Proteza scheletată, alternativa mai ieftină la implant sau lucrări protetice fixe
În momentul în care pierdem unul sau mai multi dinți, una dintre soluțiile ideale este implantul dentar care înlocuiește dintele pierdut.
Implantul dentar are menirea de a crea o rădăcină artificială în osul maxilar iar pentru asta este necesar ca osul pacientului să prezinte un volum consistent pentru ca implantul să se poată ancora ferm. Este adevărat, există multe tehnici de a capătă acest volum, cum ar fi adiția de os, dar există și situații în care toate aceste tehnici nu funcționează și pacientului nu i se poate insera implantul sau există cazuri când pacientul nu este potrivit implantului din motive de sănătate.
O altă soluție este lucrarea protetică fixă (puntea dentară), ea este utilizată în stomatologie pentru restaurarea morfologică a dinților absenți de pe arcadele dentare. Această punte se sprijină pe dinții stâlpi, dinții vecini locului edentat, dar ce se întâmplă în momentul în care nu avem dinți stâlpi pentru a crea aceasta soluție?
Iata o soluție favorabilă pacienților care nu dispun de volum osos pentru implant și nici de dinți stâlpi pe punte, proteza scheletată.
Proteza scheletată
Majoritatea pacienților sunt reticienți în momentul în care aud cuvântul ‘proteză, dar de fapt această lucrare este o îmbunătățire la proteza clasică ea fiind realizată din aliaje dentare foarte rezistente care îi permit să fie turnată cu o grosime foarte mică (0,5-1 milimetru) și lățime redusă, rezultând astfel un schelet de dimensiuni mici. Acest schelet permite lucrării o stabilitate foarte bună și cu o estetică superioară protezelor mobile clasice.
Atunci când vine vorba despre o proteză scheletată, putem vorbi clar despre un aspect estetic. Deși există suprafețe metalice extinse, acestea nu pot fi observate în momentul în care aplicăm proteza în gură, datorită poziționării lor sub limba sau pe cerul gurii. În zonele vizibile ale protezei scheletate, se utilizează un acrilat special de culoare roz pentru a înlocui gingia atrofiată sau un acrilat alb pentru a înlocui dinții lipsă.
Protezele dentare scheletate se pot ancora de dinții naturali, în două moduri:
- prin sisteme speciale cu capse, magneți, culise sau telescoape, atașate de coroane de înveliș;
- prin crosete turnate în laboratorul dentar, asemănătoare celor din sârmă (ale protezelor dentare clasice).
Utilizarea acestor sisteme speciale de mentinere, sprijinire și stabilizare garantează o estetică dentară deosebită, atât în partea superioară/maxilară, cât și în partea inferioară/mandibulară. Ele fac aproape invizibilă trecerea de la lucrarea dentară fixă la proteza dentară si asigură o stabilitate net superioară crosetelor clasice, care permit un joc continuu al protezei.
Avantajele acestui tip de proteza sunt următoarele:
– rezistență datorită scheletului metalic;
– estetică deosebită;
– confort și funcționalitate;
– costuri reduse față de implantul dentar;
– printr-o proteză putem închide mai multe spații edentate (goale) cu dinți.
Protezele scheletate nu au contraindicatii, iar singura situație în care nu se poate aplica această proteză este în momentul când pacientului îi lipsesc toți dinții de pe arcadă, iar în aceasta situație soluția este proteza clasică mobilă.
Material realizat de dr. Anca Stănescu, medic stomatolog.
Top 5 cele mai importante boli pe care celulele stem le pot ameliora