ai facut pana acum, ce ai vrea sa faci, ce calitati si defecte ai, si el iti va da un sfat profesionist. Foloseste si metoda angajarii de proba; daca-ti place si esti acceptata, ramai; daca ei te vor, insa tu consideri ca job-ul respectiv nu ti se potriveste, cauta altceva.

Nu ai nici timp, nici bani sa-ti schimbi profesia
Pauza pentru cresterea copiilor poate fi si un bun prilej de reorientare in cariera. Dar daca nu ai timp si bani sa te reprofilezi? La noi, efortul statului se orienteaza mai mult spre someri. Dar, potrivit Adinei Croitoru, purtator de cuvant al Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), "orice persoana poate beneficia de consiliere, are acces la cursuri gratuite, poate candida pentru un post scos la concurs. Si Ministerul Muncii are un Serviciu Electronic de Mediere a Muncii, o baza de date cu cereri si oferte de munca grupate pe meserii, regiuni si judete".

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4

Recomandari
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Cariera