Prințul Charles și casele sale de oaspeți de la Valea Zălanului

În anul 2006, Prințul Charles de Wales călătorea prin Transilvania însoțit de prietenul său, Contele Tibor Kánlnoky. Deținea, deja, casa din Viscri, județul Covasna, dar căuta un colț mai retras, mai autentic, mai departe de lumea dezlănțuită. L-a găsit în satul covăsnean Valea Zălanului, sau Zalánpatak, cum îi spun locuitorii, în totalitatea lor, maghiari.

CONȚINUT VIDEO AVANTAJE

O călătorie către simplitate și armonie


Prințul Charles de Wales a fost dintotdeauna preocupat de arhitectura tradițională din diverse colțuri ale lumii și, mai ales, din insula natală, Marea Britanie; de modul de viață sănătos, în armonie cu natura. Este pasionat de florile sălbatice și de păsări pe care le cunoaște și le studiază cu competența unui om de știință.

Niște prieteni comuni i-au povestit despre Contele Tibor Kánlnoky, despre mica lui cruciadă cu Statul Român pentru redobândirea unui castel care aparținuse cândva familiei și despre pasiunea cu care se întorsese pe meleagurile de origine pentru a revitaliza un ținut cu patrimoniul său arhitectonic și cultural – până la urmă, un mod de viață ce părea pierdut în vicisitudinile istoriei.

Fascinantă i s-a părut Prințului Charles povestea și a dorit să-l cunoască. S-a legat o prietenie trainică între cei doi. Prima casă pe care Prințul a cumpărat-o este cea din comuna Viscri, județul Covasna. Astăzi, casa este destinată mai ales revitalizării meșteșugurilor și este vizitată de turiști din România și din lumea întreagă. Însă visul Prințului nu se îndeplinise încă…

Cenușăreasa care l-a vrăjit pe Prințul Charles

Însoțit de prietenul său și de celebrul băț de alun, Prințul a bătut la pas împrejurimile unui sat cu care familia Kánlnoky are străvechi legături, datând de aproape patru secole: Valea Zălanului, Zalánpatak, cum îi spun locuitorii, în totalitatea lor, maghiari.

L-a vrăjit o casă? L-a cucerit o priveliște? S-ar fi putut spune că a descălecat la anul 2006 – dar nu mergea călare. A știut că ajunsese, în sfârșit, la destinație atunci când a văzut casa – prima pe care a cumpărat-o și pe care a renovat-o, transformând-o în refugiul său preferat.

Era o casă în ruină, greu de crezut că avea să mai stea vreodată în picioare. În fața ei, un grajd neîngrijit, dar o construcție a cărei soliditate nu a scăpat privirii antrenate a căutătorului de vechi și autentic.

Renovarea s-a bazat pe resurse locale, pe meșteri locali și pe recondiționarea de obiecte autentice, găsite prin sate și prin târguri. Ulterior, a cumpărat cele două case vecine, împreună cu anexele acestora și le-a redat tuturor strălucirea de odinioară. Și totul, fără alterarea peisajului, cu tehnologia minim necesară confortului, discret integrată în decorul tradițional.

Valea Zălanului, sau Zalánpatak a devenit un punct turistic pe harta Europei

Astăzi, acestea sunt casele de oaspeți ale Prințului Charles și se poate spune că satul cu numai 120 de locuitori a căpătat o a doua șansă la viață. Casele de oaspeți ale prințului Charles înseamnă turism, înseamnă locuri de muncă, înseamnă reașezarea pe harta lumii a Văii Zălanului.

Da, poți petrece un sejur într-una dintre aceste case. Dacă până acum vizitatorii au fost mai ales străini, sunt așteptați cu drag și turiștii români. Pentru 49 € / noapte / persoană (98 € camera dublă), poți petrece aici câteva zile într-un peisaj de un pitoresc rar întâlnit și câteva nopți de o liniște atât de adâncă, încât îți poți auzi gândurile.

Și, da, poți dormi în camera în care doarme Prințul Charles, cu 59 € / noapte / persoană (118 € camera), măcar așa, ca să înțelegi ce visează prinții.

Pentru îndrumare, adresează-te Asociației pentru Dezvoltarea Turismului în Județul Covasna, organizație publică susținută de Consiliul Județean Covasna, Consiliul Local Sfântu Gheaorghe și Consiliul Local al orașului Covasna.

Casa de oaspeți a Prințului Charles, Valea Zălanului

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Video