Poveste adevărată: a reușit să-și scadă colesterolul în doar 4 săptămâni. Fără medicamente, fără medici

Ai prea mult colesterol? Încearcă și câteva metode naturale de a scăpade el, înainte de tratamentul alopat. Noi le-am aflat de la o cititoare, care a reușit să-și scadă colesterolul în doar 4 săptămâni!

Cum a început totul…
Elena e asistentă medicală și știe că un nivel ridicat de colesterol este asociat cu un risc mare de boli de inimă. „Știam pericolul: colesterolul se depune pe artere și poate duce la infarct. Medicii consideră 200 mg/dl un nivel dezirabil de colesterol, la care riscul bolilor de inimă e relativ scăzut. Între 200 și 239 mg/dl, te afli la granița dintre normal și patologic. La 240 mg/dl și peste, riscul de boli cardiace e dublu față de cel cu 200 mg/dl. Eu l-am avut întotdeauna sub această cifră, de aceea m-am speriat când a crescut brusc într-un an. Bunicul și mătușa din partea mamei au murit de inimă și nu vreau să mi se întâmple același lucru. Am căutat pe net date despre subiect și am luat măsuri drastice…”

Prima săptămână
Medicii îi sfătuiesc pe cei cu niveluri ridicate de colesterol să-și schimbe dieta, să devină mai activi și să evite stresul – trei domenii asupra cărora am început un program concentrat de măsuri radicale. Pentru mine, până atunci, cu mâncarea mergea orice, rapid să fie! Fetele (Irina, 23 ani și Oana, 11 ani) mâncau la mama, iar soțul meu era obișnuit cu semipreparate. Cât privește mișcarea, singura pe care o făceam era să merg cu mașina la și de la serviciu, urmată de odihnă pe canapea, în fața televizorului. Stres? Cât cuprinde! Munca unei asistente medicale e plină de responsabilități, cărora trebuie să le faci față, zilnic.
Primul lucru pe care am decis să-l schimb a fost alimentația. Până atunci, la micul dejun mâncam un pachet de sărățele sau biscuiți, la prânz merdenele cu iaurt și o budincă la cutie sau prăjituri, seara comandam pizza sau legume congelate la cuptor, cu brânză și șuncă sau o conservă de ton. Am găsit pe net rețete noi: supă de dovleac (habar n-aveam că din dovleac se mai face și altceva în afară de plăcintă!) sau miel la cuptor cu cușcuș. Familia nu era obișnuită să mă vadă în bucătărie, dar toți au fost plăcut surprinși de meniurile mele. Am înlocuit prăjiturile cu salate de fructe și untul cu ulei de măsline (bogat în grăsime bună). Am luat doar pâine integrală și am înlocuit lasagna gata preparată cu orezul brun.

A doua săptămână
Apoi a venit timpul să fac mișcare – orice era bun în locul statului pe canapea. Dar ce să aleg? Mai încercasem odată să merg la sală, dar eșuasem lamentabil după o lună de chin. Îmi trebuia un exercițiu pe care să-l pot face acasă, care să-mi permită eventual să mă uit și la tv în același timp! O bandă de alergare ieșea din discuție – prea dificil pentru mine să alerg și în același timp să mă uit la serialul meu preferat. O bicicletă fixă părea soluția perfectă, așa că am cumpărat una pliabilă. La început mi-am dat seama cu groază că după trei minute de „biciclat rămân fără suflu și îmi simt picioarele ca de gelatină; era clar că stau foarte prost la capitolul formă fizică. La fel de leneș și neantrenat era și câinele nostru, Max, care avea rareori prilejul să se bucure de o plimbare. De obicei îl scoteam 5-10 minute în fața blocului, spunându-mi că e batrân și n-are nevoie de alergare. Dar era vremea să ne punem în mișcare, amândoi. Ne-a luat ceva timp să ne obișnuim cu asta (la început nici el nu voia să meargă și tot privea înapoi să se asigure că îl urmez). Plimbările au devenit din ce în ce mai lungi și mai reconfortante, în weekend am început să ieșim cu toții și să ne bucurăm de vreme și aerul liber.

A treia săptămână
Pedalam jumătate de oră zilnic, deci clar că forma mea fizică era din ce în ce mai bună, lucru care mă bucura și mă motiva să merg în continuare. Și Max părea mai vesel și mai sănătos… Ieșeam în fiecare zi câte 30 de minute în parc, lucru care ne energiza și relaxa, în același timp. Mi se părea că gândesc mai limpede și nu mai sunt atât de stresată, rezolvând și cea de-a treia problemă: stresul. Ca asis-
tentă medicală aveam parte de multă tensiune la serviciu și sufeream de ani de zile de o colită rebelă, sindrom de colon iritabil și migrene. Am decis să iau taurul de coarne și să vorbesc cu un psiholog, recomandat de o colegă medic. Acesta m-a învățat, printre altele, un exercițiu de respirație pe care să-l aplic ori de câte ori simt că nivelul meu de stres e prea ridicat. Vorbind cu el, mi-am dat seama că trebuie să am mai multă grijă de mine, înainte de a fi prea târziu. Copiii sunt mari acum și am suficient timp să încep un curs de Pilates, de exemplu.

  • Vezi mai multe retete de salate de vara, ideale pentru orice amator de gusturi fresh!

A patra săptămână
Acum reușesc să pedalez aproape tot episodul, fără să mă opresc fără suflu. Și chiar gătesc cu plăcere niște feluri de mâncare delicioase, pline de mirodenii. În fiecare vineri îmi fac o listă cu ce vreau să fac de mâncare în weekend și toată săptămâna, iar sâmbătă cumpăr toate ingredientele.
E o mare schimbare pentru noi și fetele mă ajută, sunt încântate că nu mai merg la masă la bunica… Soțul meu chiar mi-a spus că noile mele meniuri îi dau impresia că mănâncă zilnic la restaurant! Felul meu preferat este „legume coapte în stil mediteraneean. Nu-mi lipsesc din casă uleiul de măsline, mai multe tipuri de piper, curry și alte mirodenii. La sfârșitul lunii, a venit timpul să-mi fac din nou analizele de sânge și am fost pur și simplu încântată să constat că nivelul de colesterol scăzuse la 220! Știam că sunt pe drumul cel bun, puteam să fiu mândră de mine. La fel familia mea și mai ales mama, care la 75 de ani, are colesterolul și tensiunea mai bune decât mine! A recunoscut că își făcuse griji pentru mine din cauza rezultatelor anterioare și a istoriei bolilor în familie, dar mai ales că nu a crezut nici în ruptul capului că depinde de mine să mă echilibrez! E un sentiment extraordinar să fii stăpân din nou pe propria viață. E atât de simplu și posibil, la orice vârstă! Acum merg și la sală măcar o dată pe săptămână și văd că din ce în ce mai mulți oameni fac sport!…

Recomandările Elenei

 Fii organizată. Fă o listă cu tot ce îți trebuie și cumpără ingredien­tele în weekend, astfel nu vei avea nici o scuză să nu mănânci sănătos.
 Începe cu rețete simple, în care nu trebuie să pui prea multe și la care nu trebuie să te străduiești prea mult… ca să nu-ți pierzi entuziasmul!
 Alege un tip de mișcare
pe care știi că poți să-l faci. Dacă nu ești în formă, nu da banii pe un abonament la sală, pe care n-o să-l folosești.
 Învață să te relaxezi.
Fie că e vorba de un curs de yoghilates, exerciții de respirație sau pur și simplu o carte bună sau o carte care îți face plăcere s-o citești… rezervă-le minim 20 de minute pe zi.
 Verifică-ți colesterolul, de două ori pe an. Și nu întârzia să iei măsuri, dacă rezultatul te îngrijorează…

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Povesti adevarate