Generația mea de părinți e gata să schimbe lumea

camelia sas

camelia sas

Camelia Sas e un antreprenor care promovează designerii români de modă, dar și educația modernă a copiilor supradotați.

De la Sighetu Marmației la București

Fără să știu prea multe despre București sau despre facultate, am ajuns aici datorită părinților care, în acea perioadă, începuseră să lucreze pe cont propriu. Ei mi-au „vândut' ideea de a urma Facultatea de Relații Internaționale din cadrul ASE (Bucuresti) înca din gimnaziu! Eu aveam deja înclinația catre profilul real, matematica, mai exact.

Cu toate astea, ei m-au ghidat în liceu către o clasa de franceză intensiv. Scopul era ca eu sa beneficiez cât mai mult de experiența internaționala. Așa m-au ajutat parinții mei sa mă pregătesc pentru Relații Internaționale. În București au venit și câțiva colegi de clasa și de generație, însa o parte dintre ei nu s-a putut adapta.

Mie, Bucureștiul mi s-a părut acceptabil la început. Nu mă omoram după el, dar a început să îmi placă după ce m-am îndrăgostit de Alex, soțul meu.

Studii în afaceri, experiența în câteva companii și, acum, antreprenoriat

Mi-am dorit dintotdeauna sa devin antreprenor. Voiam să încep imediat după facultate. Noroc că mama mi-a spus clar și răspicat că ea nu are nici o problemă, dar că mă roagă să fac rost de banii de care am nevoie ca să îmi pornesc afacerea. Evident că m-am supărat atunci că nu vrea să mă sprijine…

M-am căsătorit la câteva luni după licență și am revenit în București să mă angajez. Am avut noroc că în timpul facultății lucrasem la tot felul de proiecte, în special ca hostess și traducător, iar două din firmele cu care colaborasem voiau să mă angajeze. Am stat în primul job 1 an, în al doilea, vreo 4 ani și în al treilea, 7 ani, apoi am intrat în antreprenoriat.

Mi-am pregătit intrarea cu multă grijă și puțin fler

Între timp, urmasem un master în business (MBA). Recunosc că mi-am pregătit intrarea cu multă grijă și puțin fler. Am făcut cel puțin patru planuri de afaceri foarte amănunțite până să ajung la forma actuală. Acum mă ocup, împreună cu Roxana Murgu, de Band of Creators. Este fascinant cât de mult contează persoana cu care te asociezi!

camelia sas si roxana murgu

Camelia Sas și Roxana Murgu (Band of Creators)

Mi-am dat seama că nu pot să fac nici o afacere singură; cel puțin, nu încă. De la început am gândit acest proiect pe termen lung. Nu intenționam să facem profit imediat, ci sa punem baze corecte și stabile. Am testat (pe banii și pe timpul nostru) cum e să investești în comunicarea și comercializarea colecțiilor unor designeri la început de drum, am încercat mai multe platforme de vânzare online și offline și ne-am ridicat standardele constant.

Mamă de copil supradotat și promotor al educației de calitate

Leonardo Gifted School este prima școală dedicată copiilor supradotați, iar eu sunt norocoasa mamă a lui Rareș, un copil cu IQ mare. Am aflat despre această școală dintr-un e-mail primit de la asociația Centrul Gifted Education. Nu știam la momentul respectiv dacă Rareș e un copil supradotat și dacă problemele pe care le întâmpină la școală ar putea să fie legate de indicele mare de inteligența.

Sinceră să fiu, îmi închipuiam că un IQ mare ar fi o garanție a faptului că totul e perfect: inteligență, emoții, integrare sociala. Am aflat de la Monica Gheorghiu, președinta asociației (Femeia anului 2013, premiata de Avantaje – n.r.), ca majoritatea copiilor supradotați suferă de asincronie în dezvoltare, adică indicele mare de inteligență vine la pachet cu un indice emoțional și social mai puțin dezvoltat.

Când am citit și ca, la nivel internațional, 97% dintre copiii supradotați nu își folosesc inteligența la adevăratul potențial, am rămas uluită. Educația acestor copii urmărește, în primul rând, ca ei să își găsească echilibrul emoțional, să lucreze în echipă și abia apoi să învețe într-un mod eficient și individualizat.

Tot acest sistem educațional este însă costisitor, așa că, împreuna cu un grup de părinți și îndrumați de Monica Gheorghiu, m-am implicat în căutarea de burse parțiale de studiu pentru 30 de copii și am oferit gratuit servicii de marketing, PR și organizare.

Fiecare părinte e primul educator pentru copiii săi. Care sunt provocările acestei responsabilități?

Părinții sunt primii și cei mai importanți educatori ai copiilor. Eu am conștientizat acest lucru relativ târziu, când Rareș, băiatul cel mare, avea 3-4 ani. Am început viața de părinte citind două cărți despre cum să crești un copil mic și bazându-mă foarte mult pe intuiție. În relația cu Rareș am evitat să repet greșelile părinților mei, am încercat să fac ceea ce am considerat că au făcut ei bine pentru mine și, gata, mi s-a părut suficient.

Mi-am dat seama destul de repede că ceva nu funcționează în relația cu el, dar încercam să îl fac pe Rareș să intre în tiparele pe care le știam eu. A fost un copil hiperactiv, atomic de-a dreptul. În plus, în acea perioadă, eram preocupată de  cariera mea în marketing. Mi-am dat seama că trebuie neapărat să schimb ceva când, copleșită de oboseală, stres și un MBA, m-am supărat că Rareș mă lovise și l-am închis în camera lui câteva minute.

Habar nu aveam de tantrumuri, că sunt normale pentru vârsta respectivă și că izolarea temporară a copilului nu ajută. Cumva, tot răul spre bine, pentru că așa am urmat un curs de parenting. De aici încolo lucrurile s-au mai liniștit, am început să văd mai mult din perspectiva copilului și am început să construim o relație sănătoasă.

Am învățat că noi, părinții, ne iubim cel mai mult copiii și suntem cei care le vrem cel mai mult binele, dar nu avem cum să-i înțelegem pe deplin. Aceste cursuri ne ajută să facem față. Generația de părinți din care fac parte e una pregătită să schimbe lumea. Sunt gata să mă alătur celor care vor să facă sistemul educațional mai prietenos pentru copiii supradotați și nu numai.

Exprimi stil și rafinament, fără ostentație. E ceva ce s-a dezvoltat în timp?

Pot sa spun doar că ceea ce se vede din exterior e ceea ce sunt și că așa a fost mereu.  Mi-am dorit să am un business de haine și accesorii ale designerilor români ca să îmi găsesc ușor piese care exprimă ceea ce sunt.

Autor: Daniela Palade Teodorescu

Foto: Tiberiu Arsene, arhiva personală

Stilist: Alexandra Calafeteanu; Ținuta: Maressia

Pentru Band of Creators (bandofcreators.com);

Machiaj: Carmen Dincă; Coafură: Ana Maria Mortasipu (Keune)

Foto: andreeamacri.ro pentru petocuri.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Povesti adevarate