Profesoara de afaceri pentru mămici

dana lupsa si familia

O mămică din Braşov, doctor în management şi profesor universitar, dăruită cu talentul de a-i învăţa şi pe alţii să facă afaceri, a reuşit să pună pe roate prima „şcoală de antreprenoriat' din România dedicată mamelor.

Dana Lupşa n-a împlinit încă  38 de ani şi este poate cel mai frumos exemplu pe care l-am întâlnit, de echilibru între viaţa personală şi profesie, între visuri şi paşii către realizarea lor, demonstrând că fericirea şi succesul pot exista fără oprelişti împreună.

Spune fără să ezite că pentru ea, soţie iubitoare, mamă a doi băieţi, business developer, doctor în management, profesor la Universitatea Transilvania din Braşov şi președintă a Asociaţiei „Happy Moms', familia este o valoare adevărată. Şi gândul cu care a pornit la drum, cu câţiva ani în urmă, a fost cel de a-şi folosi toate cunoştinţele teoretice şi practice ca să ajute mamele să stea cât mai mult alături de familiile lor, fără să neglijeze căile de reuşită în viaţa profesională.

10 mame cu afaceri de succes

La început era doar o nevoie, iscată în perioada de după naşterea primului ei băiat, Ştefan, când, la fel ca orice proapătă mămică, se simţea mai plină sufleteşte, mai apropiată de alte mame şi tânjea să le dăruiască şi altora din creativitatea şi din ideile sale.

„Cine sunt eu?'. Râde cu o sinceritate dezarmantă şi ridică delicat din umeri ca şi cum ceea ce face ea este un lucru extrem de simplu: „Mamă, soţie, prietenă, profesoară, preşedintă şi antreprenoare. Multe roluri care mă împlinesc fiecare diferit, dar în egală măsură îmi aduc şi provocări.

Visul de a ajuta mamele care îşi doresc să devină antreprenoare s-a născut în urmă cu mai bine de trei ani, când, înconjurată fiind de astfel de mame,
am realizat că există o tendinţă a femeilor pentru care rolul de mamă aduce şi schimbarea viziunii asupra carierei'.

Era, pe atunci, sufletul unui grup de mămici care se întâlneau şi vorbeau despre subiecte ce le interesau şi le-a venit ideea să conceapă ceva mai organizat, astfel că au apărut „atelierele pentru mămici', unde invitau medici, nutriţionişti ori psihologi, dar şi mămici care aveau câte o afacere şi vorbeau despre ea.

intrunirea Happy moms

La evenimentele Asociației Happy Moms vin sute de mame din întreaga țară

Atelierele s-au dezvoltat pas cu pas şi s-a născut asociaţia „mămicilor fericite', Happy Moms, cu scopul de a ajuta mamele care vor să îşi dezvolte afaceri, însă sunt vulnerabile şi au nevoie de sprijin la început. „Perioada sabatică, despre care toţi antreprenorii celebri vorbesc, este, cred eu, pentru proaspetele mame, perioada imediat următoare transformării din femeie în mamă.

Am realizat, de altfel, şi studii – prin prisma profesiei am avut privilegiul de a concepe şi conduce o astfel de cercetare – care atestă faptul că majoritatea femeilor, inclusiv cele a căror carieră era în planul central al vieţii, îşi reconfigurează întregul traseu profesional în jurul pasiunilor regăsite şi redescoperite.

Aşa încât, ştiind ce este strict necesar şi ce lipseşte în cadrul învăţământului formal, am conceput acest program: Business Mom, şcoală antreprenorială pentru mame care îşi doresc să devină antreprenoare, program care se derulează gratuit pentru categorii defavorizate, mai precis pentru mame singure.

Programul durează un an şi presupune training – multe cursuri sunt susţinute de persoane cu o vastă experienţă în domeniul de activitate sau de mine şi de colegi de-ai mei de la universitate –, mentorat şi promovare pentru afacerile nou înfiinţate'.

Citește continuarea pe pagina următoare

Dana este parcă exemplul perfect că se poate să ai şi familie, şi carieră, dacă ştii să le îmbini şi să menţii echilibrul şi spune că dorinţa ei cea mai mare este să vadă copiii crescând în familii fericite şi în bunăstare, într-o cultură a muncii oneste şi a valorilor autentice.

Iar rezultatele programului „şcolii de afaceri' a asociaţiei vorbesc de la sine: „În cei doi ani de când funcţionează proiectul, peste 30 de mame au participat la training şi la mentorat, iar 10 afaceri au demarat şi acum sunt în creştere ca număr de clienţi şi ca profit.

Acestora le-am facilitat accesul gratuit la informaţia oferită de specialişti în domenii precum management, marketing, planuri de afaceri şi experienţa unor femei de afaceri din Braşov, am organizat traininguri timp de mai bine de şase luni la care puteau să participe gratuit, apoi am promovat afacerile nou create.

Rezultatele obţinute mă determină să certific faptul că această combinaţie de teorie aplicată şi experienţe practice este extrem de eficientă în a asigura un start consistent afacerilor nou înfiinţate. De anul trecut, datorită interesului pentru activitatea noastră din Braşov, am lansat sateliţi în Cluj, Sibiu şi Făgăraş, cereri existând din toată ţara.'

Astfel, au fost câteva mămici aflate în concediu de creştere a copilului care, stimulate şi ajutate de proiectul de mentorat al Danei Lupşa, au plecat din companii multinaţionale pentru a se dedica pasiunilor lor şi care au creat din aceste pasiuni afaceri de succes în domenii dintre cele mai diverse, de la produse raw-vegan la gastronomie, textile pictate, fotografie sau mobilier pentru bebeluşi.

Pe lângă acestea, asociaţia Danei a derulat şi un proiect în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie din Braşov, pentru încurajarea antreprenoriatului, în urma căruia 12 afaceri din Regiunea Centru au fost legalizate şi au primit finanţare.

Tabere gratuite pentru copii

„În Sibiu, fiindcă ne dorim să răspundem specificului şi nevoilor locale ale mamelor, derulăm proiectul „Ora de sănătate' – conferinţe lunare dedicate informării femeilor şi mamelor în special, pe teme din cele mai diverse, susţinute de medicii cei mai cunoscuţi şi apreciaţi din Sibiu.

Cel de-al doilea proiect al asociaţiei este născut tot din dorinţa de a ajuta şi de a sprijini educaţia, într-un mod nonformal. Se numeşte Incubatorul de talente şi constă într-o tabără care are loc o săptămână, anual, gratuit, pentru copii talentaţi în diverse arii de activitate, provenind din familii cu venituri mici.

În tabără, copiii învaţă şi îşi perfecţionează tehnica aferentă domeniului în care pot excela: pictură, fotografie, muzică şi altele şi, desigur, învaţă noţiuni extrem de practice şi aplicate vieţii reale, legate de educaţia antreprenorială şi financiară. Anul trecut, nouă copii din întreagă ţară, talentaţi la pictură, au păşit în tabăra special concepută pentru ei.

Zeci de ore de ateliere de pictură pe sticlă, ceramică, lemn, piatră, dar şi activităţi de teambuilding, de educaţie financiară, de recreere în natură, sub îndrumarea pro bono a unui grup de elevi de la Liceul de artă Matthis Teutch, au scris poveşti frumoase în sufletele acestor copii.

Cât despre Business Kid, programul de voluntariat care s-a derulat anul trecut în parteneriat cu ISJ Braşov, cu bucurie pot afirma faptul că cei peste 200 de copii care au participat la activităţile cu tematică financiară şi antreprenorială le-au adus împlinire acelora care au susţinut pro bono aceste activităţi.

Cred cu tărie că oamenii vin anume cu un scop în viaţa noastră şi, când epuizează de împărtăşit informaţii, emoţii sau experienţe, aceştia pleacă. Sau noi din viaţa lor. Cred că dacă fiecare dintre noi are o iniţiativă pentru a face bine şi suficientă hotărâre, universul se aranjează aşa încât iniţiativa să devină realitate.

Autor: Adrian Cîlțan

Foto: arhiva personală a Danei Lupșa

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Povestile voastre