Regele Charles, decizie radicală. Cine îl va înlocui dacă nu poate ajunge la îndatoririle oficiale?

Regele Charles îi respinge pe prinții Harry și Andrew, plasându-i și mai jos în ierarhie, în timp ce extinde lista membrilor familiei regale care îi pot ține locul. Prințesa Ana și Prințul Edward vor putea să-l înlocuiască pe Regele Charles atunci când nu-și poate îndeplini îndatoririle oficiale.

Prințesa regală și contele de Wessex se vor alătura membrilor familiei regale care îl pot înlocui pe rege atunci când acesta nu poate îndeplini îndatoriri oficiale, ceea ce face și mai puțin probabil ca prințul Harry și prințul Andrew să fie chemați să facă acest lucru.

Intenția regelui Charles a fost anunțată într-un mesaj semnat și citit în Camera Lorzilor de către Lordul Șambelan, Lordul Parker de Minsmere, care este cel mai înalt oficial din cadrul casei regale.

Regele Charles a declarat că scopul acestei decizii este de a „asigura eficiența continuă a afacerilor publice atunci când nu sunt disponibil”, scrie Daily Mail.

Printre consilierii de stat, care îl pot înlocui pe monarh dacă acesta se află în străinătate într-o călătorie oficială sau este bolnav, se numără ducele de Sussex, care locuiește în California după ce a renunțat la statutul de membru al familiei regale în activitate, și ducele de York, care a căzut în dizgrație.

Acest lucru vine după ce au crescut solicitările pentru ca Prințesa Anne să primească o scutire din partea parlamentului pentru a acționa în numele regelui, în ciuda regulilor care o împiedicau să facă acest lucru.

Dispozițiile pentru consilieri sunt prevăzute în Legile Regenței din 1937 până în 1953, iar cei care îl pot înlocui în prezent pe Charles sunt regina consort și cei patru adulți cu cea mai mare vechime în linia de succesiune – prințul de Wales, Harry, Andrew și prințesa Beatrice.

Luând cuvântul la pupitrul de dispecerat din camera superioară, lordul Parker a declarat că are onoarea de a prezenta un mesaj din partea regelui „semnat de propria sa mână”.

„Mesajul este următorul: Pentru a asigura eficiența continuă a afacerilor publice atunci când nu sunt disponibil, cum ar fi atunci când îmi asum îndatoriri oficiale în străinătate, confirm că aș fi foarte mulțumit, în cazul în care Parlamentul ar considera necesar, ca numărul persoanelor care pot fi chemate să acționeze în calitate de Consilieri de Stat în conformitate cu prevederile Legilor de Regență din 1937 până în 1953 să fie mărit pentru a include sora și fratele meu - Prințesa Regală și Contele de Wessex și Forfar - ambii și-au asumat anterior acest rol', a spus lordul Parker, potrivit sursei citată mai sus.

Acest lucru vine după ce, recent, vicontele Stansgate, membru al Partidului Laburist, fiul regretatului Tony Benn, a pus sub semnul întrebării lista actuală a membrilor familiei regale care pot oficia atunci când regele nu este disponibil, având în vedere că aceasta îi includea pe ducele de York și pe ducele de Sussex, “dintre care unul a părăsit viața publică, iar celălalt a părăsit țara”.

Se crede că orice modificare a legislației pentru a crește numărul de consilieri ar urma să fie finalizată mai târziu în acest an, înainte de perspectiva plecării regelui și a reginei consort în turnee în străinătate în 2023, care ar putea coincide cu plecarea din țară și a prințului și prințesei de Wales.

Consilierii de stat sunt autorizați să îndeplinească majoritatea îndatoririlor oficiale ale suveranului, cum ar fi participarea la reuniunile Consiliului Privat, semnarea documentelor de rutină și primirea scrisorilor de acreditare ale noilor ambasadori în Regatul Unit.

Însă anumite funcții constituționale esențiale nu pot fi delegate, cum ar fi numirea unui prim-ministru.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Stiri