Multumesc profesorilor mei

Ne face placere sa ne consideram unicate – si chiar suntem! In momentele de maxima sinceritate, recunoastem ca rolul parintilor si al profesorilor nostri in modelarea noastra a fost esential si vrem sa le transmitem toata gratitudinea noastra.

"Monica Tatoiu era altfel decat ceilalti profesori. Ei ii pasa."

Monica Tatoiu a fost profesoara deputatului PNL Cristian Boureanu. L-a meditat la matematica, l-a sfatuit sa dea la alt liceu decat voia, apoi la alta facultate decat cea pentru care se pregatise. In politica a intrat din proprie initiativa. Tot impreuna cu profesoara lui!

Om de afaceri, om politic, sustinatoare a drepturilor femeilor, Monica Tatoiu se considera, mai presus de orice, educator. "Eu nu fac afaceri", sustine ea, "eu am creat o cultura organizationala. Sunt tot educator, doar ca acum lucrez cu adulti, nu cu copii. Ceea ce e infinit mai greu, pentru ca adultii au prejudecati, iar copiii n-au. Adultii sunt osificati in angoasele lor, copiii sunt inconstienti."

Totusi, Monica Tatoiu a devenit profesor ca sa nu lucreze intr-o fabrica, sa se scoale la sapte dimineata si sa aiba drept sefi tot felul de capete patrate. "Profesorul, spre deosebire de restul muritorilor, are ‘castel’ format din catedra si catalog. E o forma de protejare a unui univers inchis, in care elevul nu are voie sa patrunda."

Ca dascal, Monica s-a daruit profesiei in totalitate. Preda, avea meditatii si se implica foarte mult in viata copiilor. "M-am pus in situatia mea, de fost elev recalcitrant, si am fost sora lor mai mare. Am ajutat fete de clasa a XII-a, pe vremea cand avortul era interzis. Eu aveam prieteni medici, nu puteam sta indiferenta. Tata imi spunea: ‘Tu nu-ti dai seama ce risti!’. Iar eu ii raspundeam: ‘Fata asta o sa intre prima la Drept, nu pot s-o las sa-si distruga viata!’. Le-am cerut foarte mult, le-am dat foarte mult, dar cand au calcat a doua oara pe acelasi bec, au incurcat-o! I-am invatat sa spuna ceea ce gandesc, cu orice risc. Decat sa te iei cu mana dreapta de urechea stanga, sa pierzi timp si sa ajungi tot acolo, dar prin terti si cu mesajul distorsionat, mai bine zici ce ai de zis."

Cum era ca elev actualul deputat liberal? "Cristi era un tip genial, cu un extraordinar simt al pericolului, dar si al oportunitatilor. Era comandant de unitate, avand plete! S-a tuns abia in ’90, dupa ce a intrat la facultate. N-a vrut niciodata sa se supuna constrangerilor.

In 21 decembrie ’89, a fost la mine, la meditatia de matematica si a plecat spre CC. S-a intors dupa trei zile, scarbit. Cand s-a pus problema certificatelor de revolutionar, n-a vrut sa-si ia si mi-a spus: ‘Nu vreau sa fiu amestecat cu niste oameni pe care nu-i respect’."

Monica Tatoiu a pastrat legatura cu fostul elev pana prin ’92. "Dupa care a urmat o perioada in viata mea si a altora in care ne-am zbatut singuri sa supravietuim tsunami-ului, fiecare in copacul lui, pana la retragerea apelor.

Ne-am cautat cu totii busola vreme de patru-cinci ani. Ne-am revazut cand m-a invitat la nunta lui. Cred ca va face o cariera politica extraordinara, fiindca are charisma, are o minte ascutita si n-a facut niciodata compromisuri esentiale."

Ca fiica de profesor, stiu cu cata duiosie amestecata cu mandrie urmareste dascalul evolutia fostilor sai discipoli si cat de impresionant este sa auzi dovezile de respect ale fostilor studenti chiar si dupa moartea profesorului lor…

Cristian Boureanu, fostul elev
"Pe Monica Tatoiu am cunoscut-o urland. La mine", isi aminteste deputatul PNL. "Eram mai multi elevi dintr-a VII-a si ne agitam, strigam pe coridoarele scolii. O tanara imbracata in culori luminoase, contrastand cu cenusiul invatamantului de atunci, ne-a admonestat. N-am stiut cine e si m-am rastit la ea. A fost foarte perseverenta si m-a cautat din clasa-n clasa, impreuna cu directoarea." A cerut sa i se dea 6 la purtare, pentru impertinenta. "Nu fusesem impertinent, nu stiam cine e, nu se prezentase si nici prin cap nu-mi trecuse ca ar fi putut sa fie profesoara."

Elevul impertinent a facut meditatii cu Monica Tatoiu pentru admiterea la liceu, apoi pentru treapta a doua. "Ea m-a convins sa nu dau la Liceul "N.Balcescu", ci la cel de Informatica, spunandu-mi ca acolo profesorii erau mai apropiati de elevi si sistemul era mult mai liber, ceea ce s-a dovedit adevarat", povesteste Cristian Boureanu. "Discutam cu profesorii despre religie in ’88-’89, comentam ce auziseram la Europa Libera." Apoi Monica l-a convins sa nu mai dea la Medicina, ci la ASE. "Am invatat multe de la ea – de exemplu, cultul pentru munca. La ea in casa erau meditatii de la 8 dimineata pana la 11 seara. S-ar putea crede ca o facea pentru bani, dar nu era asa, parintii o implorau sa le fie primiti copiii. Lucra cu cate doi-trei; eram in permanenta concurenta, primeam subiecte separate si ne stimulam unii pe altii."

Deputatul liberal spune ca traseul lui in politica n-a influentat in nici un fel relatia cu fosta lui profesoara. "Chiar am avut o perioada mai lunga in care nu ne-am mai vazut. Ea si-a inceput activitatea la Oriflame, eu mi-am inceput afacerea, m-am apucat de politica, nu mai aveam atata timp, dar mi-a ramas respectul pentru ea. Si nu sunt singurul fost elev care a mentinut relatia, foarte multi au fost angajati la Oriflame. Unii s-au certat cu ea – pentru ca e foarte directa, foarte agresiva in momentul in care vede ca gresesti -, dar, dupa o vreme, revin cu respect si-i multumesc pentru modul in care le-a modificat viata. In ceea ce ma priveste, faptul ca Monica Tatoiu a reusit si in afara sistemului de invatamant, aplicand toate ideile de care ne vorbea, dovedeste ca avea dreptate nu numai in teorie, ci si in practica. Iar economia sistemului privat a confirmat ca ea gandea bine."

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Cariera