Raed Arafat, îngrijorat de ceea ce va urma în România: „Mare va fi impactul pe ATI”

Valul IV al pandemiei de coronavirus a luat cu asalt România. Numărul de cazuri noi a trecut de 4000, iar autoritățile sunt îngrijorate de cum vor decurge lucrurile în continuare. Raed Arafat a făcut un anunț sumbru despre posibilitatea unor noi valuri pandemice.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a ținut să precizeze că vaccinarea este necesară mai ales pentru persoanele vulnerabile, altfel spitalele se vor supraaglomera, iar medicii vor face cu greu față numărului de pacienți.

Raed Arafat a fost invitat în cadrul unei emisiuni TV și a menționat faptul că România stă foarte prost la capitolul vaccinare, iar acest lucru poate dăuna atât cetățenilor, cât și economiei țării. Mai mult decât atât, România ar putea trece dintr-un val în altul din cauza numărului mic de persoane care nu s-au vaccinat sau refuză. De asemenea, oficialul a declarat că medicii sunt foarte obosiți, au lucrat la cote maxime și cu o înțelepciune desăvârșită și în continuare vor căuta soluții pentru a ajuta fiecare pacient care le sosește.

„Riscul de a exista `valuri peste valuri` e unul foarte mare. Avem medici care sunt obosiți și e de înțeles acest lucru. Din păcate, nu putem să nu ne facem treaba. Medicii își vor face treaba mai departe', a spus Arafat în cadrul unei emisiuni Tv.

Așa cum a declarat și coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, singura soluție pentru a reduce numărul de cazuri și a elimina riscul îmbolnăvirilor grave este vaccinul. De asemenea, dacă ar crește procentul de imunizare și în rândul copiilor. Deși s-a anunțat că vârful valului patru va fi undeva la 4000 de cazuri pe zi, se pare că Raed Arafat prevede un număr mult mai mare de persoane infectate.

„O să vedem cât de mare va fi impactul pe ATI. Până acum se vede o creștere semnificativă și rapidă. Totuși, existența unui număr de persoane vaccinate – chiar dacă este un procent mai mic decât în restul Europei și din restul majorității țărilor europene – avem o parte dintre oameni protejați să nu ajungă la forme grave.

Dar având în vedere că avem un procent mare de persoane nevaccinate, există riscul să avem în continuare un număr semnificativ în ATI, care să ajungă la oxigen, la terapie intensivă și, din păcate, chiar să ajungă la sechele grave sau la deces.

Riscul să avem valuri peste valuri este unul foarte serios. (…) Să nu uităm că putem să avem și noi variante… cu cât nu se vaccinează lumea, pot apărea variante (…). Aici nu vorbim de o țară, vorbim de regiuni din lume unde vaccinarea este foarte limitată pentru că nu au acces la vaccin. Aceste regiuni pot dezvolta variante noi și să fie mult mai greu de combătut', a spus Arafat.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Stiri