Raluca van Staden, Femeia anului 2010 pentru Ştiinţă şi Inovaţie

CONȚINUT VIDEO AVANTAJE
A inventat dispozitivul de detectare precoce a celulelor canceroase în organism. Este cercetătoare în cadrul Laboratorului de Electrochimie şi Tehnologie Analitică de Proces, filiala din Bucureşti a Institutului de Electrochimie şi Materie Condensată din Timişoara. 

A obţinut, în 2010, Premiul special al Organizaţiei Mondiale pentru Proprietate Intelectuală pentru cea mai bună invenţie a unei femei şi premiul trei în ierarhia absolută a premiilor pentru crearea unui senzor care detectează cancerul într-o fază incipientă.

Invenţia câştigătoare a Trofeului de aur la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva are toate calităţile unei idei de geniu: simplitate, rapiditate, acurateţe şi costuri minime. Senzorul are dimensiunea unui vârf de creion, are nevoie de doar o picătură de sânge pentru a determina markerii cancerigeni în cantităţi infime, oferă un rezultat viabil în numai şase minute şi costă sub 1 euro!

Ideea acestui dispozitiv a apărut pe vremea când lucra în Pretoria, în Africa de Sud, acolo unde l-a cunoscut pe soţul ei, coautor al proiectului. Scopul lor era de a găsi o soluţie cât mai ieftină pentru a testa rapid, cu un aparat uşor de transportat în mediul rural, boli precum Hepatita B, tuberculoza ori SIDA.

Întoarsă în România, cercetătoarea – doctor în chimie, dar şi deţinătoare şi a unui masterat în compoziţie muzicală! – a iniţiat cu bani de la buget studiul pentru detectorul de biomarkeri pentru cancer. Proiectul s-a derulat în cadrul Laboratorului de Electrochimie şi PATLAB din Bucureşti şi oferă posibilitatea unui screening, la nivel naţional, pentru identificarea a patru tipuri de cancer – ovarian, de sân, gastrointestinal şi de prostată – cu costuri minime, subvenţionabile de orice casă de Asigurări de Sănătate.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Avantaje.ro