Urmand exemplul compozitorul maghiar care intre anii 1846 si 1847 sustinea concerte in tarile romane pe un pian Erard ce-l insotea peste tot, in 5 din cele 12 orase in care pianistul Horia Mihail va sustine recitaluri, va avea alaturi un pian calator. Primele 7 concerte ale turneului vor anunta cea de a doua parte a proiectului, cea a pianului itinerant.
Pianul va calatori alaturi de pianistul Horia Mihail in orase care nu dispun la aceasta data de un instrument performant pentru concerte: Hunedoara, Deva, Alba Iulia, Dumbraveni si Medias.
Recitalul care marcheaza inceputul turneului si totodata plecarea unui pian de concert spre o destinatia finala va avea loc in capitala, la Sala Radio pe 15 aprilie.
La sfarsitul turneului, in data de 21 aprilie, pianul de concert va ajunge la Medias, unde va fi predat autoritatilor locale in cadrul unei ceremonii urmata de ultimul recital al turneului. Instrumentul va fi dat in folosinta comunitatii locale a orasului Medias de catre Societatea Romana de Radiodifuziune.
Mediasul este un oras important din judetul Sibiu, cu un centru istoric de o frumusete aparte. Alegerea acestuia ca beneficiar al actiunii noastre se datoreaza in primul rand faptului ca in Medias exista foarte multi iubitori de arta, un numar impresionant de melomani. La ultimul concert al formatiei Romanian Piano Trio in cadrul turneului MusicON (organizat tot de Asociatia Culturala Accendo) au participat peste 600 de spectatori.
Turneul din acest an nu este o actiune singulara. Este in intentia noastra sa reusim sa dotam cat mai multe sali de concert cu instrumente performante.. „Este un proiect care are sustinerea Radio Romania pentru cel putin 3 editii asa ca va fi si Pianul Calator II si cu siguranta Pianul Calator III in 2013. Este o experienta noua, turnee am facut, recitaluri solo am facut, concerte solo am facut , foarte multe, insa un astfel de turneu este o premiera pentru mine, categoric exista un alt gen de emotie.”, declara Horia Mihail.
Pianistul Horia Mihail |
Programul turneului va cuprinde in exclusivitate muzica scrisa de Franz Liszt, iar orasele prin care va trece sunt:
Marele compozitor si pianist a realizat un turneu de concerte in tarile romane in anii 1846 si 1847. Concertele oferite de Franz Liszt unor comunitati in care astfel de evenimente erau extrem de rare au fost primite de public cu mult entuziasm. Insasi sosirea lui Liszt in orase precum Timisoara, Arad, Cluj, Iasi sau Bucuresti a reprezentat un eveniment in sine. La Timisoara, de exemplu, pe un arc de triumf construit special in piata din fata catedralei, se putea citi: „Bine ai venit, Franz Liszt'. Ferestrele cladirilor erau luminate, balcoanele pline de flori. Multe dintre concertele acestui turneu au avut si un caracter umanitar. Franz Liszt a donat onorariul in scopul infiintarii unei scoli, o parte din bani au fost impartiti saracilor, alta parte donata diverselor asociatii de muzicieni.
Organizatori: Radio Romania Cultural si Accendo
Partener oficial: Porsche Romania
Sponsori: Romgaz, JTI, BCR, Denmark Design, E-on
Coproducator: TVR Cultural
Parteneri: Radio Romania Regional, Noeland si Orchestrele si Corurile Radio.
Eveniment recomandat de Radio Romania