Raluca Jordan, “sculptoriţa de flori”, şi-a dus pasiunea către perfecțiune

Raluca Jordan este o femeie cu un curaj rar întâlnit: a renunţat la cariera de top într-o multinaţională pentru a-şi urma pasiunea pentru flori şi a devenit unul dintre cei mai originali şi creativi designeri florali din Capitală.

Mi-a fost greu să înţeleg exact cum lucrează Raluca, sau Ralu, cum îi spune toată lumea, cum face un „creator de frumuseţe', aşa cum este ea, să compună idei doar aşezând cuminte petale, culori şi tijele delicate ale unor flori.

Neastâmpărul ideilor sale cere răbdare până să-l prinzi în cuvinte, până descoperi cum iau formă, întâi pe o foaie de hârtie, apoi pe masa de lucru, nuanţă lângă nuanţă, tulpini, fire, corole, pentru ca în final liniile de la început să ajungă concret un buchet personalizat, sau cum se realizează un aranjament menit să transforme evenimentele în sărbători unice.

Pasiunea devenită perfecţiune

Lucrând la florile ei delicate, cu ochii luminaţi de sclipiri jucăuşe, Raluca, realizez, are naturaleţea omului care se află exact la locul potrivit. O femeie frumoasă ce „sculptează' lucruri speciale despre care povesteşte plină de pasiune: „Totul a început în 2013, atunci când am decis să ies din corporaţie pentru a avea mai mult timp pentru familie.

Însă sunt o fire energică, niciodată nu am stare, aşa că, la îndemnul soţului meu, alături de o prietenă, am înfiinţat The Flower Society. Am ales acest domeniu fiindcă îmi plăceau florile şi îmi place tot ce e plin de viaţă. Îmi place să fac parte din momentele frumoase ale unui om, îmi place să aflu despre naşteri, despre cereri în căsătorie, despre noi începuturi.

Sunt o fire optimistă, îmi place să fac surprize şi să particip la surprize frumoase, iar acest domeniu îmi dă posibilitatea ca, zi de zi, să aflu poveşti frumoase de viaţă, să aflu că cineva e sărbătorit, să aflu că cineva vine în ţară după mult timp şi că va fi aşteptat la aeroport de către prietenii din copilărie, toţi având lalele albe în mâini şi cântând: «Hai acasă, hai cu mine!»

Cum să nu îţi placă, cum să nu iubeşti un astfel de job atunci când ştii că eşti parte a unui început de căsnicie, atunci când vorbești despre bebeluşul mult-dorit al unei familii, atunci când vorbeşti despre tradiţii japoneze, chinezeşti, dar şi braziliene?!

Parte a poveştilor de iubire

Cum să nu emani fericire atunci când primeşti mesaje de genul: «A plâns de bucurie când i-am oferit florile!». Acest mesaj l-am primit de la un client care a venit de la 300 km depărtare pentru a-i oferi un buchet superb logodnicei lui la 12 noaptea, de ziua ei! Şi am vorbit cu el toată ziua! El a venit la atelier la 11 noaptea să ia florile şi s-a dus direct la ea acasă.

Oare ce dovadă mai bună de dragoste îţi poate oferi cineva?! Toate aceste poveşti mă motivează şi mă fac să îmi doresc să fiu parte din cât mai multe poveşti frumoase în continuare.' Despre meseria de „creator de frumuseţe', de designer floral, unii spun că e printre cele mai dificile din cele cunoscute. Şi, cinstit, până acum habar n-aveam cât de complicată este această muncă.

Aranjamente personalizate

Seamănă, îmi spun, cu munca unui arhitect, singuratică şi laborioasă, ridicând o construcţie' florală, ca pe o clădire, de la schelă până la culoarea acoperişului. Aranjamente complicate, dantelat-elaborate, de o frumuseţe parfumată, împletituri stropite în nuanţe pastelate. Cupele alungite ale crinilor regali, petalele roşii, în zeci de degrade-uri, ale trandafirilor, apoi combinaţiile de ciclamen şi verde, ori de roz pătat cu albastru-verzui ale orhideelor.

„Ce-ţi trebuie pentru meseria asta, Ralu?'. „Nu aş şti să-ţi spun exact, e ceva ce se moşteneşte, cred, de la pasiunea creaţiei şi neliniştea de a căuta, de a crea, la ochiul artistic şi gustul pentru frumos. Am început această poveste a atelierului după 11 ani în multinaţionalele din România. Am lucrat şi într-un hotel de 5 stele, dar şi în marketing bancar.

The Flower Society e un Private Flower Shop. Aşa cum aveţi Private Banking, aşa aveţi şi un Private Flower Shop. Un atelier ce pune accent pe personalitatea celui sărbătorit, pe evenimentul în sine, nu pe flori. Florile şi tipul aranjamentului rezultă din personalitatea sărbătoritului, din tema evenimentului…

raluca jordan

„Soţie fericită, familie fericită'

Ideea unui aranjament pleacă iniţial din inspiraţia mea. O emoţie, o amintire, o carte, o persoană sau un tablou pot să fie scânteia. Apoi încep construcţia, încercările, combinaţiile din ce în ce mai apropiate de ceea ce caut, de ceea ce e în mintea mea'. Atunci când Raluca a început acest
proiect deosebit, mama ei a fost extrem de contrariată, însă a susţinut-o fără ezitare.

„Mama nu putea înţelege cum de un manager dintr-o bancă importantă pleacă pentru a deveni designer floral. Nu înţelegea cum las în urmă o licenţă în Finanţe-Bănci şi un MBA pentru a mă dedica florilor sau cum de renunţ la o poziţie socială de invidiat pentru a intra pe o nişă care, din punctul
ei de vedere, nu era ceea ce îşi dorea pentru fiica sa'.

A fost, îşi aminteşte Raluca, un moment care a şocat multă lume din jurul ei. „Unii au zis că sunt curajoasă, unii că sunt nebună să renunț la toate școlile făcute, însă, necondiționat, m-au susținut familia și mulți prieteni care mă ajută la nevoie. Am nişte prieteni minunaţi şi o familie extraordinară, mama şi sora mea sunt primele implicate în acest atelier şi, fără ei toţi, acest proiect nici măcar nu ar fi început.

Dar aşa am demarat afacerea, întâi a fost brandul, promovat pe Facebook, apoi mici comenzi care au devenit tot mai mari ca buget, amploare și exigență, iar atelierul a crescut doar pe baza recomandărilor. A crescut încet, dar sănătos.

Soţul meu, Tobias, m-a susţinut de la bun început. Este neamţ şi diferenţele de cultură ne  ajută mult în relaţie. El a fost cel care a crezut în mine şi în ideile mele şi a vrut doar să mă vadă fericită. Spune mereu: „Soţie fericită, familie fericită!' şi îi dau dreptate pe deplin. Şi Eva mă înţelege. Ştie că, dacă plec sâmbătă sau duminică, o fac pentru a ajuta pe cineva pentru un eveniment deosebit din viaţa lui.

Atunci când le propun clienţilor-companii cu care lucrez ideea de abonament (flori proaspete livrate săptămânal), le explic şi faptul că mirosul şi culorile florilor chiar schimbă starea şi atmosfera biroului'.

Vrăjitoarea de flori

Ralu nu pare, dar este o visătoare, iar în lumea ei, desenată frumos şi delicat, nu îi plac regulile fixe şi nu suportă locurile comune. Pentru ea, lumea e plină de culoare şi luminată permanent în nuanţele curcubeului şi îmi închipui că deseori se simte ca vrăjitoarea cea bună vorbind pe limba florilor.

„E o senzaţie copleşitoare când toate acele tije de frumuseţe delicată te ascultă şi urmează fiecare gest al tău. Eu ştiu că florile te simt, îţi simt sufletul.
Da, deseori e ca o magie, ca şi cum ai avea o putere fermecată. Pe care însă nu ţi-a oferit-o nimeni, ci ai câştigat-o singură, după o muncă epuizantă'.

Autor: Adrian Cîlțan

Foto: Alina Miron

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Povestile voastre