Pericolul de pe Internet: „Am spus că am 12 ani pentru a atrage prădătorii online și am primit 200 de cereri de prietenie într-o zi și bărbații au cerut nuduri”
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2022/02/123933015_m.jpg)
Pericolul de pe Internet: un bărbat de vârstă mijlocie se uită fix la obiectiv și încearcă să „cucerească' o fetiță de 12 ani.
În încercarea de a-i potoli temerile cu privire la vârsta lui, el se laudă că, la 35 de ani, s-a întâlnit cu o tânără de 13 ani, care a fugit de acasă pentru a locui cu el. Acesta este ceh, dar i-a spus că în prezent locuiește în Anglia.
Numai că ceea ce nu știe este că persoana cu care vorbește, cu hainele ei drăguțe și coafura feminină, este de fapt un adult care se dă drept o elevă pentru a demasca prădătorii online. Femeia și alte două actrițe, toate peste 18 ani au acceptat să participe la o anchetă puternică care va speria părinții de pretutindeni.
Timp de 10 zile, Sabina Dlouhá, Anezka Pithartová și Tereza Tezká au petrecut 12 ore pe zi stând în replici fidele ale unor dormitoare pentru copii, răspunzând străinilor care le-au contactat online prin intermediul profilurilor lor false pe rețelele sociale.
Fiecare moment a fost filmat pentru documentarul Caught in the Net, iar femeile au fost monitorizate constant de echipa de producție, psihologi și consilieri juridici. În doar 10 zile, aceștia au fost contactați de un număr uimitor de 2.458 de prădători sexuali.
Documentarul a fost filmat în Cehoslovacia și oferă o realitate terifiantă asupra a ceea ce pot fi expuse fetele tinere online.
„Știam din statistici că există o problemă și ne așteptam ca femeile să fie contactate de mai multe persoane pe zi. Dar au fost sute. La un moment dat, Sabina a avut peste 200 de cereri de prietenie într-o singură zi. Am fost, de asemenea, surprinși de cât de simplă a fost comunicarea cu acești bărbați. Ei scriau: Bună, ce mai faci
și apoi cereau fotografii nud', a declarat producătorul Pavla Klimesová pentru The Sun.
În cinci minute de la crearea profilului ei fals, Tereza avea 16 mesaje de la străini. La un moment dat, un membru al echipajului este uimit că Sabina primise în total 900 de solicitări de prietenie pe Facebook.
Anezka, care avea 19 ani când s-a filmat documentarul în 2020, a acceptat primul ei apel în câteva ore de la crearea profilului ei fals, de la un bărbat care spunea că sună din baie. Se vedea cum mâna i se ducea spre picioare imediat cum a aflat că „fetița' e singură acasă.
Pentru documentar, 23 de adulți cu aspect tânăr au venit la casting. Dintre aceștia, 19 le-au spus producătorilor că au suferit abuzuri online. Una a dezvăluit că a făcut doi ani de terapie pentru că un pedofil îi făcuse poze online, care au ajuns în alte mâini. Un altul i-a cerut să urineze în fața camerei.
Filmul a fost transformat într-o versiune prietenoasă copiilor și distribuit în școlile din Cehoslovacia.
Cum să-ți ții copiii în siguranță pe Internet?
- Vorbește cu copiii tăi despre relații sănătoase.
- Păstrează dispozitivele de jocuri, laptopurile cu camere web și tabletele în camera de zi sau în spațiul familiei.
- Explorează setările de siguranță și confidențialitate din aplicațiile pe care le folosesc copiii tăi.
- Verifică aplicațiile de rețele sociale individuale pentru a vedea dacă există o vârstă minimă pentru înscriere. Facebook, Snapchat și TikTok au vârsta minimă de 13 ani.
- În limba engleză există o regulă numită PANTS. Acestea sunt acronimele unor sfaturi foarte importante pe care să le transmiți copilului tău: Privates are private (Părțile intime sunt personale), Always remember your body belongs to you (Amintește-ți întotdeauna că corpul tău îți aparține), No means no (NU înseamnă NU), Talk about secrets that upset you and Speak up (Vorbește despre ceea ce te supără), Someone can help (Cineva te poate ajuta).
- Urmărește setările de locație și discută cu copilul tău despre motivul pentru care nu ar trebui să-și transmită locația.
- Încurajează-l să „vorbească' dacă sunt îngrijorați sau supărați de ceva online.
Foto: 123RF