Personalitățile născute în Zodia Racului pe 12 iulie. Află cine s-a născut pe aceeași dată cu tine!

Personalitățile născute în Zodia Racului pe 12 iulie, Malala Yousafzai

Personalitățile născute în Zodia Racului pe 12 iulie au calități intelectuale excepționale. Trei laureați ai Premiului Nobel sunt născuți pe aceeași dată cu tine. Între ei, cea mai tânără deținătoare a prestigioasei distincții. Află care este povestea ei și prin ce s-a remarcat la un asemnea nivel!

Personalitățile născute în Zodia Racului pe 12 iulie
MALALA YOUSAFZAI

La vârsta de 17 ani i s-a decernat Premiul Nobel pentru Pace. Este cea mai tânără laureată din istoria prestigiosului premiu. Tatăl ei, Ziauddin Yousafzai, a spus: „Până acum, Mala era fiica mea. De acum însă, eu voi fi cunoscut doar ca tatăl Malalei, deținătoarea Premiului Nobel'.

Născută pe 12 iulie 1997 în Pakistan, Malala Yousafzai este fiica unei familii musulmane sunnite de condiție modestă. Din lipsa banilor, Malala nu s-a născut într-un spital ci în casă, cu ajutorul unor vecine. A crescut alături de cei doi frați mai mici, în orașul Mingora din valea râului Swat.

De timpuriu, Malala a fost încurajată de tatăl ei să studieze, împotriva tradiției locale. Poet și activist pentru educație, Ziauddin Yousafzai deschisese mici școli pentru copii defavorizați. La început, Malala visa să devină într-o zi medic. Tatăl ei, însă, i-a sugerat să-și folosească excepționala capacitate intelectuală într-un scop și mai înalt. Ideea lui a fost că își poate ajuta și mai mult semenii dacă îmbrățișează o carieră politică. Astfel, încă de la 10-11 ani, tatăl și fiica se adânceau până târziu, în noapte, în discuții politice.

Talibanii, influenți în zonă, interziceau fetelor să meargă la școală și le împiedicau prin orice mijloace. În multe împrejurări, Malala a vorbit public despre dreptul femeilor la educație și la egalitate. La 11-12 ani, scria într-un blog pentru BBC despre viața sub ocupația talibană. Astfel, ea a devenit o activistă extrem de incomodă pentru islamiștii fanatici.

Pe 9 octombrie 2012, în autobuzul cu care se întorcea de la un examen, un taliban a tras asupra ei rănind-o grav. Glonțul care a fost tras i-a trecut prin cap, a ieșit, apoi a intrat în partea de sus a spatelui, foarte aproape de coloana vertebrală. A fost operată de urgență într-un spital militar, unde i s-a extras glonțil. În plus, i-a fost scoasă o parte a cutiti craniene ca să facă loc inflamației creierului.

A fost transferată la un institut cardiologic din Rawalpindi, unde a rămas inconștientă, sub sedative. Spitale din lumea întreagă s-au oferit s-o trateze, pentru ca șansele ei de supraviețuire să fie valorificate. Pentru că Malala vorbea fluent limba engleză, tatăl ei a ales pentru ea Marea Britanie. Când starea ei s-a stabilizat, a fost transferată la Queen Elizabeth Hospital din Birmingham.

Pe data de 3 ianuarie 2013, a fost externată, urmând să se recupereze treptat, prin fizioterapie. În februarie, printr-o operație care a durat cinci ore, i s-a reconstruit cutia craniană. De asemenea, i s-a făcut un implant cohlear pentru că urechea internă îi fusese distrusă și își pierduse auzul. Până în iulie 2014, a recuperat în proporție de 96% funcția nervului facial care fusese și el distrus.

Pentru eroismul ei, Malala a fost recompensată cu numeroase premii internaționale. Acestea au culminat cu Premiul Nobel pentru Pace, în 2014.

Talibanii au anunțat că vor insista și până la urmă tot o vor ucide. Din considerente religioase!

Cu toată blândețea și răbdarea lor, femeile Rac, totuși, știu ce vor. Atunci când au un scop, își urmează netulburate direcția. Empatia care caracterizează nativii în Zodia Racului îi transformă uneori în luptători pentru drepturile omului, pentru mediu și alte cauze nobile.

Personalitățile născute în Zodia Racului pe 12 iulie. Racii sunt tari la chimie!

Elias James Corey, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în 1990, s-a născut pe 12 iulie 1928. Profesorul american a fost astfel recompensat pentru contribuția sa excepțională în domeniul chimiei organice. Reacțiile și căile de sinteză descoperite de el au aplicabilitate în industria farmaceutică.

Totuși, cariera sa didactică și științifică a fost umbrită de un incident tragic. Un student care făcea cercetare sub îndrumarea sa s-a sinucis. În scrisoarea pe care a lăsat-o, îl acuză în mod direct pe Corey și comportamentul său abuziv în calitate de îndrumător. Rac fiind, Corey nu s-a zbătut prea mult să se dezvinovățească și nici n-a încercat să mute toată vina asupra celui care l-a acuzat. El și-a asumat posibilitatea de a fi greșit și a suferit foarte mult pentru această tragedie.

Satoshi Ōmura, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină în 2015, s-a născut pe 12 iulie 1935. Biochimistul japonez a creat soluții farmaceutice eficiente împotriva unor parazitoze care fac ravagii în țările cu climă caldă și umiditate ridicată. În fiecare Rac sălășluiește vocația îngrijirii și a tămăduirii celor suferinzi.

Mihaela Serea
Foto: Hepta

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Timp Liber