Profesoara de nutriție holistică

A trecut printr-o afecţiune hepatică gravă, iar suferinţa i-a trezit interesul pentru alimentaţia sănătoasă şi, legând gastronomia cu sănătatea, a devenit „personal Chef si nutriţionist holistic.

marilena oprisanu1

Culoare, gust şi contrast, imaginaţie şi improvizaţie, savoare fără zahăr, calorii şi grăsimi trans (sănătoase), prospeţime sănătoasă şi alimente banale transformate în preparate speciale.

Cam asta este munca Marilenei Oprişanu, una dintre foarte puţinele femei din România specializată în nutriţie integrativă. De profesie specialist în comunicare, Marilena este pasionată de sporturile în aer liber, de creaţia de diete şi reţete, dar și de lectură.

O suspiciune de cancer hepatic şi o vindecare cu o terapie experimentală

Gătește de mică, inspirată de dulcețurile și delicatesele preparate de bunica sa pentru musafiri, însă o problemă de sanătate avea să-i schimbe complet felul de a privi viața și să-i ofere o nouă specializare.

„Am visat de mică să mă fac stewardesă, când am mai crescut, voiam să devin profesoară, apoi, mai bine de 13 ani am străbătut ţări şi continente şi am lucrat în domeniul imobiliar, într-un aeroport internaţional, apoi în domeniul simulărilor medicale şi aviatice. S-ar spune că după această incursiune prin viaţă m-am ales cu experienţă, însă, pot spune că cel mai rău lucru legat de experienţă este acela că, deseori, ne învaţă lucruri pe care noi nu vrem să le ştim.

Interesul meu pentru alimentaţia sănătoasă a început în urma unei boli severe de ficat prin care a trebuit să trec la vârsta de 20 de ani. Am fost atunci suspectată de cancer hepatic. Şi cum terapia era foarte scumpă, iar eu nu eram asigurată în sistemul de stat, am acceptat, disperată, să încerc o terapie cu un medicament experimental extrem de agresiv.

Am fost însă printre puţinii care s-au vindecat după acel tratament şi de atunci, am început să studiez despre nutriţie şi alimentaţie sănătoasă şi am încercat să inventez reţete gustoase chiar şi cu restricţii culinare drastice, povesteşte Personal Chef-ul Marilena Oprişanu.

Acum, la aproape 20 de ani de la vindecarea afecțiunii hepatice, Marilena a hotărât încă o dată să se reinventeze, aşa că a renunţat la cariera în ascensiune dintr-o companie de renume şi a mers  din nou la şcoală, absolvind la Institutul Paracelsius din Mannheim-Germania şcoala de nutriţie integrativă holistică ce i-a deschis noi perspective.

Lecţii de gastronomie sănătoasă şi diete personalizate

marilena oprisanu2

A pornit să-şi aplice pasiunea pentru gastronomie, căutând, învăţând, experimentând, inventând. Ştie pe dinafară câteva sute bune de reţete sănătoase, clasice sau raw vegan, vegetariene, fără gluten, fără carbohidraţi şi cu foarte puţine calorii.

Și-a dezvoltat o pasiune din „reţetele chestii, aromele extreme, rarităţile în platouri, montajele sugestive, suprapunerile neaşteptate: mozzarella fondue şi sparanghel, hrişcă Soba şi şofran, caroba, avocado, spumă de lapte de ovăz, ulei de trufe şi câte şi mai câte bunătăţi sănătoase. Culori şi arome vii în succesiuni surprinzătoare: acru şi iute, dulce-sărat, galben, negru, verde şi roşu-sângeriu, combinaţii de gusturi despre care spune că ai ei, moldoveni neaoşi, cu sarmale şi piftii la „reţetar, nici nu se ating.

„De 15 ani sunt lacto-ovo-vegetariană, iar sănătatea şi vitalitatea mea sunt în cea mai bună formă. În prezent, lucrez ca Personal Chef&Nutriţionist şi-mi dedic cu plăcere timpul ajutând oamenii să-şi găsească starea de sănătate şi echilibrul. Astfel, aam deschis un centru de sănătate holistică, unde lucrez cu o echipă de specialiști având peste zece ani de experiență, atât în medicina alopată, cât și cea alternativă.

La Centru, domenii precum homeopatie, biofeedback, neurofeedback, acupunctură, nutriție holistică, gemoterapie, apifitoterapie, îngrijiri paliative și life mentoring sunt la dispoziția celor care vor să-și schimbe stilul de viață și obișnuințele alimentare. De fapt, distincția dintre nutriția holistică și abordarea alopată se bazează pe cauzele care au dus la anumite manifestări sau dezechilibre.

A urmat un stagiu la Cambridge şi un master în Managementul Organizaţiilor Publice

marilena oprisanu3

Când o persoană manifestă un ansamblu de simptome, dar vine la mine pentru a slăbi, nu de puține ori ies la iveală cauze emoționale sau factori agravanți de boală. Atunci, persoana este asistată și direcționată către vindecarea cauzelor, iar, în paralel, intervine și consilierea pentru o conduită alimentară corectă.

Recomandările referitoare la dietă le fac numai în baza tabloului enzimatic digestiv individual și țin cont de toate cauzele care au dus la excesul de greutate corporală. De multe ori este nevoie de psihoterapie, investigații hormonale, terapie de cuplu, sacroterapie, naturoterapie sau evaluare prin neurofeedback.

În calitate de nutriționist holistic, ofer consiliere celor care vor să adopte un stil de viață sănătos, astfel încât, odată  trecuţi prin planul nutrițional asistat,să știe pentru toată viața să-și asculte semnalele ransmise de propriul corp pentru a preveni efectul Yo-Yo și anumite boli sau dezechilibre.

Ca Personal Chef, pregătesc dietele la domiciliul persoanei aflate în programul nutrițional asistat şi realizez totodată şi workshop- uri individuale de gătit, cu rețete simple și sănătoase. Mai mult, însoțesc persoana la piață sau cumpărături pentru a o învăţa cum să aleagă, să recunoască şi să-și aprovizioneze cămara și frigiderul cu alimente sănătoase; ofer consiliere legată de bugetul alocat, lunar, alimentelor, explic familiei cum să susțină o persoană aflată în program.

După programul de asistenţă nutrițională, nu doar vei slăbi, dar vei ști ce să mănânci și îți vei găti singur rețete originale învățate direct de la un Masterchef, zâmbeşte larg Marilena, „profesoara de nutriţie holistică.

Autor: Adrian Cîlţan

Foto: arhiva personală a Marilenei Oprişanu, holistik.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Cariera