Programul Noua Casă. Care este avansul pentru noul credit imobiliar garantat de Guvernul României

Programul Noua Casă. Care este avansul pentru noul credit imobiliar garantat de Guvernul României

După cum știi, vechiul program guvernamental Prima Casă, care a luat startul în vara lui 2009, a fost supus unei lungi serii de discuții și schimbări în anul 2020. Mai întâi, acesta a fost transformat de legiuitori într-o variantă cu un caracter social mai pronunțat, dar și cu mai multe restricții impuse potențialilor beneficiari – rămas cu totul nefuncțional, programul denumit „O familie, o casă' a fost, însă, rapid înlocuit de o soluție mai permisivă pentru cumpărători și dezvoltatori deopotrivă. Despre modificările aduse de Noua Casă față de variantele sale precedente, inclusiv la capitolul avans, poți afla în cele de mai jos.

Programul Noua Casă a înlocuit Prima Casă. Ce s-a schimbat

Din punctul de vedere al condițiilor de funcționare, varianta actuală a programului guvernamental prezintă avantajul eliminării restricțiilor prevăzute anterior pentru „O familie, o casă'. Nu se mai impune, așadar, o limitare a veniturilor beneficiarilor; se elimină, de asemenea, interdicția de a dobândi, pe toată durata contractului de credit, o cotă mai mare de (sau egală cu) ½ dintr-o altă locuință situată în mediul urban – individual sau împreună cu familia (excepție făcând doar imobilele moștenite).

Primul credit Noua Casă acordat de Banca Transilvania relevă că nici măcar o limitare a valorii de achiziție a imobilului nu se mai aplică: în cuantum de 66.500 de euro, acesta a fost utilizat pentru achiziția unei locuințe de 73.000 de euro, deși pe site-ul oficial al site-ului FNGCIMM (Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii) se vorbește despre „credite pentru locuințe vechi [sau noi] de până la 70.000 de euro'.

Noua variantă a programului guvernamental este, de fapt, destul de apropiată de condițiile de funcționare a longevivului Prima Casă. Principala diferență constă în faptul că, că de data aceasta, beneficiarii pot achiziționa și locuințe noi (recepționate sau consolidate cu cel mult cinci ani înainte de data solicitării creditului garantat) mai scumpe, prin obținerea unei finanțări ce poate ajunge la un maximum de 119.000 de euro.

Care este avansul pe care trebuie să-l ai pregătit pentru a obține creditul ipotecar Noua Casă

În cadrul noului program, avansul minim solicitat de către bancă diferă în funcție de tipul creditului contractat. Astfel, pentru un împrumut de maximum 66.500 de euro (echivalent în lei), un beneficiar trebuie să dispună de minimum 5% din valoarea imobilului. Pentru împrumuturile în vederea achiziției unor locuințe noi (inclusiv consolidate), ce pot fi mai mari de 66.500 de euro și pot ajunge la un maximum de 119.000 de euro, avansul minim prevăzut este de 15%. Cumpărătorii pot decide, însă, să achite din propriul buzunar mai mult de 5% sau, respectiv, 15% din valoarea imobilului achiziționat, o asemenea decizie financiară fiind încurajată de reprezentanții ING Bank. „Un avans mai consistent are multe avantaje. Printre acestea este faptul că demonstrezi prudență, ceea ce îi dă încredere băncii pentru a te credita. În acest fel, șansele de a te califica pentru suma dorită sunt mult mai mari. Totodată, vei avea o rată mai mică, ce vine implicit din faptul că și împrumuți o sumă mai mică', notează aceștia.

Cu cât avansul achitat va fi mai mare, cu atât costurile finanțării contractate vor fi, pe termen lung, mai reduse

Alte condiții pe care trebuie să le îndeplinești

Valoarea avansului minim necesar nu este singurul lucru de care trebuie să ții cont în cazul în care planifici să soliciți un credit de tip Noua Casă. Mai există și alte condiții, nerespectarea primeia dintre cele de mai jos făcându-te neeligibil pentru un asemenea împrumut:

Nu poți deține în proprietate o locuință de 50 mp și peste

La fel ca în cazul Prima Casă, cei care doresc să facă o achiziție prin actualul program nu pot deține, la data solicitării împrumutului, o locuință mai mare de 50 de metri pătrați utili, în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul sau soția – indiferent de modul și de momentul în care ar fi intrat în posesia respectivei proprietăți (deci inclusiv prin moștenire). Cu toate acestea, este permisă accesarea programului Noua Casă de către acele persoane care dețin, în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul sau soția, o locuință mai mică de 50 de metri pătrați utili – o excepție de la „regulă' fiind situația în care aceasta a fost achiziționată tot printr-un credit cogarantat de către stat (inclusiv Prima Casă).

Trebuie să faci dovada unor venituri constante

După cum știi deja, după economisirea sumei necesare ca avans, un pas preliminar în procesul de obținere a unui împrumut ipotecar este scoringul – adică un calcul al capacității tale de rambursare a respectivei finanțări, pe baza veniturilor și cheltuielilor (familiei) tale. Asta presupune, desigur, că ai un salariu – sau că beneficiezi de anumite venituri constante, asimilabile salariilor, cum ar fi din pensii sau activități desfășurate ca persoană fizică autorizată (PFA). Desigur că printre actele necesare obținerii unui credit Noua Casă se numără și anumite documente doveditoare pentru veniturile obținute (adeverință de salariu, dar nu numai).

Nu poți înstrăina locuința 5 ani de la contractarea creditului

În momentul în care fac un credit pentru casă, majoritatea românilor tratează aceasta ca o decizie pe termen lung, gândindu-se că vor rămâne în respectivul loc chiar pentru tot restul vieții. În asemenea situații, interdicția de înstrăinare a locuinței achiziționate pentru o perioadă de cinci ani de la contractarea finanțării – impusă și în cazul programului Noua Casă – poate părea un simplu detaliu birocratic. Cu toate acestea, trebuie să ai în vedere că în viața ta pot apărea, chiar într-un orizont de timp destul de apropiat, anumite schimbări pe care nu le-ai fi luat în calcul, cum ar fi mutarea în alt oraș, din necesitate sau, pur și simplu, dintr-o dorință de schimbare.

Perioada maximă de creditare a programului Noua Casă

Printre condițiile generale de funcționare a programului Noua Casă nu se numără și o prevedere clară în ceea ce privește perioada maximă de creditare – așa cum se întâmplă în cazul avansului, spre exemplu. Acest aspect nu poate lipsi, însă, din politica de finanțare a băncilor implicate în program. În cazul împrumuturilor cogarantate de către stat, termenul maxim de rambursare permis de către bănci ajunge la 30 de ani – comparativ cu un maximum de 35 de ani în cazul altor produse destinate achiziției de locuințe. De menționat este că această perioadă se află, desigur, într-o relație de inversă proporționalitate cu vârsta solicitantului creditului. Mai multe informații utile despre creditare și achiziția de locuințe în general poți afla de pe Imobiliare.ro, cel mai mare site de anunțuri de profil din România.

Unele dintre condițiile de creditare prevăzute în cazul programului Noua Casă sunt, de fapt, similare cu cele ale ipotecarelor standard  

Unele dintre condițiile de creditare prevăzute în cazul programului Noua Casă sunt, de fapt, similare cu cele ale ipotecarelor standard

Sursă foto: Dreamstime.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Advertorial